Οσία Γαβριηλία (Παπαγιάννη), η Κωνσταντινουπολίτις (1897 - 1992) - Από τον βίο της


Η οσία Γαβριηλία διαπνέονταν από ένθεο ζήλο για ασκητική ζωή, μελετούσε την Αγία Γραφή και ζούσε ησυχαστικά σε όλα τα μέρη της γης που επισκέφθηκε. Ένα στόχο είχε: να μεταδώσει τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, πιστεύοντας ότι με την ιεραποστολή έκανε το θέλημα του Θεού. Ανέπνεε πνευματική αγάπη και την σκόρπιζε γύρω της. Έσωσε πολλούς Ευρωπαίους Χριστιανούς από πνευματικές επιρροές και απογοητεύσεις. Με το σεβασμό που έδειχνε στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου, άγγιξε τον λαό της Ινδίας. Αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία, γι’ αυτό και ήταν ο μεγάλος σταθμός της ζωής της. Εκεί, βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη!

 

Όταν κάποτε, ένας ιεραπόστολος τη ρώτησε ποιες ντόπιες γλώσσες έμαθε, αφού μιλούσε μόνο Αγγλικά, ύστερα από ολιγόλεπτη σιωπή, αφού προσευχήθηκε νοερά, του απάντησε ότι ξέρει πέντε γλώσσες: Η πρώτη είναι το χαμόγελο, η δεύτερη τα δάκρυα, η τρίτη είναι το άγγιγμα, η τέταρτη είναι η προσευχή και η πέμπτη είναι η αγάπη. Με αυτές τις πέντε γλώσσες, γύριζε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν η πεμπτουσία της ζωής της.

 

Από τους λόγους της

*«Να μην θέλεις ποτέ τίποτε, παρά μόνο το Θέλημά Του και να δέχεσαι με αγάπη, τα κακά που σου έρχονται. 

Μη συσχετίσεις ποτέ τον άνθρωπο, με τον κακό τρόπο που σου φέρεται. Να βλέπεις μέσα στην καρδιά του τον Χριστό. 

Ποτέ να μην λες «γιατί  περνώ αυτό»; Ή όταν βλέπεις τον άλλο με τη γάγγραινα, τον καρκίνο ή την τύφλωση, να μην λες «γιατί το περνά αυτό»; Αλλά να παρακαλείς τον Θεό να σου χαρίσει το όραμα της άλλης όχθης... Τότε θα βλέπεις, όπως οι Άγγελοι τα γινόμενα εδώ, όπως πραγματικά είναι: ΟΛΑ στο σχέδιο τού Θεού. ΟΛΑ!».  

*«Την ώρα της κρίσεως και του προβλήματος, μην ανοίξεις το στόμα σου. Μην πεις τίποτε, γιατί θα το μετανιώσεις χίλιες φορές. Πες το στους Αγγέλους, να το πάνε στα Πόδια του Κυρίου και ζήτησέ Του Άγγελον Ειρήνης, για να ειρηνεύσεις».    

*«Αν ποτέ νοιώσεις φόβο, κλείσε τ’ αυτιά και λέγε την Ευχή». 

 *«Πρέπει κάθε μέρα να Του ζητάμε να μας σπάσει το Θέλημα και να το κάνει Δικό Του, για να γίνουμε, όπως Εκείνος θέλει». 

*«Ο Κύριος είπε: όποιος θέλει κάτι, πιστεύοντας, θα το λάβει. Φθάνει να είναι σύμφωνο το αίτημα με τις Εντολές του Θεού, δηλαδή με την Αγάπη». 

*«Δίνοντας χαρά στους άλλους, εσύ την νοιώθεις πρώτα».

*«Στη ζωή μας, στην αρχή έχουμε ανάγκη από την παρουσία κάποιου άλλου προσώπου αγαπητού ή φιλικού. Όσο προχωρούμε, ο Ένας, ο Θεός, μας γεμίζει με την Αγάπη και την Χαρά Του τόσο, ώστε Κανένας να μην χρειάζεται πια». 

 *«Κανένας δεν πρέπει να γίνεται δούλος ανθρώπου. Είμαστε δούλοι μονάχα του Θεού. Ηγοράσθητε γαρ τιμής, λέει ο Απόστολος. H δουλοπρέπεια δεν πρέπει να υπάρχει». 

*«Ο Θεός πολλές φορές δεν θέλει την πράξη, αλλά την διάθεση. Του αρκεί, να σε δει πρόθυμο να κάνεις την Εντολή Του».

*«Όταν δεν περισπάται ο νους στα κοσμικά και είναι ενωμένος με τον Θεό, τότε και η καλημέρα που θα πούμε, είναι σαν να δίνει ευλογία». 

*«Αν έχεις αγάπη για όλο τον κόσμο, όλος ο κόσμος είναι όμορφος».  

    

ΠΗΓΗ: Γερόντισσα Γαβριηλία, 

Η ασκητική της Αγάπης, 2017, σ. 416 κ.ε.

 

 


 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς