Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος – ο Ευαγγελιστής της αγάπης

 Η μετάστασή του - 26 Σεπτεμβρίου

 

 


 

Ο άγιος Ιωάννης έγραψε το ομώνυμο Ευαγγέλιο, τρεις Καθολικές Επιστολές και την Αποκάλυψη, τα οποία εντάσσονται στην Καινή Διαθήκη. Θεωρείται ο Ευαγγελιστής του Θεού Λόγου, δηλαδή του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος και η Εκκλησία μας του έδωσε την προσωνυμία Θεολόγο. Στα ιερά συγγράμματά του είναι έκδηλη η προτροπή του για αγάπη στους ανθρώπους, όπως τη δίδαξε ο Χριστός, γι’ αυτό και αποκαλείται ο Ευαγγελιστής της Αγάπης. Είναι και προφήτης, διότι στην Αποκάλυψη, προλέγει την ολοκληρωτική συντριβή της δύναμης και της εξουσίας του διαβόλου και τον τελικό θρίαμβο του Χριστού και των πιστών Του.

 

Παραθέτουμε απόσπασμα από την Α΄ Καθολική Επιστολή (Α΄Ιω.4,12-21) σε ερμηνεία, όπου διαφαίνονται τα χαρακτηριστικά της Αγάπης:

 

«Θεν οδες πποτε τεθαται· ἐὰν γαπμεν λλλους, Θες ν μν μνει κα γπη ατο τετελειωμνη στν ν μν.  ν τοτ γινσκομεν τι ν ατ μνομεν κα ατς ν μν, τι κ το Πνεματος ατο δδωκεν μν.  Κα μες τεθεμεθα κα μαρτυρομεν τι πατρ πσταλκε τν υἱὸν σωτρα το κσμου. ς ν μολογσ τι ησος στιν υἱὸς το Θεο, Θες ν ατ μνει κα ατς ν τ Θε.  Κα μες γνκαμεν κα πεπιστεκαμεν τν γπην ν χει Θες ν μν. Θες γπη στ, κα μνων ν τ γπ ν τ Θε μνει κα Θες ν ατ. ν τοτ τετελεωται γπη μεθ’ μν, να παῤῥησαν χωμεν ν τ μρ τς κρσεως, τι καθς κενς στι, κα μες σμεν ν τ κσμ τοτ.  Φβος οκ στιν ν τ γπ, λλ’ τελεα γπη ξω βλλει τν φβον, τι φβος κλασιν χει, δ φοβομενος ο τετελεωται ν τ γπ.  μες γαπμεν ατν, τι ατς πρτος γπησεν μς. άν τις επ τι γαπ τν Θεόν, κα τν δελφν ατο μισ, ψεύστης στίν· γρ μ γαπν τν δελφν ν ώρακε, τν Θεόν ν οχ ώρακε πς δύναται γαπν; κα ταύτην τν ντολν χομεν π᾿ ατο, να γαπν τν Θεν γαπ κα τν δελφν ατο..»

 

 «Κανένας δεν αξιώθηκε ποτέ ως τώρα να δει τον Θεό· αν αγαπάμε ο ένας τον άλλο, είμαστε σε κοινωνία με τον Θεό και η αγάπη Του μέσα μας έχει ολοκληρωθεί.

 

–Ο Θεός μας έδωσε το Πνεύμα του· έτσι είμαστε βέβαιοι πως είμαστε σε κοινωνία με τον Θεό και ο Θεός σε κοινωνία μαζί μας.   

 

-Εμείς οι ίδιοι με τα μάτια μας Τον είδαμε και καταθέτουμε τη μαρτυρία μας, ότι ο Πατέρας έστειλε τον Υιό του για να σώσει τον κόσμο.          

 -Όποιος παραδέχεται πως ο άνθρωπος Ιησούς είναι ο απεσταλμένος Υιός του Θεού, ο Θεός κατοικεί μέσα σ’ αυτόν και αυτός ζει ενωμένος με τον Θεό.

 

-Κι εμείς γνωρίζουμε πια την αγάπη, που μας έχει ο Θεός κι εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σ’ αυτήν. Ο Θεός είναι αγάπη· κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη ζει μέσα στον Θεό και ο Θεός μέσα σ’ αυτόν. 

 


 

 

-Έτσι καταλαβαίνουμε πως η αγάπη έχει ολοκληρωθεί μέσα μας: Τότε θα  θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε με θάρρος την ημέρα της κρίσεως. 

  -Όποιος αγαπάει, δεν φοβάται. Η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο. Γιατί ο φόβος σχετίζεται με την τιμωρία κι όποιος φοβάται την τιμωρία, δείχνει πως δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη. Εμείς αγαπάμε τον Θεό, γιατί Εκείνος πρώτος μας αγάπησε.      

 

-Εάν όμως κανείς πει ότι αγαπώ τον Θεό και συγχρόνως μισεί τον αδελφό του, είναι ψεύστης. Διότι εκείνος που δεν αγαπά τον αδελφό του, τον οποίον είδε και βλέπει κάθε ημέρα, πώς είναι δυνατόν να αγαπά τον Θεό, τον οποίον ποτέ δεν έχει ίδει;· Και αυτήν την εντολή έχουμε πάρει από Αυτόν· εκείνος που αγαπά τον Θεό να αγαπά και τον αδελφό του.

 

Ο Ευαγγελιστής της Αγάπης διακηρύττει ότι ο Θεός είναι η ίδια η ΑΓΑΠΗ, αφού « Θεός γάπη στί”.

 

-Όποιος θέλει να είναι με τον Θεό, οφείλει να είναι μόνο αγάπη. Εκείνος μας αγάπησε πρώτος. Μας έδειξε τον τρόπο και τον τύπο της αληθινής αγάπης.    

 

-Η αγάπη αποτελεί βασική διδασκαλία του Ιησού και ιδιαίτερα η αγάπη προς όλους τους ανθρώπους. Η αγάπη του Θεού αποδεικνύεται με την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, διότι η αγάπη προς τον Θεό περνάει από το σταυροδρόμι του αδελφού. «Όποιος αγαπάει τον Θεό, οφείλει ν’ αγαπάει και τον αδερφό του». Και η αγάπη αυτή δεν είναι συναισθηματική με λόγια, αλλά είναι έμπρακτη, σύμφωνη με το Ευαγγέλιο που εκφράζει θέλημα του Θεού.

 

Έτσι η αγάπη γίνεται προσφορά, θυσία, υπέρβαση, μαρτυρία, συμμετοχή, διάθεση πραγματικής συνεργασίας και ομόνοιας, για να ζήσουμε όλοι εν αγάπη. Τότε αυτή η αγάπη μας απελευθερώνει, μας λυτρώνει, ανοίγει ορίζοντες στη ζωή μας και φέρνει την ειρήνη παντού μέσα μας και γύρω μας, φέρνει τον παράδεισο μέσα στον κόσμο». « τελεία γάπη ξω βάλλει τν φόβον». Ο φόβος είναι ο εχθρός της αγάπης. Η αγάπη ατενίζει την αιωνιότητα και κατευθύνει την ζωή μας.

 

 

Κοντάκιον. χος β΄. Τος τν αμάτων σου.

ς πιστήθιος φίλος πόστολε, τ Διδασκάλ Χριστ ε πρέσβευε, λυτροσθαι μς πάσης θλίψεως, κα πηρείας δεινς το λάστορος σ γρ μν μέγας πέρμαχος.

 


 

 

κ τς ερς Μονς