Όσιος Μεθόδιος, ο εν Νηβρύτω Γορτύνης (16ος αι.) - Εορτάζει στις 25 Ιουνίου

 

 Στην περιοχή της Μεσσαράς στην Κρήτη, υπήρξαν στο διάβα των αιώνων άνθρωποι ταπεινοί και με καρδιά γεμάτη από φλογερή αγάπη προς τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του ακολούθησαν το δρόμο της ασκητικής ζωής στην έρημο των βράχων και των σπηλαίων, μακριά από τον κόσμο. Μία τέτοια μορφή υπήρξε ο όσιος Μεθόδιος, ο οποίος καταγόταν από το Ρέθυμνο και κατέφυγε στον τρόπο ασκήσεως του αναχωρητισμού, ζώντας την γνήσια και καθαρή μορφή του μοναχισμού.

 

Έζησε στα χρόνια της Αραβοκρατίας και είχε Γέροντα τον Ευθύμιο που ασκήτευσε στα βουνά της Νηβρύτου στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη. Εκεί κατέφυγε και ο όσιος Μεθόδιος και ασκήτευσε με αδιάλειπτη προσευχή, καρτερική υπομονή, εγκράτεια και πραότητα. Για άγνωστους λόγους έφυγε και εγκαθίσταται σε σπηλιά που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού, όπου και διήγαγε τον ασκητικό του βίο με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή μέχρι την Κοίμησή του.

 

Στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου κοντά στο χωριό Ζαρός, σώζεται σήμερα Ναός, προς τιμήν του Οσίου Μεθοδίου της Νηβρύτου. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και συγκεκριμένα γύρω στο 1866, οι Τούρκοι έκαψαν τα 15 σπίτια του χωριού, καθώς και την Εκκλησία του Αγίου Μεθοδίου.

 

Στη συνείδηση του ευσεβούς λαού ο όσιος Μεθόδιος τιμάται ως Άγιος. Και υπολογίζεται ότι έζησε περίπου γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα (1700-1730).

 

Ο Όσιος Μεθόδιος με την ζωή του δόξασε τον Θεό και μεγάλυνε το όνομά Του. Πλήρης ημερών εξεδήμησε προς τον Κύριον, όπως ποθούσε από παιδί. Η μνήμη του τιμάται στις 25 Ιουνίου, στο χωριό Νήβρυτο. Η ανακομιδή των λειψάνων του θα πρέπει να έγινε γύρω στα 1866, λίγο πριν δηλαδή από τη βεβήλωση του χωριού και της Εκκλησίας από τους Τούρκους. Τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, όπου βρίσκονται έως σήμερα και ένα τμήμα φυλάσσεται στο Ναό του Αγίου στη Νήβρυτο και στη Μονή Καλυβιανής.

 

Ένα μικρό απότμημα λειψάνου σήμερα υπάρχει και στην Ιερά Μονή Κατερινούς. 

 

 

 

πολυτκιον. χος πλ α. Τν συνάναρχον Λόγον.

Τν σίων τος τρόπους, κμιμησάμενος, ν τ Νηβρύτ μετλθες, σκητικν βιοτήν, κα μετέστης πρς σκηνν χειροποίητον, νθα Χριστο ξιωθείς, τς παραστάδος εκλες, Μεθόδιε θεομάκαρ, κ τν λειψάνων σου βλύζεις, μν παύστως χάριν φθονον.

 

 

Κοντκιον. χος πλ α΄. Μιμητς πάρχων.

Τ τς γς δέα παρνησάμενος, το Κυρίου πίσω κατηκολούθησας, κα σκήσας ν κόσμ καθάπερ σαρκος, τος χορος τν γγέλων συνήφθης σιε, νεργν ξενοτρόπως, μν νν ν θαύμασι· δι πάντες Μεθόδιε, μνοις σε γεραίρομεν.

 

 

Οκος

γκρατείας τος πλοις, κατ’ χθρν θριαμβεύσας, θεόθεν μοιβς κομίσω, κα τν θαυμάτων τν σχύν, δι’ ς ε νεργες τ παράδοξα, πρς σωτηρίαν σιε, τν πόθ σοι βοώντων τατα·

 

Χαρε γηΐνων περόπτης· χαρε σίων συμπολίτης.

Χαρε βιώσας ν κόσμ ς σαρκος·

χαρε σχύνας χθρν παναλάστορα.

Χαρε μπελος πολύφορος βιοτς σκητικς·

χαρε δένδρον ραιόκλαδον γεωργίας μυστικς.

Χαρε τι γγέλων τν ζων μιμήσω·

χαρε τι τ κάλλη τς δμ θεάσω.

Χαρε τς Κρήτης βλάστημα νθεον·

χαρε Νηβρύτου καύχημα τίμιον.

Χαρε λαμπς μοναζόντων φωσφόρος·

χαρε φωστρ εσεβν φωτοβόλος.

Χαίροις πάτερ Μεθόδιε.

 


  

κ τς ερς Μονς