Προσκυνηματική επίσκεψη Αγιογραφικού Κύκλου με τον π. Σάββα από την Φιλιππιάδα Πρεβέζης

 Την ημέρα Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος, στις 11 π.μ. επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς ο Αγιογραφικός κύκλος ανδρογύνων, με συνοδό τον Αρχιμανδρίτη π. Σάββα Δημητρέα. Μετά τον δίχρονο περιορισμό των μετακινήσεών μας από την δοκιμασία του κορωνοϊού, πενήντα περίπου άνθρωποι αναζήτησαν πνευματική διέξοδο στα ιστορικά μοναστήρια της Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

 

Μέσα σε αυτό το εκδρομικό πρόγραμμα, εντάχθηκε και το προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή Κατερινούς. Μετά την πρώτη τους επίσκεψη στην Παναγία της Ιεράς Μονής Λιγοβιτσίου, υποδεχθήκαμε τους ευλαβείς προσκυνητές με τους σεβάσμιους ιερείς τους π. Σάββα, π. Βασίλειο και π. Γεώργιο. 

 




 

Με την είσοδό τους στο καθολικό της Μονής, άρχισε η ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου με κατάνυξη κι ευλαβική συμμετοχή όλων. Μετά την ακολουθία, πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση από την Ηγουμένη της Μονής, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του μοναστηριού, την εθνική προσφορά του στην Επανάσταση του 1821, καθώς και την πνευματική και κοινωνική δράση του στην περιοχή της Μακρυνείας. Το ενδιαφέρον όλων εστιάσθηκε στην Εικόνα της ένθρονης Παναγίας Κατερινιώτισσας, με τον υπέροχο εικονογραφικό τύπο της Παντάνασσας, τους σεβίζοντες Αγγέλους και τους τέσσερις μεγάλους Προφήτες σε μικρογραφία, οι οποίοι πλαισιώνουν τον θρόνο της. Πολλά είναι τα θαύματα της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου από το 1865 σε ανθρώπους που κατέφυγαν με πίστη και αγάπη στο πρόσωπό Της για τις μεσιτείες Της. Αναφέρθηκε ένα συγκλονιστικό θαύμα, κατά το οποίο θεραπεύθηκε εικοσάχρονη κόρη με ψυχική νόσο, στην πανήγυρη του Γενεσίου της Θεοτόκου το 1954, μετά από κοινή αδιάλειπτη προσευχή των μοναχών και συγγενών επί είκοσι ημέρες.    

 

Μετά την πνευματική και ιστορική αυτή ενημέρωση και ξενάγηση, οι προσκυνητές περιηγήθηκαν τον αύλειο χώρο της ιστορικής Μονής και έλαβαν το μοναστηριακό κέρασμα στο υπαίθριο αρχονταρίκι, κάτω από τον πλάτανο. Στο τέλος, ακολούθησε επίσκεψη στην Κειμηλιοθήκη και Βιβλιοθήκη της Μονής, όπου υπήρχαν εκθέματα από το παλαιότερο μοναστήρι, φωτογραφίες, βιβλία παλαιά, όπλα των κλεφτών και των αρματολών του Ζυγού, με πρωτοπόρο τον οπλαρχηγό Δημήτρη Μακρή, ο οποίος ορκίσθηκε στη Φιλική Εταιρεία ευρισκόμενος στο καθολικό της Ιεράς Μονής Κατερινούς το 1819 και έδρασε νικηφόρα κατά την Επανάσταση του 1821.

 







 

κ τς ερς Μονς Παναγίας Κατερινος