Ο Ευαγγελιστής της Αγάπης και ο νέος ληστής

 Ο Απόστολος του Χριστού Ιωάννης ο Θεολόγος, επειδή όπου περνούσε έκανε πολλά θαύματα και γύρισε πλήθος Ελλήνων στην πίστη του Χριστού, ο αυτοκράτωρ Δομιτιανός που βασίλευε (από το 82 μ.Χ.), τον εξόρισε από την Έφεσο στην Πάτμο το 95 μ.Χ. Εκεί, σύμφωνα με τη παράδοση, σε μια σπηλιά που ονομάζεται "Ιερόν σπήλαιον της Αποκαλύψεως" ο Ιωάννης συνομίλησε με τον Θεό και Εκείνος του αποκάλυψε το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης που ο Ιωάννης κατέγραψε με τη βοήθεια του μαθητή του Πρόχορου.

 

 


 

Αφού έφυγε από το νησί Πάτμο ο Ιωάννης πήγε σ’ ένα τόπο που λεγόταν Αγροικία. Και εκεί, αφού γιάτρεψε έναν τυφλό πήγε σε μια γειτονική πόλη. Εκεί βρήκε ένα νέον ευγενικό στην ψυχή και ωραίο στο πρόσωπο και τον οδήγησε στον Χριστό. Έπειτα αφού τον παρακίνησε να είναι ενάρετος και αφού τον παρέδωσε στα χέρια του Επισκόπου της πόλεως, σαν σε μάρτυρα του Χριστού, για να φροντίζει γι’ αυτόν, έφυγε για την Έφεσο. Αφού λοιπόν τακτοποίησε καλά τα εκκλησιαστικά πράγματα εκεί και κατήχησε όλο το ποίμνιο του Χριστού με την διδασκαλία του, και αφού επισκέφθηκε τις άλλες πόλεις που ήσαν κοντά και χειροτόνησε σ’ αυτούς Επισκόπους, τότε πάλι επανήλθε στην πόλη που είπαμε προηγουμένως.

 

Όταν ζήτησε τον νέο εκείνο που παρέδωσε στον Επίσκοπο, έμαθε ότι έγινε αρχηγός των κλεφτών, διότι πήρε άσχημο δρόμο από τις διασκεδάσεις και τις κακές συναναστροφές των συνομηλίκων του νέων. Λυπήθηκε, λοιπόν πολύ ο Απόστολος για το κατάντημα του νέου εκείνου.

 

Ξεκίνησε λοιπόν και πήγε μόνος στον τόπο των κλεφτών και παραδόθηκε σ’ αυτούς θεληματικά και μέσω αυτών οδηγήθηκε και βρήκε τον νέο. Όταν τον συνάντησε, επειδή προσπάθησε εκείνος να φύγει (διότι κατάλαβε ότι είναι ο ευεργέτης του Ιωάννης) τον προσείλκυσε ο Απόστολος κοντά του με τα γλυκά και θελκτικά του λόγια.

 

Κατόρθωσε να τον πάρει μαζί του, με τη Χάρη του Κυρίου και επέστρεψε στην πόλη. Και τόσο τον έκανε να προκόψει στην αρετή με τις συμβουλές του που έσταζαν μέλι και τις ιερές νουθεσίες, ώστε έγινε παράδειγμα αρετής και μετανοίας πολύ λαμπρό και στους άλλους ανθρώπους.

 

 

Κοντκιον. χος β’. Ατόμελον.

Τ μεγαλεά σου Παρθένε, τς διηγήσεται; βρύεις γρ θαύματα, κα πηγάζεις άματα, κα πρεσβεύεις πρ τν ψυχν μν, ς θεολόγος κα φίλος Χριστο.

 

 


 

κ τς ερς Μονς