Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς - Ομιλία για το πώς τα όπλα του εχθρού θα χαθούν στο τέλος

 

 «το χθρο ξέλιπον α ομφααι ες τέλος, κα πόλεις καθελες·

πώλετο τ μνημόσυνον ατο μετ᾿ χου,» (ψαλμός 9: 7).

 

 


 

Ο εχθρός του ανθρώπινου γένους, ο δολοφόνος των ανθρώπων εξ αρχής, χρησιμοποίησε κάθε όπλο και δολοπλοκία εναντίον του ανθρώπου. Επινοεί συνεχώς νέα όπλα και νέες ίντριγκες μέρα και νύχτα, προκειμένου να καταστρέψει κάποιον «ς λέων ρυόμενος περιπατε ζητν τίνα καταπίη» (Α’ Πέτρου 5: 8).

 

Κρύβεται σαν το δηλητηριώδες φίδι και περιμένει το θύμα του· απλώνει παντού τους ιστούς του, σαν αράχνη, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει κάποια ανθρώπινη ψυχή και να την εγκλωβίσει στο βρώμικο βασίλειό του. Οι ειδωλολατρικοί λαοί ήταν κάποτε οι πόλεις του. Μέχρι τον ερχομό του Χριστού στη γη, κυβερνούσε ανενόχλητος με απόλυτη εξουσία.

 

Όταν προσκυνούσαν τα είδωλα, αυτόν υπηρετούσαν· οι πρακτικές της μαντείας και όλα τα συναφή αυτόν υπηρετούσαν· αυτός προστάτευε, κατεύθυνε και ενίσχυε τις αχαλίνωτες συμπεριφορές των ανθρώπων· οι ανθρωποθυσίες, τα φλογερά πάθη, οι διχόνοιες, οι πόλεμοι, οι κάθε λογής κακίες -όλα αυτά ήταν για εκείνον ευχαρίστηση. Αλλά τελικά, κανένα όπλο δεν του απέμεινε· οι «πόλεις» του καταστράφηκαν και το μνημόσυνον αυτού χάθηκε «μετ᾿ χου».

 

Αυτό το «τέλος» για το οποίο μιλάει ο προφήτης, είναι ο ερχομός του Ιησού Χριστού στον κόσμο.

 

Ο Κύριος έδειξε τη δύναμή Του επί του διαβόλου, όταν νίκησε τους πειρασμούς του στο Όρος. Εκείνος διατράνωσε την εξουσία Του στο να διώχνει τους δαίμονες από τους ανθρώπους, δίνοντάς τους εντολή να φύγουν με τον τάδε ή τον δείνα τρόπο. Εκείνος διατράνωσε την ακαταμάχητη κυριαρχία Του πάνω στην αμαρτία και τον θάνατο με τα Πάθη και την Ανάστασή Του. Και, αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό, σύντριψε την κόλαση και σκόρπισε τη δαιμονική δύναμη.

 

Δεν ήθελε να καταστρέψει εντελώς τους δαίμονες, αλλά να τους διαλύσει και να συντρίψει τα όπλα τους. Τους διέλυσε και τους σκόρπισε όπως έκανε αργότερα τους Εβραίους, αλλά πιο πολύ από τους Εβραίους. Απελευθέρωσε τους ανθρώπους από την κυριαρχία τους· και ακόμη πιο σημαντικό, έδωσε στους ανθρώπους εξουσία επί των δαιμόνων, τέτοια ώστε να μπορούν να διώκουν τους δαίμονες με τη δύναμη του Ονόματός Του.

 

Βλέπετε πώς ο Κύριος συνέδεσε τη νίκη Του επί των δαιμόνων με το έλεός Του προς τους ανθρώπους; Τόσο αποδυνάμωσε τους δαίμονες και τόση σύγχυση τους έφερε, και τους διέλυσε, που τους έθεσε υπό την εξουσία των ανθρώπων. Ακόμα κι έτσι, ο Κύριος δεν έδωσε εξουσία επί των δαιμόνων σε όλους τους ανθρώπους, αλλά μόνο σε εκείνους που πιστεύουν σε Αυτόν και που ακολουθούν τις εντολές Του. Τους έδωσε εξουσία και τους έδωσε επίσης ένα όπλο. Αυτό το όπλο είναι ο Σταυρός.

 

Κύριε και Θεέ μας, ο Σωτήρας μας από την εξουσία του διαβόλου, βοήθησέ μας να κάνουμε αυτό το «ελάχιστο», που μας άφησες να κάνουμε.

 

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

 

ΠΗΓΗ: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Αχρίδος»

http://prologue.orthodox.cn/October8.htm

 


 

 

κ τς ερς Μονς