Προσκυνηματική Επίσκεψη από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου

 

 

Την Δευτέρα στις 8 Μαΐου 2023 το πρωί, πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξεως του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου. Η φιλόλογος κ. Μαρία Γκουβέλου, είχε την πρωτοβουλία να γίνει η επίσκεψη αυτή στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Κατερινούς στη Γαβαλού Μακρυνείας. Συνόδευσαν οι καθηγήτριες κυρίες Τσαμπάζη Σταματούλα, Παπαθανασίου Μάρθα, Κυριλή Μαρία, Αθανασοπούλου Έλλη, Μάλαινου Ειρήνη. Η επίσκεψη είχε στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές το Μοναστήρι, να προσκυνήσουν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Κατερινιώτισσας και να μάθουν τον ρόλο Της στη ζωή των ανθρώπων. Εισερχόμενοι οι μαθητές στην Εκκλησία της Μονής, η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Γκουβέλου χαιρέτισε την Ηγουμένη και την ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία.

 

Η Γερόντισσα Μαριάμ καλωσόρισε τους μαθητές και ανέλυσε τον ρόλο της Θεοτόκου με τρία χαρακτηριστικά: είναι η Κεχαριτωμένη, η Μεσίτρια και η Βασίλισσα των Ουρανών. Είχε πανάγιο βίο από την γέννησή της, ξεχώρισε για την καθαρότητά της, την ταπείνωσή της, την υπακοή της στο Θέλημα του Θεού, δεχόμενη να υπηρετήσει το θείο σχέδιο. Έκτοτε ως Μεσίτρια δέεται συνεχώς στον Υιόν της και Θεό μας, για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων. Είναι η Βασίλισσα στον Ουρανό, η αληθινή Μητέρα όλου του κόσμου, η άριστη παιδαγωγός και συμπαραστάτης και επιθυμεί το Γένος των ανθρώπων να κερδίσει τον Παράδεισο. Στη συνέχεια, η Ηγουμένη αφηγήθηκε θαύματα της Παναγίας Κατερινιώτισσας και ιδιαιτέρως το θαύμα που έγινε το 1954, όταν προσευχήθηκαν από κοινού επί είκοσι ημέρες οι μοναχές με την οικογένεια της εικοσάχρονης κόρης που έπασχε από ψυχική νόσο και την ημέρα της εορτής της Παναγίας έγινε το θαύμα, αφήνοντας στην Εικόνα της μία σχισμή.

 

Ακολούθησε διάλειμμα, στο οποίο οι μαθητές δέχθηκαν το πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα από κυρίες-φίλες της Μονής και περιηγήθηκαν τον αύλειο χώρο της Μονής, απολαμβάνοντας τις πηγές και τον ιστορικό πλάτανο. Προ του τέλους, έγινε ξενάγηση στα Κειμήλια και στην Βιβλιοθήκη της Μονής, όπου είδαν εκθέματα από το παλαιότερο μοναστήρι, φωτογραφίες, βιβλία παλαιά, όπλα των κλεφτών και των αρματολών του Ζυγού, με πρωτοπόρο τον οπλαρχηγό Δημήτρη Μακρή, που έδρασε στην Επανάσταση του 1821. Οι μαθητές επί ένα τρίωρο φιλοξενήθηκαν στο χώρο της Μονής και επέδειξαν αρίστη διαγωγή και ευγενέστατο ήθος.

 

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Αγρινίου κ. Θεόδωρο Σταμάτη που επέτρεψε το προσκύνημα αυτό, καθώς και τις καθηγήτριες που συνόδευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξεως του Γυμνασίου. Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε τα παιδιά για την ευγένεια και την ευλάβεια που επέδειξαν στο πέρασμά τους από το Μοναστήρι. 

 






 

  

Εκ της Ιεράς Μονής