Τα θαύματα του Αγίου Πνεύματος

 «Πντα χορηγε τ Πνεμα τ γιον»

 

 


 

Ο Χριστός προ της Αναλήψεώς Του εις τους ουρανούς παρήγγειλε στους μαθητές: «μες δ καθίσατε ν τ πόλει ερουσαλήμ ως ο νδύσησθε δύναμιν ξ ψους... (Λουκ. 24, 49). Και τους υποσχέθηκε ότι ο Θεός Πατέρας θα στείλει το Πνεύμα το Άγιο να τους στηρίξει. « δέ Παράκλητος, τό Πνεμα τό γιον πέμψει Πατήρ ν τ νόματί μου, κενος μς διδάξει πάντα καί πομνήσει μς πάντα επον μν. (Ιωάν. 14,26) Το Πνεύμα το Άγιο στην Εκκλησία του Χριστού θα είναι ο Σύμβουλος, ο Παρηγορητής, ο Παράκλητος. Η δύναμη και η εξουσία Του θα είναι θαυμαστή και θα επενεργεί άπειρα αγαθά στους πιστούς ανθρώπους, οι οποίοι θα καθιστούν το σώμα τους ναό του Θεού.

 

Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος είναι μεγάλα και υπερφυσικά, πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική. Το Άγιο Πνεύμα διδάσκει και θυμίζει στους Αποστόλους και σε όλους τους Χριστιανούς όλα όσα τους κήρυξε και εμπιστεύθηκε ο Χριστός όσο ήταν στη γη.  Και ο θείος Διδάσκαλος τους διαβεβαίωσε ότι θα επιτελούν θαύματα όσοι πιστέψουν: «ν τ νόματί μου δαιμόνια κβαλοσι, γλώσσαις λαλήσουσι καινας, φεις ροσι, κν θανάσιμόν τι πίωσιν, ο μή ατούς βλάψει, πί ρρώστους χερας πιθήσουσι, κα καλς ξουσιν» (στο όνομά Μου θα βγάζουν από τους ανθρώπους δαιμόνια, θα μιλούν ξένες γλώσσες, θα σηκώνουν φαρμακερά φίδια, θα πίνουν δηλητήρια και δεν θα τους βλάπτουν, θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους και θα τους θεραπεύουν» (Μάρκ. 16,17).

 

Έτσι καθιερώνονται τα θαύματα και θα κυριαρχούν στη ζωή της Εκκλησίας του Θεού, μέσω της επενεργείας του Αγίου Πνεύματος.

 

Διότι μέσα στην Εκκλησία, όπου το Πνεύμα το Άγιο φωτίζει, ζωοποιεί, εμπνέει, κατευθύνει, τα πάντα είναι δυνατά: «Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον». Ο Απόστολος Παύλος στην Α’ Κορ.12,9 εξηγεί: «τέρ δ πίστις ν τ ατ Πνεύματι, λλ δ χαρίσματα αμάτων ν τ ατ Πνεύματι..» (Σε άλλον δίδεται από το Άγιο Πνεύμα θερμή και ζωντανή πίστη, ώστε να κάμνη θαύματα. Σε άλλον χαρίσματα θεραπείας διαφόρων ασθενειών, οι οποίες θεραπείες γίνονται με το ίδιο το Άγιο Πνεύμα).

 

Το Άγιο Πνεύμα από τους Πατέρες της Εκκλησίας θεωρείται η ψυχή της Εκκλησίας. Όλοι οι πιστοί λαμβάνουμε το Άγιο Πνεύμα, με το Βάπτισμά μας. Όταν εντρυφούμε στο Λόγο του Θεού και ανατρεφόμαστε με την πίστη, μετέχουμε στα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, κατοικεί μέσα μας το Άγιο Πνεύμα και κάνει θαύματα. «Με τη χάρη Του, κηρύττει ο ιερός Χρυσόστομος, απαλλασσόμαστε από τη δουλεία του διαβόλου, καλούμαστε στην ελευθερία του Χριστού, οδηγούμαστε στην ουράνια υιοθεσία, αναγεννιόμαστε από την αρχή και ξεφορτωνόμαστε το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών μας. Χάρη στη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, απαλλαχτήκαμε από τις αμαρτίες, με αυτήν ξεπλύναμε την ψυχή μας από κάθε ρύπο. Με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ενώ ήμασταν άνθρωποι, γίναμε άγγελοι, όσοι βέβαια θελήσαμε να μας βοηθήσει η χάρη Του, χωρίς να αλλάξει η φύση μας, αλλά, κι αυτό είναι το πιο αξιοθαύμαστο, διατηρήσαμε την ανθρώπινη φύση μας και μ’ αυτή επιδείξαμε αγγελική συμπεριφορά. Τόσο μεγάλη είναι λοιπόν η δύναμη του Αγίου Πνεύματος!»

 

  Kάθε φορά που γίνεται ένα θαύμα ενεργεί το Άγιο Πνεύμα!

 

 «Ο Κύριος ζητάει την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, και μόνο τότε δίνει την Χάρη Του, όταν η καρδιά του ανθρώπου, με την πίστη, ανοίγεται μπροστά του.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κανείς την Χάρη και να απαλλαχθεί από την ασθένεια είναι η πίστη. Γιατί; Γιατί κάθε φορά που γίνεται ένα θαύμα ενεργεί το Άγιο Πνεύμα και το να λάβει κανείς το Άγιο Πνεύμα, χρειάζεται καρδιά ανοιχτή και ανοιχτή την κάνει η πίστη.

 

Όπως για τη λήψη των ραδιοκυμάτων χρειάζεται οπωσδήποτε κεραία, το ίδιο και για τη λήψη της θείας Χάριτος χρειάζεται καθαρή και γεμάτη πίστη καρδιά. Σε κανέναν ο Κύριος δεν επιβάλει την Χάρη Του. Ο Κύριος ζητάει την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, και μόνο τότε δίνει την χάρη Του, όταν η καρδιά του ανθρώπου, με την πίστη, ανοίγεται μπροστά του. Αυτό το πράγμα είναι μυστήριο μέγα και το μυστήριο αυτό γινόταν κάθε φορά που ο Χριστός έκανε θαύματα».

 

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr

 


 

 

ΣΤΙΧΗΡΟ ΙΔΙΟΜΕΛΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ. χος α'.

Πντα χορηγε τ Πνεμα τ γιον, βρει προφητεας, ερας τελειο, γραμμτους σοφαν δδαξεν, λιες θεολγους νδειξεν, λον συγκροτε τν θεσμν τς κκλησας. μοοσιε κα μθρονε, τ Πατρ κα τ Υἱῷ, Παρκλητε, δξα σοι.

 


 

 

χος β'.

Εδομεν τ φς τ ληθινν, λβομεν Πνεμα πουρνιον, ερομεν Πστιν ληθ, διαρετον Τριδα προσκυνοντες· ατη γρ μς σωσεν.

 


 

κ τς ερς Μονς