Λόγος εις την Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου -Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

 …Αν την γενέθλια ημέρα των μεγάλων ανθρώπων την τιμούμε και την γιορτάζουμε με πολύ σεβασμό, τότε με ποια χαρά πρέπει να πανηγυρίζουμε σήμερα, τιμώντας την γενέθλια ήμερα Εκείνης, από την οποία έλαμψε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Κύριος και Θεός μας ο Ιησούς Χριστός, ο Οποίος από αυτή έλαβε την ανθρώπινη σάρκα. Στο απολυτίκιο της μεγάλης αυτής γιορτής ακούμε τα θαυμάσια λόγια: « Γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν μήνυσε πάσ τ οκουμέν…». Για όλη την οικουμένη, όχι μόνο για το ανθρώπινο γένος, αλλά και για τον κόσμο τον αόρατο, για τον κόσμο των αγγέλων έλαμψε σήμερα η μεγάλη χαρά.

 

 


 

Πάνω, λοιπόν, από όλους τους μεγάλους ανθρώπους, πάνω ακόμα και από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, πάνω από τους Αρχαγγέλους και τους Αγγέλους τοποθέτησε Κύριος ο Θεός την Υπεραγία Άχραντο Παρθένο Μαρία. Και βεβαίως δικαίως της έδωσε αυτή την θέση, επειδή σ’ αυτήν εσκήνωσε το Άγιον Πνεύμα, για να γίνει αυτή γήινη Μητέρα του Προαιώνιου Υιού του Θεού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Το Πανάγιο Πνεύμα του Θεού έκανε την καρδιά της Μαρίας σε ασύγκριτο βαθμό πιο καθαρή από την καρδιά όλων των ανθρώπων. Την καθαρότητα της καρδιάς την θεωρεί ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός το πιο σημαντικό από όλα τα άλλα, γι’ αυτό και είπε στους μακαρισμούς: «μακάριοι ο καθαροί τ καρδία, τι ατοί τόν Θεόν ψονται» (Ματθ. 5, 8). Η αδιάλειπτη κοινωνία με τον Θεό, η θεωρία του προσώπου Του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, που ο Κύριος Ιησούς Χριστός υπόσχεται σ’ αυτούς που τηρούν τις εννέα αυτές εντολές, πού τις ονομάζουμε μακαρισμούς.

 

Ας θυμηθούμε τί λέει ο Σωτήρας μας για την ανθρώπινη καρδιά. Ο λόγος Του μας εξηγεί γιατί Αυτός εκτιμά τόσο πολύ την καθαρότητα της καρδιάς. Είπεν ο Κύριος: «σωθεν γάρ κ τς καρδίας τν νθρώπων ο διαλογισμοί ο κακοί κπορεύονται, μοιχεαι, πορνεαι, φόνοι, κλοπαί, πλεονεξίαι, πονηρίαι, δόλος, σέλγεια, φθαλμός πονηρός, βλασφημία, περηφάνια, φροσύνη- πάντα τατα τά πονηρά σωθεν κπορεύεται κα κοινο τόν νθρωπον» (Μκ. 7, 21-23).

 


 

 

Αν έτσι είναι τα πράγματα και αν, σύμφωνα με το λόγο του Χριστού, οι ρίζες του κακού βρίσκονται στην ανθρώπινη καρδιά, τότε σίγουρα από την ίδια την καρδιά εκπορεύονται και όλοι οι καλοί και καθαροί λογισμοί και πράξεις. Επειδή η καρδιά είναι το κέντρο της αγάπης και η αγάπη είναι πλήρωμα όλου του νόμου.

 

Η καρδιά της Υπεραγίας Θεοτόκου και Άχραντου Παρθένου Μαρίας σκορπούσε το φως της εξαιρετικής καθαρότητας και αγάπης όχι μόνο στον γήινο κόσμο. Η ημέρα της λαμπροφόρου γεννήσεώς της «χαράν μήνυσε πάσ τ οκουμένη», σε όλο τον κόσμο των ασωμάτων δυνάμεων.

 

Να φυλάμε και εμείς, αδελφοί μου και αδελφές, στις καρδιές μας τη χαρά της λαμπροφόρας και μακάριας ημέρας της Γεννήσεως της. Ας προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να κρατάμε πάντοτε την καρδιά μας καθαρή, για να είμαστε άξιοι της αγάπης της Παναγίας, η οποία πάντα πρεσβεύει για μας ενώπιον του Υιού της του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Οποίο, μαζί με τον Άναρχο Πατέρα και το Πανάγιο Πνεύμα, ανήκει δόξα, τιμή και προσκύνηση εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

 


 

 

 

πολυτκιον. χος δ’.

γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρν μήνυσε πάσ τ οικουμέν, κ σο γρ νέτειλεν λιος τς δικαιοσύνης, Χριστς Θες μν, κα λύσας τν κατάραν, δωκε τν ελογίαν, κα καταργήσας τν θάνατον, δωρήσατο μν ζων τν αώνιον.

 


 

 

κ τς ερς Μονς