Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης - Περί απλότητος

 

 

— Γέροντα, πώς να αποκτήσω την απλότητα;

— Να ανοίξω το κεφάλι σου και να βάλω μυαλό… παλιάς εποχής!

Να μπεις στην απλότητα του Γεροντικού, για να γνωρίσεις την πνευματική επιστήμη, η οποία ανεβάζει και ξεκουράζει την ψυχή, και τότε το κεφάλι δεν πονάει. Η λογική βασανίζει τον άνθρωπο. Π.χ. λέω: «Αυτό πρέπει να γίνει έτσι» και το κάνω, γιατί πρέπει να γίνει. Δεν το κάνω δηλαδή με την καρδιά, αλλά γιατί μου το υπαγορεύει η λογική. Η λογική λέει, αλλά και η ευγένεια λέει: «Πρέπει να παραχωρήσω την θέση μου». Δεν το λέει όμως η καρδιά. Άλλο είναι να σκιρτήσει η καρδιά και να παραχωρήσω από αγάπη την θέση μου. Τότε θα νιώσω χαρά.

 

Να μην υπάρχει ο εαυτός μας στις ενέργειές μας. Να μη ζητούμε την δική μας ανάπαυση. Αυτό εμποδίζει να έρθει ο Χριστός. Να κοιτάζει κανείς τι αναπαύει τον άλλον. Η πραγματική ανάπαυση γεννιέται από την ανάπαυση του άλλου. Τότε αναπαύεται και ο Θεός στον άνθρωπο και ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος, θεώνεται. Αλλιώς δουλεύει μόνον το μυαλό, και τότε όλα είναι σαρκικά, ανθρώπινα.

 

Η κοσμική λογική κουράζει το μυαλό και αποδυναμώνει τις σωματικές δυνάμεις, περιορίζει την καρδιά, ενώ η πνευματική λογική της δίνει ευρύτητα. Το μυαλό, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να κεντήσει την καρδιά και να την βοηθήσει. Όταν ο νους πάει στην καρδιά και συνεργασθεί με την καρδιά, κάθε εργασία που κάνουμε παύει να είναι μία εργασία μόνο λογική. Η λογική είναι χάρισμα. Την λογική όμως αυτή πρέπει να την αγιάσουμε.

 

– Εγώ, Γέροντα, δεν έχω καρδιά.

– Έχεις καρδιά, αλλά, μόλις πάει να ενεργήσει, την φιμώνει το μυαλό σου. Να προσπαθήσεις να αποκτήσεις την λογική της καρδιάς, την πίστη, την αγάπη.

– Πώς θα το πετύχω αυτό;

– Πρώτο βήμα, θα κάνης πορεία διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη ξυπόλυτη, να πουν ότι τρελλάθηκες, για να φύγη το μυαλό!!! Εσύ, ευλογημένη, τα παίρνεις όλα με μαθηματική ακρίβεια. Αστρονόμος είσαι; Να σταματήσεις να σκέφτεσαι ορθολογιστικά, για να μπορέσεις να κάνεις δουλειά στον εαυτό σου.

– Γέροντα, τι μελέτη θα με βοηθήσει, για να απαλλαγώ από την κοσμική λογική;

– Να διαβάσεις πρώτα το Γεροντικό, Φιλόθεο Ιστορία, Ευεργετινό, δηλαδή όχι θεωρητικά βιβλία αλλά πράξη, για να φύγει η κοσμική λογική με το Πατερικό απλό πνεύμα της αγιότητος. Μετά να αρχίσεις τον Αββά Ισαάκ, για να μη δεχθείς τον Αββά Ισαάκ ως φιλόσοφο αλλά ως θεοφώτιστο.

 

ΠΗΓΗ: Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου Λόγοι Α΄, Μέρος Γ,΄ Κεφάλαιο 5ο «Οι άνθρωποι διψούν την απλότητα» – Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης  ο Θεολόγος» (Σουρωτή Θεσσαλονίκης)

 


 

κ τς ερς Μονς