Αναστάσιμο μήνυμα Ιεράς Μονής Κατερινούς

 Μετά τον Γολγοθά ακολουθεί η Ανάσταση! Για να βιώσουμε την Ανάσταση οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι στενά συνδεδεμένη με το Πάθος και είναι αποτέλεσμα αυτού. Για το μεγάλο αυτό γεγονός, προηγείται μία περίοδος προετοιμασίας πενήντα ημερών με νηστεία, άσκηση και προσευχή μέσα από τις κατανυκτικές ακολουθίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Αλλά και κάθε Κυριακή εορτάζουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού με το ίδιο ακριβώς μήνυμα της Σταυροαναστάσεως.

 

 


 

Η Εκκλησία μας συνδέει το Πάθος με την Ανάσταση του Χριστού, με σκοπό να κατανοήσουμε το μυστήριο της σωτηρίας μας, που είναι η λύτρωση, η απαλλαγή του ανθρώπου από την αμαρτία, τον θάνατο και τον διάβολο. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέγει: «Σώζεται, ,τι νώνεται μέ τόν Θεόν». Το νόημα της Μ. Τεσσαρακοστής είναι η πορεία από την πτώση στην Ανάσταση, στο Πάσχα, που είναι τελικά η ένωσή μας με τον Θεό. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Χαιρόμαστε λοιπόν τη χαρά της Αναστάσεως, διότι διά του Πάθους λυτρωνόμαστε. Κατά συνέπεια, καλούμαστε όχι μόνο να είμαστε μέτοχοι της χαράς της Αναστάσεως, αλλά και των παθημάτων μας διά της μετανοίας. Αυτό σημαίνει ότι, για να φθάσουμε στην Ανάσταση, θα περάσουμε κι εμείς μέσα από πάθη και θλίψεις. Και ως Έθνος σταυρωθήκαμε και αναστηθήκαμε! Περάσαμε πολέμους, κατακτήσεις, καταστροφές και επιζήσαμε, διότι δεν παύσαμε να στηριζόμαστε στην Ορθόδοξη Πίστη, στον πλούτο της γλώσσας μας, με απαραίτητο εφόδιο την Ελληνορθόδοξη Παιδεία, στην εθνική συνείδηση της συνέχειας του Ελληνισμού.

 

 

Επομένως, μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση! Διότι βλέπουμε ότι η Ανάσταση έχει υπόβαθρο το πάθος του Χριστού, τον πόνο, το Γολγοθά. Αναστήθηκε, διότι έπαθε, θυσιάστηκε, σταυρώθηκε για τον άνθρωπο.

 

Μετά την συνειδητή κι ευλαβική προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού, ας εορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού με την πίστη και την ελπίδα της προσωπικής μας σωτηρίας, του Ελληνικού μας Έθνους και της σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου.

 

ΑΔΕΛΦΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

 


 

 

Η Καθηγουμένη Ιεράς Μονής Κατερινούς

Μαριάμ Μοναχή