Η Σύλληψις της Αγίας Άννης (9 Δεκεμβρίου)

 


     Η Αγία του Χριστού Εκκλησία αγάλλεται σήμερα, καθώς εορτάζει την Σύλληψη της προµήτορος του Χριστού και µητέρας της Υπεραγίας Δεσποίνης ηµών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της Αγίας Άννης.

 

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή του Δαβίδ και ήταν κόρη του Ματθάν του ιερέα και της Μαρίας. Ο Ματθάν ιεράτευσε κατά τους χρόνους της Κλεοπάτρας, βασίλισσας της Αιγύπτου και του Σαπώρου βασιλέα των Περσών. Απόκτησε τρεις κόρες, την Μαρία, την Σαβή και την Άννα, από τις οποίες η Μαρία παντρεύτηκε στη Βηθλεέµ και γέννησε την Σαλώµη την µαία. Η Σαβή γέννησε την Ελισάβετ, µητέρα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και η Άννα γέννησε τη Μαρία την Θεοτόκο.

 

Το όνομα της Αγίας Άννας προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη». Η Άννα παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη Γαλιλαία. Επειδή ήταν άτεκνοι πολλά χρόνια, παρακαλούσαν με πίστη τον Θεό και θερμές προσευχές να τους χαρίσει ένα παιδί. Καί επεν ννα: «ζ Κύριος Θεός μου, άν γεννήσω ετε ρρεν, ετε θλυ, προσάξω ατό δρον Κυρίω τ Θε μου!»

 

Οι προσευχές τους εισακούστηκαν και οι ενάρετοι Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν μία κόρη την Μαριάμ, που σημαίνει δώρο του Θεού, βασίλισσα, κυρία και η οποία υπήρξε η σωτηρία όλου του κόσµου, αφού έγινε Μητέρα του Λυτρωτή Χριστού. Οι ευσεβείς γονείς της, σύμφωνα με την υπόσχεσή τους την αφιέρωσαν στην υπηρεσία του Ναού της Ιερουσαλήμ, σε ηλικία τριών ετών, ως καθαρό και άµωµο δώρο στο Θεό. Και αφού πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους µε νηστείες, προσευχές και ελεηµοσύνες, παρέδωσαν ειρηνικά την αγία τους ψυχή στον Κύριο.

 

Η Αγία Άννα μαζί με το σύζυγό της Ιωακείμ θεωρούνται από όλους τους χριστιανούς ως «οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών».

 


 

 

πολυτκιον. χος δ’.

Σήμερον τς τεκνίας δεσμ διαλύονται· το ωακεμ γρ κα τς ννης εσακούων Θεός, παρ λπίδα τεκεν ατος σαφς, πισχνεται θεόπαιδα· ξ ς ατς τέχθη περίγραπτος, βροτς γεγονώς, δι γγέλου κελεύσας βοσαι ατ· Χαρε Κεχαριτωμένη, Κύριος μετ σο.

 

κ τς ερς Μονς