Εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου 2021 στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς

 Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους, στην Ιερά Μονή Κατερινούς, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2021.

 

 


 

*Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στις 6.300΄ μ.μ. τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σιλουανό Ψυλλιά, τον οποίο πλαισίωναν επτά ιερείς από ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Παρευρέθηκαν οι Αρχές του τόπου: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, Εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων.

 

Μετά τον Εσπερινό, από ώρα 6.30 μ.μ. ακολούθησε η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα άρχισε με τους χαιρετισμούς των επισήμων, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, της κ. Χριστίνας Σταρακά, επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αγρινίου. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γιάννη Μακρή, ο οποίος εξήγησε τον ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και τη μετοχή των κλεφτών του Ζυγού, ετοιμάζοντας τους θεατές για την αναπαράσταση της ορκωμοσίας του Δ. Μακρή, Καπετάνιο του Ζυγού από τον μυητή Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, ενώπιον του Γέροντα Δανιήλ, Ηγουμένου της Ι.Μονής Κατερινούς.

 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το δρώμενο της ορκωμοσίας κάτω από τον ιστορικό πλάτανο της Μονής, που υπήρξε λημέρι των κλεφτών του Ζυγού. Το ημίφως των κεριών και φαναριών, οι εθελοντές από το Μεσολόγγι, Αιτωλικό και τη Γαβαλού ντυμένοι τη στολή του τσολιά με βαρύ οπλισμό και γυναίκες με παραδοσιακές στολές που πλαισίωναν το σκηνικό, μας μετέφεραν στα ηρωϊκά εκείνα χρόνια προ της Επαναστάσεως. Δύο κλέφτικά τραγούδια ενθουσίασαν και συνάμα συγκίνησαν το κοινό. Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της Ηγουμένης Μαριάμ με θέμα την προσφορά των Μοναστηριών στο 1821 και την περίπτωση της Ιεράς Μονής Κατερινούς.

 

Μετά την εορταστική αυτή εκδήλωση εις μνήμην των κλεφτών του Ζυγού που δραστηριοποιούνταν στο Μοναστήρι της Κατερινούς, ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία στο καθολικό της Μονής από 10.00΄ μ.μ. έως 1.00΄ νυκτερινή, με λειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη, εφημέριο της άνω Μακρυνούς.

 

*Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7.00’ π.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, παρουσία πολιτειακών αρχόντων.

 

Ο Μητροπολίτης στο θείο λόγο του αναφέρθηκε στο σωτηριολογικό έργο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η αγία μας Εκκλησία στην Παναγία Μητέρα του Θεού. Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς στο Αρχονταρίκι της Μονής, συνομίλησε πνευματικά με τους πιστούς, με την ευκαιρία του εορταστικού κεράσματος.

 

*Την Τετάρτη το απόγευμα στις 7.00’ μ.μ. εψάλλη ο μεθεόρτιος Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών στην Παναγία Κατερινιώτισσα.

 
 

https://we.tl/t-Kvp6vZkbMj

 



 


 

 

 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς

Μαριάμ Σκαβάρα