Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή η Ισαπόστολος η Σαμαρείτιδα

 Την μνήμη της Αγίας Φωτεινής εορτάζουμε στις 26 Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

 


 

Μαζί με την Αγία Φωτεινή μαρτύρησαν οι υιοί της και οι πέντε αδελφές της. Οι Αγίες Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή, Κυριακή και Ανατολή και οι Άγιοι Μάρτυρες Ιωσής και Βίκτωρ, ο οποίος αποκαλείται και Φωτεινός.

 

Ο Κύριός μας στη συνομιλία Του με την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα αποκαλύπτει αλήθειες δογματικές, θεολογικές και λατρευτικές, τις οποίες για πρώτη φορά ακούμε και διαβάζουμε μέσα στο Ευαγγέλιο. Της  απεκάλυψε την μεγαλύτερη αλήθεια, της Πίστεώς μας. Ότι ο Θεός είναι Πνεύμα!

 

«Πνεμα Θεός κα τος προσκυνοντας Ατόν ν πνεύματι κα ληθεία δε προσκυνεν»… Σ’ αυτήν την αμαρτωλή γυναίκα, απεκάλυψε ο Κύριος ότι είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας του κόσμου, ο Χριστός.

 

«γώ εμί λαλν σοι», διαβεβαιώνει .«Ερήκαμεν τν Μεσσίαν» (ω. Α’, 42). Με αυτήν άνοιξε ένα καταπληκτικό θεολογικό διάλογο. Σ’ αυτήν ομολογεί ότι είναι «τό δωρ τό ζν, τό λλόμενον ες ζωήν αώνιον».

 

Βλέπουμε να αποκρύπτει τις θείες αλήθειες Του από τους υποκριτές γραμματείς και φαρισαίους.

 


 

 

Πού αποκαλύπτεται ο Θεός; Πού φανερώνεται;

Ο Θεός, αποκαλύπτει το θέλημά Του σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να το ακούσουν και να το εκτελέσουν.

 

Το Πνεύμα το Άγιο αποκαλύπτει την αλήθεια στην ταπεινή καρδιά που είναι έτοιμη να πιστέψει και να αγαπήσει. Στην καθαρή καρδιά από την υποκρισία και την κακία. Τους πονηρούς, τους υποκριτές τους αποκάλεσε φίδια, τους είπε γεννήματα της οχιάς, τάφους κεκονιαμένους και τι δεν τους είπε!

 

Τι μυστήρια ξεσκέπασε στα μάτια μας ο φιλάνθρωπος και ο γλυκύτατος Χριστός μας! Όσα είχε πρωτύτερα ο άνθρωπος για αδύνατα, για αδιόρθωτα, για άσβηστα, για αμετατόπιστα, ο Χριστός τα έσβησε, τα έκανε σαν να μην γινήκανε· συγχώρησε την  αμαρτωλή γυναίκα που μετάνοιωσε και παρευθύς σβήσανε όσα έκανε, σαν να μη γινήκανε.

 

Και της απεκάλυψε  τις πιο μεγάλες αλήθειες Του!

 

ΠΗΓΗ: Λόγια Ζωής Αιωνίου από τον Όσιο Σωφρόνιο Σαχάρωφ του Έσσεξ. από το βιβλίο: «Η ζωή Του ζωή μου» https://iconandlight.wordpress.com

 


 

πολυτίκια τς γίας Φωτεινς

Θείω Πνεύματι καταυγασθεσα, κα τος νάμασι, καταρδευθεσα, παρ Χριστο το Σωτρος, πανεύφημε, τς σωτηρίας τὸὕδωρ κατέπιες, κα τος διψσι φθόνως μετέδωσας, Μεγαλομάρτυς κα σαπόστολε Φωτεινή, Χριστν τν Θεν κέτευε, σωθναι τς ψυχάς μν.

 


 

 

πολυτίκιον. χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.

Χριστ συνομίλησας π τ φρέαρ σεμνή, κα πίστιν εσδέδεξαι, τν πρς ατν κλινς, Φωτειν σαπόστολε· θεν τς εσεβείας, φαπλοσα τ φέγγος, θλησας πρ φύσιν, σν υος κα συγγόνοις· μεθ’ ν παύστως πρέσβευε, πρ τν τιμώντων σε.

 

κ τς ερς Μονς