Γ’ Εύρεσις της τιμίας κεφαλής του αγίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου - Εορτάζει στις 25 Μαΐου


     

Η 25η Μαΐου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, είναι η εορτή της Τρίτης Ευρέσεως της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Η τιμία κεφαλή του βαπτιστή Ιωάννη ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια. Ωστόσο, κάποια στιγμή φάνηκε μέσα από τη γη και έλαμψε ως χρυσός! Και ενώ στην αρχή ευρίσκετο τοποθετημένη σε ειδική στάμνα, βρέθηκε μέσα σε αργυρό αγγείο και σε ιερό τόπο.

 

Το λείψανο ανατέθηκε στην αγκαλιά της γης μέχρι να περάσουν οι χαλεπές ημέρες των εικονομάχων τον 8ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής εποχής, ορισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πήραν την ιερά κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από την Κωνσταντινούπολη και την έκρυψαν στα Κόμανα της Καππαδοκίας.

 

Το ιερό λείψανο έμεινε κρυμμένο από την Θεία Πρόνοια μέχρι που έπαυσαν οι διωγμοί κι έλαμψε η Ορθοδοξία, στη βασιλεία του Μιχαήλ (842-867) και της ευλαβής Αυγούστας αγίας Θεοδώρας (842-856). Αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο στον Πατριάρχη Ιγνάτιο (847-858 και 867-877), ενώ έκανε τις βραδυνές προσευχές του. Ενημέρωσε την αυτοκράτειρα, η οποία έστειλε αμέσως μία αντιπροσωπεία στα Κόμανα. Η εύρεση έγινε κατόπιν πληροφορίας που έδωσε κάποιος ιερέας ονόματι Βασίλειος από τα Κόμανα της Καππαδοκίας, ο οποίος είδε το ακριβές σημείο σε ιερό εφύπνιο.

 

Από εκεί η ιερά κεφαλή του βαπτιστή Ιωάννη μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη περίπου το 850 (στη Μονή του Στουδίου). Η υποδοχή της υπήρξε μεγαλειώδης, παρουσία του αυτοκράτορα, του Πατριάρχη και του ευσεβούς λαού της Βασιλεύουσας, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. 

 

Η κεφαλή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κλάπηκε το 1204, κατά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους, και από το 1206 βρίσκεται στην πόλη Amiens (Αμιένη) της βόρειας Γαλλίας, στον περίφημο καθεδρικό της ναό, ο οποίος χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει το άγιο αυτό λείψανο. Από τον 13ο αιώνα, ο καθεδρικός ναός της Νοτρ Νταμ στην Αμιένη, στεγάζει ένα μέρος του κρανίου – τα οστά του προσώπου – του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Στο Άγιον Όρος υπάρχει ένα άλλο μέρος του κρανίου της τιμίας κάρας «κεφαλής του αγίου Ιωάννη».

 

Η Α’ και η Β’ εύρεση της τιμίας κεφαλής του προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου τιμάται στις 24 Φεβρουαρίου.



 

 

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’.

Ὡς θεῖον θησαύρισμα, ἐγκεκρυμμένον τῇ γῇ, Χριστὸς ἀπεκάλυψε, τὴν Κεφαλήν σου ἡμῖν, Προφῆτα καὶ Πρόδρομε, πάντες οὖν συνελθόντες, ἐν τῇ ταύτῃ εὑρέσει, ᾄσμασι θεηγόροις, τὸν Σωτῆρα ὑμνοῦμεν, τὸν σώζοντα ἡμᾶς ἐκ φθορᾶς ταῖς ἱκεσίαις σου.




 


Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς