Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς

 Τ Κυριακ τρτ τν Νηστειν, τν Προσκνησιν ορτζομεν  το Τιμου κα Ζωοποιο Σταυρο.

 

 


 

Η Εκκλησία μας την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών προβάλλει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό προς προσκύνηση, για να εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα κατά της αμαρτίας και των επιθέσεων του αντιδίκου, ο οποίος με τις παγίδες του πασχίζει να αιχμαλωτίσει την ψυχή και να την κυριεύσει. Το πνευματικό κλίμα της Μ. Τεσσαρακοστής με τις κατανυκτικές ακολουθίες μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε πνεύμα μετανοίας και αυτογνωσίας, ώστε να καθαρίσουμε την ψυχή μας με την δύναμη του Σταυρού και ατενίζοντας τον Εσταυρωμένο, να σωθούμε.

 

Είναι μεγάλη η δύναμη του Σταυρού στον αγώνα της ψυχής προς τις ενάντιες δυνάμεις διακηρύττει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Με τη δύναμη του Σταυρού έπαψαν πλέον οι δαίμονες να είναι φοβεροί και έγιναν ευκολοκαταφρόνητοι, δι’αυτού ο θάνατος έπαψε να είναι θάνατος, αλλά ύπνος, με τη δύναμη του Σταυρού όλα όσα μας πολεμούν έπεσαν στη γη και καταπατήθηκαν».

 

Ο αγώνας είναι απόλυτα προσωπικός εφόσον ο Κύριος μας προτρέπει να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να Τον ακολουθήσουμε στο δρόμο του Σταυρού. «στις θλει πσω μου λθεν», επεν Κριος, «παρνησσθω αυτν κα ρτω τν σταυρν ατο κα κολουθετω μοι» (Μάρκ. η΄34).

 

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό, οφείλουμε να Τον μιμηθούμε, αίροντας κι εμείς τον δικό μας σταυρό. Τότε μόνο θα ευαρεστήσουμε τον Κύριο Ιησού Χριστό, ακολουθώντας το παράδειγμά Του. Η σταυρική πορεία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του πιστού χριστιανού. Εάν δεν απαρνηθούμε τον εαυτό μας, το θέλημά μας, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Χριστό.

 

Ας υπομένουμε καρτερικά τον σταυρό μας, ατενίζοντας τον Κύριο και πιστεύοντας στην Πρόνοια του Θεού. Και θα υπομένουμε ταπεινά, όταν αναγνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο σταυρός που επέτρεψε ο Κύριος είναι αναγκαίος και προσωπικός, για να Τον προσεγγίσουμε περισσότερο και να λάβουμε πνευματική παρηγοριά. Ο δρόμος του σταυρού είναι ο δρόμος της σωτηρίας μας. Με την προσευχή, την νηστεία και την λειτουργική ζωή βοηθούμε τον εαυτό μας να συναισθανθεί τα αμαρτήματά του και να αγωνίζεται, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, «χρις ο μορφωθ Χριστς ν μν» (Γαλ. 4,19).

 

Τ ατο δυνμει, Χριστ Θες, κα μς τν το πονηρο διαφλαξον πηρειν, κα τ θεῖά σου Πθη, κα τν ζωηφρον νστασιν προσκυνσαι ξωσον, τ τεσσαρακονθμερον εμαρς διανσαντας στδιον, κα λησον μς ς μνος γαθς κα φιλνθρωπος.

 




 

 

 

ξαποστειλριον το Σταυρο. Τος Μαθητας

Σταυρν Χριστο τν τμιον, σμερον προτεθντα, δντες προσκυνσωμεν, κα πιστς εφρανθμεν, κατασπαζμενοι πθ, τν ν τοτ θελσει, σταυρωθντα ατομενοι, Κριον ξισαι, πντας  μς, τν Σταυρν τν τμιον προσκυνσαι, κα φθάσαι τν νστασιν, πντας κατακρτως.

 

 

Θεοτοκον

Τ ξλον ν Πνσεμνε τς χρντους παλμας, πρ μν ξτεινε, προσπαγες Υἱός σου, νν εσεβς προσκυνομεν, δς μν τν ερνην, κα τ κοσμοσωτρια, φθάσαι πνσεπτα Πθη, κα τν λαμπρν, κα κοσμοχαρμσυνον προσκυνσαι, το Πσχα κυρινυμον κα φωσφρον μραν.

 


 

κ τς ερς Μονς