Η αγία Βαρβάρα (286 - 305 μ.Χ.) - Εορτάζει 4 Δεκεμβρίου

 Αγία Βαρβάρα: Μεγαλομάρτυς, πιστή και αφοσιωμένη στον Χριστό, ωραία στην ψυχή και στο σώμα, κόρη δεκαεννέα ετών ανδρεία, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό με το μαρτύριό της και με τα συνεχή θαύματά της.

 

 


 

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Χώρες Αγία προστάτις πυροβολικού. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως Προστάτις του όπλου αυτού το 1828 μ.Χ. όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία και εορταστικό πρόγραμμα, όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυροβολητές. Τα πολλά θαύματά της είναι ιστορικά, νεώτερα και σύγχρονα, που αποδεικνύουν ότι οι Άγιοι μας συμπαραστέκονται και θαυματουργούν κατά την γνήσια πίστη μας στον Τριαδικό Θεό μας! Παραθέτουμε μία αληθινή ιστορία από την γερμανική κατοχή:

 

         «Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στην πόλη της Σπάρτης, υπήρχε ένας Γερμανός στρατιώτης, γνωστός στην τοπική κοινωνία για το δύστροπο και κακό χαρακτήρα του. Μία μέρα καθώς περνούσε από το ναό της Αγίας Βαρβάρας, πυροβόλησε κατ’ επανάληψη την εικόνα της Αγίας, που βρισκόταν στο εικονοστάσι της διασταύρωσης προς την Καλογωνιά, απέναντι από το Ναό. Μία από τις σφαίρες, πέτυχε τη μορφή της Αγίας στο ύψος του λαιμού. Το γεγονός, όπως ήταν φυσικό, θορύβησε και στεναχώρησε τους Σπαρτιάτες.

 

Λίγες μέρες αργότερα, ο ίδιος Γερμανός μεθοκοπούσε σε ένα υπόγειο καπηλειό της πόλης, στη συμβολή των οδών Γκορτσολόγου και Κλεομβρότου, όπου μέχρι σήμερα διασώζεται το κτήριο. Κάποια στιγμή, πιθανώς μετά από λεκτική διένεξη, άρχισε να πυροβολεί μέσα στο μαγαζί. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε στον πέτρινο τοίχο και επιστρέφοντας τον πέτυχε στο λαιμό, ακριβώς στο ίδιο σημείο που είχε χτυπήσει ο ασεβής την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ποτέ οι Γερμανοί δεν αναζήτησαν ευθύνες από τους Έλληνες, αφού υπήρχαν και αρκετοί ακόμα Γερμανοί που είδαν τι ακριβώς συνέβη. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες εθεάθησαν αρκετοί Γερμανοί στρατιώτες να προσκυνούν την πυροβολημένη εικόνα.

 

 Το νέο διαδόθηκε γρήγορα στην πόλη και ενδυνάμωσε την πίστη του σπαρτιατικού λαού, που από τότε σέβεται και τιμά την Αγία ακόμα περισσότερο».

 

ΠΗΓΗ: https://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/12/blog-post_29.html

 


 

 

 

πολυτκιον. χος δ’.

Βαρβάραν τν γίαν τιμήσωμεν· χθρο γρ τς παγίδας συνέτριψε, κα ς στρουθίον ἐῤῥύσθη ξ ατν, βοηθεί κα πλ το Σταυρο πάνσεμνος.

 


 

 

 

τερον πολυτκιον. χος πλ. α’.

Τν συνάναρχον Λόγον.

Τς Τριάδος τν δόξαν νακηρύττουσα, ν τ λουτρ τρες θυρίδας πεσημήνω σοφς, κοινωνίαν πατρικν λιποσα πάνσεμνε, θεν γώνισαι λαμπρς, ς παρθένος εκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. λλ μ παύση πρεσβεύειν, λεηθναι τάς ψυχάς μν.

 


 

 Ἐκ τς ερς Μονς