Ευλογημένο Σαρανταήμερο Χριστουγέννων!

 

 «Μπήκαμε στην περίοδο της Τεσσαρακοστής,

που προηγείται των αγίων εορτών

της Γέννησης του Χριστού»

(Όσιος Ιωσήφ ο ησυχαστής)

 


 

 

Η Εκκλησία μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στο Σαρανταλείτουργο, που σκοπό έχει την ένωσή μας με τον Χριστό και τον αγιασμό μας στην πνευματική πορεία προς τα Χριστούγεννα. Το Σαρανταλείτουργο είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχόμενες μέρες, δηλαδή προσφορά της Θείας Ευχαριστίας, υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων. Αυτό τελείται, συνήθως, κατά την περίοδο των σαράντα ημερών της Νηστείας των Χριστουγέννων. Η τέλεση του σαρανταλείτουργου αποτελεί πολύ μεγάλη ευλογία. Είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για βίωση της μυστηριακής και λατρευτικής ζωής, για επαφή με τον πλούτο της υμνολογίας και της ακροάσεως των θείων Γραφών, για συχνότερη Θεία Κοινωνία, για συχνότερη συγκρότηση της εκκλησιαστικής κοινότητας.

 

 Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος μας λέγει: «Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι ες εχαριστίαν Θεο κα ες δόξαν. ταν γρ πυκνς π τ ατ γίνεσθε, καθαιρονται ο δυνάμεις το σαταν κα λύεται λεθρος ατο». Η δύναμη της Θείας Λειτουργίας είναι η δύναμη της αγάπης και της ενότητας με τον Χριστό.

 

Ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, στην Ε΄ Μυσταγωγική του Κατήχηση, λέγει ότι κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την κατ’ αυτήν προσφορά της Θείας Ευχαριστίας «παρακαλούμε το Θεό υπέρ της κοινής των Εκκλησιών ειρήνης, υπέρ στερεώσεως του κόσμου, υπέρ των βασιλέων (αρχόντων), υπέρ των στρατιωτών και συμμάχων, υπέρ των ασθενών, υπέρ των δοκιμαζομένων και γενικώς υπέρ όσων έχουν ανάγκη βοήθειας (ζώντων αδελφών μας)… έπειτα (παρακαλούμε) και υπέρ πάντων των προκεκοιμημένων, πιστεύοντας ότι λαμβάνουν μεγάλη ωφέλεια οι ψυχές τους, για τις οποίες γίνεται δέηση στη διάρκεια της αγίας και φρικτής θυσίας (δηλ. της Θείας Ευχαριστίας). Και αν ακόμη είναι αμαρτωλοί (οι μνημονευόμενοι κεκοιμημένοι), προσφέρουμε το Χριστό, που θυσιάστηκε για τα αμαρτήματά μας, και έτσι ζητούμε απ’ τον φιλάνθρωπο Θεό εξιλέωση και γι’ αυτούς (τους κεκοιμημένους) και για μας (τους ζώντες)».

 

Στο Σαρανταλείτουργο, βέβαια, μνημονεύονται και ονόματα ζώντων –όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη Θεία Λειτουργία–, αλλά κυρίως πρέπει να μνημονεύονται των κεκοιμημένων.  Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε, ότι περισσότερο πρέπει να προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους, διότι αυτοί δεν μπορούν πλέον να πράξουν τίποτε για τη σωτηρία τους, ενώ οι ζωντανοί μπορούν. Έτσι, είναι δικό μας χρέος να τους μνημονεύουμε και να ζητούμε το έλεος του Θεού για τις ψυχές τους.

 

Ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης αναφέρει για τη Θεία Λειτουργία: «Στην Θεία Λειτουργία τελετουργείται η μυστική σχέσις του πιστού με τον Σωτήρα Χριστόν και κορυφώνεται στο υπέρτατο και πλέον φρικτό μυστήριο της Εκκλησίας μας, στην Θεία Ευχαριστία. Πόσο χαρίζει ευφροσύνη και παλμό στην καρδιά η σκέψις ότι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί αποτελούν μια πνευματική βασιλεία του Θεού, ένα σώμα, ένα πνεύμα, ένα κλήμα με πολλά σταφύλια! Σ’ όλους βασιλεύει ο Ιησούς Χριστός και σ’ όλους ζει το Πνεύμα του Θεού. Θαυμαστή είναι η Θεία Λειτουργία με την πλατιά εκείνη αγάπη, πού αγκαλιάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο τον επίγειο αλλά και τον ουράνιο».

 

Είναι χρέος όλων των πιστών χριστιανών να συμμετέχουν στο Σαρανταλείτουργο, να είναι παρόντες , όσο είναι δυνατόν, στις τελούμενες Θείες Λειτουργίες, να προσεύχονται θερμά και, αφού έχουν εξομολογηθεί και έχουν λάβει την άδεια του πνευματικού, να κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων.

 

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή Χριστουγέννων!

Καλόν πνευματικόν Αγώνα!

 


 

 

κ τς ερς Μονς