Άγιος Λουκάς Κριμαίας – Κάθε φορά που γίνεται ένα θαύμα ενεργεί το Άγιο Πνεύμα!

 

 

* Ο Κύριος ζητάει την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, και μόνο τότε δίνει την χάρη του, όταν η καρδιά του ανθρώπου, με την πίστη, ανοίγεται μπροστά του

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κανείς την χάρη και να απαλλαχθεί από την ασθένεια είναι η πίστη. Γιατί; Γιατί κάθε φορά που γίνεται ένα θαύμα ενεργεί το Άγιο Πνεύμα και το να λάβει κανείς το Άγιο Πνεύμα, χρειάζεται καρδιά ανοιχτή και ανοιχτή την κάνει η πίστη.

 

Όπως για τη λήψη των ραδιοκυμάτων χρειάζεται οπωσδήποτε κεραία, το ίδιο και για τη λήψη της θείας χάριτος χρειάζεται καθαρή και γεμάτη πίστη καρδιά. Σε κανέναν ο Κύριος δεν επιβάλει την χάρη Του. Ο Κύριος ζητάει την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, και μόνο τότε δίνει την χάρη Του, όταν η καρδιά του ανθρώπου, με την πίστη, ανοίγεται μπροστά του. Αυτό το πράγμα είναι μυστήριο μέγα και το μυστήριο αυτό γινόταν κάθε φορά που ο Χριστός έκανε θαύματα.

 

* Ποιός άνθρωπος δεν θα θυμώσει και δεν θα διαμαρτυρηθεί ακούγοντας την παραβολή του κακού δούλου, στον οποίο ο Κύριος του συγχώρεσε ένα μεγάλο χρέος, ενώ αυτός δεν ήθελε να συγχωρέσει στον πλησίον του ένα μικρό;

 

Ταράζεται η καρδιά μας όταν βλέπουμε τις χειρότερες εκδηλώσεις των παθών και της αμαρτωλότητας των ανθρώπων. Σωστά είπε ο προφήτης Δαβίδ: «Καὶ ἐρρύσατο τὴν ψυχήν μου ἐκ μέσου σκύμνων. ἐκοιμήθην τεταραγμένος· υἱοὶ ἀνθρώπων, οἱ ὀδόντες αὐτῶν ὅπλα καὶ βέλη, καὶ ἡ γλῶσσα αὐτῶν μάχαιρα ὀξεῖα». (Ψαλ. 56, 5) (=και γλύτωσε τη ζωή μου από τρομερούς και θρασύτατους εχθρούς, που μοιάζουν σαν νεαρά λιοντάρια, ανάμεσα στα οποία βρέθηκα. Κοιμήθηκα όλη τη νύχτα με φόβο και ταραχή. Διότι αυτοί που με καταδιώκουν είναι άνθρωποι και δεν έχουν τα δόντια των λιονταριών, έχουν όμως όπλα και βέλη και η γλώσσα τους είναι μαχαίρι κοφτερό και ακονισμένο. Γι’ αυτό και κινδύνευσα να με κατασπαράξουν και να με κατασφάξουν). 

 

Ποιός αγαπάει τον πλησίον του με ευσπλαχνία, όπως είναι εύσπλαχνος ο επουράνιος Πατέρας μας και με όλη μας την καρδιά να συγχωρούμε στον πλησίον τα παραπτώματά του! Διότι η Γραφή παραγγέλλει: «Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί». (Λουκ. 6,36) Τότε και εμάς θα μας συγχωρήσει ο επουράνιος Πατέρας μας. Αμήν.

 

ΠΗΓΗ: Από το βιβλίο: «Αγ. Λουκά Επισκόπου Κριμαίας

Λόγοι και ομιλίες» Τόμος Γ’ Εκδ. «Ορθόδοξος Κυψέλη».




 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς