Εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς


Η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους, εορτάσθηκε με πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 6.30΄ μ.μ. τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Λαυρέντιο Καρανάσιο, τον οποίο πλαισίωναν ιερείς από ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Παρευρέθηκαν οι Αρχές του τόπου: ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Κατσακιώρης περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, Εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων. 

 

Κατά τον Εσπερινό, έγινε λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνος της Παναγίας Κατερινιώτισσας και ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία στο καθολικό της Μονής από 10.00΄ μ.μ. έως 1.00΄ νυκτερινή, με λειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη, εφημέριο της άνω Μακρυνούς.

 

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 7.00’ π.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Ο Μητροπολίτης στο θείο λόγο του ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, λέγοντας ότι ο απόστολος Παύλος μας χαρίζει σήμερα υπόσχεση χαράς και ελευθερίας, μέσω της επιστολής του προς τους Γαλάτες. Η στάση τους, του έδωσε την αφορμή να αποκαλύψει την μεγάλη ανατροπή που έφερε ο Χριστός στην ζωή των ανθρώπων, αλλά και τον τρόπο της αληθινής και βαθιάς σχέσεως με τον Θεό Πατέρα, που δίδαξε ο Θεάνθρωπος με τον λόγο και την θυσία Του. Ο Κύριος μας αποκάλυψε πως ο Θεός προσεγγίζει χωρίς καμία προϋπόθεση τον τραυματισμένο από τα πάθη άνθρωπο και του προσφέρει την λύτρωση, αρκεί ο άνθρωπος να του παραδώσει ολόψυχα τον εαυτό του και να Τον αποδεχτεί, με απόλυτη πίστη, ως Θεό και Σωτήρα του.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με την ευκαιρία του εορταστικού κεράσματος στο υπαίθριο Αρχονταρίκι της Μονής, συνομίλησε με τους πιστούς. 

 

Την Κυριακή το απόγευμα στις 7.00’ μ.μ. κατά την ώρα του μεθεόρτιου Εσπερινού και του Παρακλητικού Κανόνα στην Παναγία Κατερινιώτισσα, πολλοί προσκυνητές προσέρχονταν και προσκυνούσαν ευλαβικά την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στη Χάρη της. 






 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς

Μαριάμ Σκαβάρα