«Αὕτη ἐστίν ἡ νίκη ἡ νικήσασα τόν κόσμον, ἡ πίστις ἡμῶν» (Α΄Ιωάν. 5: 4) - Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

 Ο Χριστός ο Κύριος νίκησε τον κόσμο. Αυτή, αδελφοί, είναι επίσης και δική μας νίκη. Οι απόστολοι νίκησαν τον κόσμο και αυτή είναι δική μας νίκη. Οι άγιοι, παρθένες και μάρτυρες, νίκησαν τον κόσμο και αυτή είναι δική μας νίκη. Αδελφοί, δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό στον κόσμο από την χριστιανική Πίστη. Τα βέλη που χτύπησαν αυτή την Πίστη, έγιναν ως βέλη νηπίων και έσπασαν, αλλά η Πίστη παρέμεινε. Οι βασιλείς που πολέμησαν εναντίον της καταπνίγηκαν από το ανάθεμα της δικής τους κακουργίας. Τα βασίλεια που διεξήγαγαν πολέμους εναντίον αυτής της Πίστης, καταστράφηκαν. Οι πόλεις που απέρριψαν αυτή την Πίστη, καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια τους. Οι αιρετικοί, που διέστρεψαν αυτήν την Πίστη, έχουν χαθεί ψυχή τε και σώματι και αναχώρησαν από αυτόν τον κόσμο με το ανάθεμα, αλλά αυτή η Πίστη παρέμεινε.

 

 


 

Αδελφοί, όταν ο κόσμος μας καταδιώκει με τους πειρασμούς του: τον πειρασμό της εξωτερικής ομορφιάς, τον πειρασμό του πλουτισμού, τον πειρασμό των ηδονών, τον πειρασμό της παροδικής δόξας- με τι θα αντισταθούμε και με τι θα νικήσουμε αν όχι με αυτή την Πίστη; Πράγματι, δεν υπερισχύουμε με τίποτα άλλο, παρά με την αήττητη Πίστη, η οποία γνωρίζει κάτι μεγαλύτερο από όλο τον πλούτο αυτού του κόσμου.

 

Όταν όλοι οι πειρασμοί αυτού του κόσμου αποκαλύπτουν την αντίθετη πλευρά των προσώπων τους, όταν η ομορφιά μετατρέπεται σε ασχήμια, η υγεία σε ασθένεια, τα πλούτη σε φτώχεια, η δόξα σε ατιμία, η εξουσία σε ταπείνωση και η ανθηρή φυσική ζωή σε σήψη και δυσωδία – πώς θα ξεπεράσουμε αυτή τη θλίψη, τη φθορά και τη δυσωδία και θα διατηρήσουμε τους εαυτούς μας αλώβητους από την απελπισία, αν όχι με αυτή την Πίστη; Στην πραγματικότητα, με τίποτα άλλο, παρά με την ακατανίκητη αυτή Πίστη, που μας διδάσκει τις αιώνιες και αναλλοίωτες αξίες της Βασιλείας του Χριστού.

 

Όταν ο θάνατος δείχνει την καταστροφική δύναμη του στους πλησίον μας, στους συγγενείς και στις οικογένειές μας, ακόμη και στα λουλούδια και στις καλλιέργειες μας, στα έργα των χεριών μας και, όταν δείχνει τα δόντια του σε εμάς τους ιδίους, με τί άλλο παρά με την Πίστη θα νικήσουμε το φόβο του θανάτου και με τί άλλο θα ξεκλειδώσουμε τις πύλες της ζωής, που είναι ισχυρότερη από το θάνατο; Στην αλήθεια, με τίποτα άλλο εκτός από αυτή την αήττητη Πίστη, η οποία γνωρίζει την Ανάσταση και τη ζωή χωρίς θάνατο.

 

Ω, Κύριε Ιησού Χριστέ, Νικητή του κόσμου, βοήθησέ μας να νικήσουμε τον κόσμο με την πίστη μας σε Εσένα.

 

Ότι Σοι πρέπει πάσα δόξα τιμή και προσκύνηση εις τους αιώνας. Αμήν.

 

ΠΗΓΗ: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», εκδ. Άθως, ομιλία εις την νικηφόρον πίστιν)  http://prologue.orthodox.cn/January15.htm

 

 


 

 

 Είναι ζωτική ανάγκη όλοι σήμερα να στερεώσουμε την Πίστη στην αιώνια νίκη του Χριστού, ώστε και εμείς οι ίδιοι να μπορέσουμε να γίνουμε πνευματικά ανίκητοι…

 

Ενδέχεται η αποστασία να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν αποκλείεται ο καθένας από μας, για να σταθεί στην Πίστη, να πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας είναι αυτοί δισεκατομμύρια ας μας θεωρούν μωρούς όλοι οι διανοούμενοι και οι αμαθείς. Η απάντησή μας θα είναι μία: «Όσο μικρός και ασήμαντος και αν είμαι, ωστόσο, εν Χριστώ, εγώ είμαι σωστός και όχι εσείς που είστε μακριά από τον Χριστό».

 

Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη λάμψη της Εκκλησίας μόνο με την ακραία προσπάθεια να ζήσουμε χριστιανικά, ευαγγελικά, χωρίς να στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς θα μας συμπεριφερθούν οι σύγχρονοί μας.

 

Αν δεν αποκτήσουν οι χριστιανοί τα γνήσια πνευματικά χαρίσματα, και πρωτίστως την αγιότητα, το κήρυγμα με τα λόγια θα παραμένει ως «κύμβαλον λαλάζον». Το παράδειγμα του Χριστού, ας μας ενισχύει να βαδίσουμε στα ίχνη Του…»

 

ΠΗΓΗ: Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ - https://iconandlight.wordpress.com

 

 

 


 

 

Δξα Πατρί… ΕΩΘΙΝΟΝ Θ΄.χος πλ. α’

ς π’ σχτων τν χρνων, οσης ψας Σαββτων, φστασαι τος φλοις Χριστ, κα θαματι θαμα βεβαιος, τ κεκλεισμν εσδ τν θυρν, τν κ νεκρν σου νστασιν· λλ’ πλησας χαρς τος Μαθητς, κα Πνεματος γου μετδωκας ατος, κα ξουσαν νειμας φσεως μαρτιν, κα τν Θωμν ο κατλιπες, τ τς πιστας καταβαπτζεσθαι κλδωνι. Δι παρσχου κα μν, γνσιν ληθ, κα φεσιν πταισμτων, εσπλαγχνε Κριε.

 


 

 

κ τς ερς Μονς