Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος - Επιλεγμένες περικοπές και αποφθέγματα (Β΄)

 

 

*«Να ικετεύεις το Θεό με προσευχές και δάκρυα, να σου στείλει οδηγό απαθή και Άγιο... Αλλά και συ ο ίδιος να μελετάς τις θείες γραφές, και μάλιστα τα πρακτικά συγγράμματα των Αγίων Πατέρων... για να αντιπαραβάλεις σε αυτά τη διδασκαλία και τις πράξεις του Διδασκάλου, και γέροντά σου, βλέποντάς τες όπως σε καθρέπτη και εξετάζοντάς τες...

 

Και όσα είναι σύμφωνα με τις γραφές, να τα εγκολπώνεσαι και να τα κρατάς στο νου σου, τα νόθα όμως και ξένα, να τα διακρίνεις, και να τα απορρίπτεις για να μην πλανηθείς... Γιατί να ξέρεις, πολλοί πλάνοι καί ψευδοδιδάσκαλοι υπάρχουν σήμερα». 

σιος Συμεών Νέος Θεολόγος (Πρακτικά καί θεολογικά κεφάλαια)

 

*«Δι τοτο νάγκη εναι ν ατρευθ σθένειά μας π τν Χριστόν,  που λθεν ες τν γν μόνος ατρς ληθινός, δι ν ατρεύση  τς σθενείας μας, δι τς ποίας μαρτάνομεν».

~ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ

 

*«Εσαι λιος κρυμμένος γιά λη τήν ανθρώπινη φύση κι ανατέλλεις στους δικούς σου, κι ατοί σέ βλέπουν κι νατέλλουν σ΄ σένα, σοι ταν πρτα στό σκοτάδι, πόρνοι, μοιχοί καί σωτοι, μαρτωλοί, τελώνες. ταν μετανοιώσουν γίνονται γιοί το Θείου σου φωτός..»

~ γιος Συμεν Νέος Θεολόγος, μνος Ε΄

 

«λεημοσύνη δέν εναι μόνο τό νά δίνουμε χρήματα, λλά κυρίως πνευματική λεημοσύνη, βοήθεια γιά τήν σωτηρία το πλησίον,   καί ληθινή ν Χριστ γάπη καί εσπλαχνία...»

~ γιος Συμεν Νέος Θεολόγο (Τά ερισκόμενα, Λόγος βδομηκοστός)

 

* «Ένα βράδυ λοιπόν, πού ήταν όρθιος κι έλεγε το « Θεός λάσθητί μοι τ μαρτωλ» με το νου μάλλον παρά με το στόμα, έξαφνα φανερώθηκε πλούσια από ψηλά μία έλλαμψη θεϊκή και γέμισε από φως όλο τον τόπο και ο νέος αγνόησε και λησμόνησε...αν βρισκόταν μέσα σε σπίτι ή αν ήταν κάτω από στέγη, γιατί παντού έβλεπε μόνο φως και δεν ήξερε μήτε αν πατούσε στη γη.

 

Ούτε φόβο είχε μήπως πέσει, ούτε καμία φροντίδα του κόσμου, ούτε τίποτε άλλο από όσα ταιριάζουν σε ανθρώπους πού έχουν σώμα περνούσε από το λογισμό του. Αλλά μένοντας τελείως μέσα στο άϋλο φως, του φαινόταν πώς έγινε και αυτός φως και λησμόνησε όλο τον κόσμο κι ήταν όλος γεμάτος από δάκρυα κι από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση.

 

Και ύστερα από τούτο ανέβηκε ο νους του στον ουρανό κι εκεί είδε άλλο φως λαμπρότερο από το γύρω του· και κοντά σ΄ εκείνο το φως του φάνηκε να στέκεται ο άγιος και ισάγγελος εκείνος γέροντας που του έδωσε, όπως είπαμε, την εντολή και το βιβλίο.

 

Αυτά έγιναν όπως ο Θεός γνωρίζει, ο οποίος και τα πραγματοποίησε για λόγους πού μόνο Εκείνος ξέρει, ενώ ο νέος δεν έκανε τίποτε περισσότερο από όσα ακούσατε, πλην είχε ορθή πίστη και αδίστακτη ελπίδα...''

 

«Διότι αν ενωθείς με το φως εκείνο όλα θα στα διδάξει..»   

~ Άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος (Λόγος περί πίστεως)

 

* Ξέρω ότι ο Ακίνητος κατεβαίνει.             

Ξέρω ότι ο Αόρατος εμφανίζεται.  

Ξέρω ότι αυτός που είναι έξω απ’ όλη τη δημιουργία.

Με παίρνει μέσα του και με κρύβει στην αγκαλιά του.  

Και τότε βρίσκομαι έξω απ’ όλο τον κόσμο. 

Βλέπω τον Δημιουργό του κόσμου, ολόκληρο μέσα σε μένα τον ίδιο.

Και ξέρω ότι δεν θα πεθάνω, γιατί είμαι μέσα στη ζωή.

Έχω ολόκληρη τη Ζωή που ξεπηδάει από μέσα μου σαν πηγή.

Αυτός είναι στην καρδιά μου, είναι στον ουρανό: 

Κι εκεί κι εδώ μου φανερώνεται με την ίδια δόξα!

 

Άγιος  Συμεών ο Νέος Θεολόγος

 

ΠΗΓΗ:  Άγιος Συμεών Νέος ο Θεολόγος:  https//www.diktyoellinismou.gr  orthodoxfathers.com

 

 


 

κ τς ερς Μονς