Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής (εορτάζει στις 8 Μαΐου και 26 Σεπτεμβρίου)

 

«Τεκνία μου, ἀγαπᾶτε ἀλλήλους»

«Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ». (Α' Ίωάν. 4:16)

«Μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ». (Ιωάν. 15,13)

  

Αντώνιος Bloom Μητροπολίτης Σουρόζ

Λόγος για την Αγάπη




    Μερικές φορές φοβούμαστε ν’ ακούσουμε προσεκτικά κάποιο πρόσωπο, διότι το ν’ ακούσεις σημαίνει ν’ ανταποκριθείς κι όχι μόνο για ένα λεπτό όσο η καρδιά είναι συγκινημένη και με μία περαστική σκέψη, αλλά για πάντα. Με τον τρόπο που ο Χριστός ανταποκρίθηκε στην ανθρώπινη θλίψη και τη φρίκη της στέρησης του Θεού κι έγινε για πάντα άνθρωπος…

 

    Κανείς δεν μπορεί ν’ αγαπά έναν αόρατο Θεό, αν πρώτα δεν μάθει ν’ αγαπά το συγκεκριμένο, ζωντανό, πραγματικό πρόσωπο το οποίο έχει απέναντί του. Πριν λοιπόν θέσουμε το ερώτημά του πώς θα φτάσουμε στο Θεό, ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας ποιά είναι η στάση μας απέναντι στον πλησίον μας αν η καρδιά μας είναι κρύα, επιφυλακτική και κλεισμένη, αν μας τρομοκρατεί ακόμη και η ιδέα ότι ο πλησίον μας μπορεί να απαιτήσει την καρδιά και τη ζωή μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιζητούμε συνάφεια με τον Θεό. 

 

     Θα πρέπει πρώτα να μάθουμε το πώς ν’ αποκτήσουμε μία καρδιά ζεστή, μία καρδιά ζωντανή, μία καρδιά που να ανταποκρίνεται στον πλησίον μας και η καρδιά εκείνη τότε, ανοιγμένη, με την καθαρότητά της θα δει τον Θεό.

 

      Η αγάπη δεν γνωρίζει όρια. Δεν είναι ποτέ δυνατό να πούμε ότι έχουμε αγαπήσει, ότι έχουμε κάνει πράξη την κάθε παρακίνηση της καρδιάς μας, ότι έχουμε αγαπήσει με τρόπο τέλειο, γιατί τέλεια αγάπη ήταν εκείνη με την οποία ο Χριστός αγάπησε τους μαθητές Του. 

 

Ας σταθούμε βιωματικά στα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή  (Ιωάν. 15.13): «μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ»…

 

ΠΗΓΗ: Anthony Bloom Metropolitan of Sourozh, 

Ἡμέρα Κυρίου, ἐκδόσεις Ἀκρίτα, 1987.




 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς