Η δύναμη του Σταυρού - Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

 Ο Σταυρός, περιγράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «είναι το θέλημα του Πατρός, η δόξα του Υιού, η αγαλλίαση του Αγίου Πνεύματος, το καύχημα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος στην προς Γαλάτας επιστολή του γράφει: «μοί δ μ γένοιτο καυχσθαι ε μ ν τ σταυρ το Κυρίου μν ησο Χριστού, δι’ ο μοί κόσμος σταύρωται κγώ τ κόσμ» (Γαλ. 6,14).

 

 


 

Και μας διδάσκει κηρύττοντας ο ιερός Χρυσόστομος, ότι ο Τίμιος Σταυρός είναι η αιτία για εκείνους που χάνονται, γιατί, απέτυχαν να  αναγνωρίσουν τα πράγματα που οδηγούν στη σωτηρία. Εμείς που φέρουμε τη μαρτυρία του Χριστού δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε, όταν εκείνοι που είναι έξω ζουν μακριά από την Ορθοδοξία, περιπαίζουν και υβρίζουν τον Σταυρό του Χριστού. Διτι, «Χριστο  εωδία  σμν  τ  Θε  ν  τος  σζομένοις  κα  ν τος  πολλυμένοις, ος  μν  σμ θανάτου ες θάνατον, ος δ σμ ζως ες ζωήν» (Β΄Κορινθ. 2:15-16).

 

Με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού όλες οι δυνάμεις του σκότους κατακτώνται. Γι’αυτό συνιστά ο άγιος Πατήρ: «Τον Σταυρό χάραξε βαθειά μέσα στην ψυχή σου και σφίξε στην αγκαλιά σου τη σωτηρία της ψυχής σου.

 

Αυτός ο Σταυρός έσωσε την οικουμένη έδιωξε την πλάνη έκανε τη γη ουρανό και τους ανθρώπους τους έκανε αγγέλους.  Χάρη στο Σταυρό, οι δαίμονες έπαψαν πια να είναι φοβεροί κι έγιναν ευκαταφρόνητοι.

 

Χάρη στο Σταυρό, ο θάνατος νικήθηκε και ονομάζεται ύπνος».

 

Για τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, του οποίου την παγκόσμια Ύψωση εορτάζει η Εκκλησία μας στις 14 Σεπτεμβρίου, ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος γράφει τα εξής χαρακτηριστικά: «Ο Σταυρός… έφερε τη συμφιλίωση, έκαμε τη γη ουρανό, ανέμιξε τους ανθρώπους με τους αγγέλους, γκρέμισε την ακρόπολη του θανάτου, παρέλυσε τη δύναμη του διαβόλου, εξαφάνισε τη δύναμη της αμαρτίας, απάλλαξε τη γη από την πλάνη, ξαναέφερε την αλήθεια, έδιωξε τους δαίμονες… ανέτρεψε βωμούς… θεμελίωσε τις Εκκλησίες». Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «Ομιλία εις το “Πάτερ, ε δυνατόν στί, παρελθέτω…”», ΕΠΕ 26,99.

 

Η Εκκλησία μας καλεί να ασπαστούμε με χαρά και φόβο τον Σταυρό του Χριστού, που είναι για εμάς τους Χριστιανούς «τό κεφάλαιον τν γαθν πάντων».

 

Ας ακούσουμε τον κήρυκα της μετανοίας, τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο και ας διακηρύξουμε μαζί του: «ότι ο Σταυρός είναι το καύχημά μας και το αποκορύφωμα όλων των αγαθών, η παρρησία μας και όλος ο στέφανός μας… Διατί η ζωή μας να ομοιάζει με τη ζωή των καπήλων και αγυρτών ή καλύτερα των σκωλήκων; Διότι όπου είναι ο βασιλεύς εκεί πρέπει να είναι και ο στρατιώτης, καθ’ όσον έχουμε γίνει στρατιώται, όχι των ευρισκομένων μακράν του βασιλέως, αλλά των πλησίον αυτού. Διότι ο μεν επίγειος βασιλεύς δεν θα ήτο δυνατόν ν’ ανεχθή να ευρίσκωνται όλοι οι στρατιώται εις τα ανάκτορά του ούτε παρά το πλευρόν του, ενώ ο ουράνιος Βασιλεύς θέλει όλοι να ευρίσκωνται κοντά εις τον βασιλικόν θρόνον.» Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, «Εις το κατά Ματθαίον – Ομιλία ΝΔ’», ΕΠΕ 11, 490, 491.

 

Σταυρέ το Χριστο σσον μς τ δυνάμει σου!

 


 

 

κ τς ερς Μονς