Από τον βίο της Αγίας Αικατερίνης

 

 Η Αγία Αικατερίνη (282 - 304) ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Σπούδασε όλες τις Επιστήμες της εποχής, κατείχε άριστα την λατινική και ελληνική γλώσσα και παιδεία, αλλά ήταν άρτια καταρτισμένη και στα δόγματα της χριστιανικής πίστεως. Κατά τον διωγμό κατά των χριστιανών επί αυτοκράτορος Μαξεντίου η Αικατερίνη συνελήφθη, διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός.  Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Και το σπουδαιότερο κάποιοι από τους ρήτορες της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη. Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η Αγία θα λύγιζε και θα αρνούνταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Βασανίσθηκε και τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του επάρχου.

 

Η ημέρα του μαρτυρίου της Αγίας Αικατερίνης θεωρείται η 24η Νοεμβρίου, και της εύρεσης των λειψάνων της, η 25η Νοεμβρίου, όμως κατά σύσταση των Μοναχών του Σινά, συνέπτυξαν σε μία και τις δύο αυτές εορτές και όρισαν την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα τιμής της ιερής μνήμης της. Κατά την Παράδοση, μετά τον διά αποκεφαλισμού θάνατο της Αγίας, το πάναγνο σώμα της μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στην κορυφή του όρους Σινά της ομώνυμης χερσονήσου, όπου επί αιώνες έμεινε άταφο. Εκεί σώζεται σήμερα εκκλησάκι, το οποίο μαρτυρεί τον τόπο όπου ανακαλύφθηκε αργότερα το λείψανο της Αγίας. Κατά τους βιογράφους της παρέμεινε άγνωστο μέχρι τον 6ο αιώνα, οπότε ερημίτες μοναχοί της περιοχής μέσω οράματος ειδοποιήθηκαν και κατέβασαν από το όρος το σώμα της Αγίας και το εναπόθεσαν σε μαρμάρινη θήκη.

 

Έπειτα ενημερώθηκε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έκτισε την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και την Εκκλησία (καθολικό) της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία κτίσθηκε μεταξύ 548 και 565, εντός της οποίας τοποθετήθηκε η μαρμάρινη θήκη. Στη Μονή αυτή διασώζεται ένα σημαντικό θησαυροφυλάκιο της πρώϊμης χριστιανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής και πλήθος εικονογραφημένων χειρογράφων.

 

Ιερά λείψανα της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος φέρονται να επιδεικνύονται από τα μέσα του 11ου αιώνα στη νορμανδική πόλη Ρουάν, όπου, κατά τους Kαθολικούς, τα έφερε εκεί περί το 1207 ο ερημίτης μοναχός Συμεών. Σήμερα τα ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται αδιάφθορα στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

 

Ο ακιδοφόρος τροχός έγινε έμβλημα της Αγίας και ο κλάδος των Μηχανικών έθεσαν εαυτούς υπό την προστασία της. Επειδή η Αγία θριάμβευσε και στην επιστήμη, έγινε προστάτις των Πανεπιστημίων.

 


 

 

πολυτκιον

μνάς σου ησο, κράζει μεγάλη τ φων. Σ Νυμφίε μου ποθ, κα σ ζητοσα θλ, κα συσταυρομαι κα συνθάπτομαι τ βαπτισμ σου· κα  πάσχω δι σ, ς βασιλεύσω σν σοί, κα θνήσκω πρ σο, να κα ζήσω ν σοί· λλ ς θυσίαν μωμον προσδέχου τν μετ πόθου τυθεσάν σοι. Ατς πρεσβείαις, ς λεήμων, σσον τς ψυχς μν.

 


 

κ τς ερς Μονς