Απόστολος Βαρνάβας, Ένας αληθινός φίλος! - Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

 Ένας αληθινός φίλος προσεύχεται στον Θεό για τον φίλο του. Ένας αληθινός φίλος νοιάζεται για τη σωτηρία της ψυχής του φίλου του. Το να αποτρέψεις έναν φίλο σου από λάθος δρόμους και να τον κατευθύνεις στον δρόμο της αλήθειας, αυτή είναι πολύτιμη φιλία. Οι άγιοι του Θεού είναι οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων.

 

 


 

Δύο νέοι, ο Βαρνάβας* (εορτάζει στις 11 Ιουνίου) και ο Παύλος, ήταν φίλοι, μαζί παρακολουθούσαν το σχολείο του Γαμαλιήλ. Όταν ο Βαρνάβας έγινε χριστιανός, προσευχόταν επίμονα και με δάκρυα στο Θεό, να φωτίσει το νου και να μετατρέψει την καρδιά του Παύλου, ώστε να γίνει κι αυτός Χριστιανός.

 

Ο Βαρνάβας μιλούσε συχνά στον Παύλο για τον Χριστό, αλλά ο Παύλος τον χλεύαζε και τον θεωρούσε πλανεμένο. Ωστόσο, ο Κύριος δεν άφησε τις καρδιακές προσευχές του Βαρνάβα χωρίς καρπούς. Ο Άγιος Θεός εμφανίστηκε στον Παύλο και τον γύρισε από το μονοπάτι του ψεύδους στον δρόμο της αλήθειας.

 

Ο μεταστραφείς Παύλος έπεσε στα πόδια του φίλου του αναβοώντας: «Ω, Βαρνάβα, δάσκαλε της αλήθειας, τώρα είμαι πεπεισμένος ότι όλα όσα μου είπες για τον Χριστό είναι αλήθεια!» Ο Βαρνάβας έκλαιγε από τη χαρά του και αγκάλιασε τον φίλο του. Ο Βαρνάβας, ο φίλος, έσωσε την ψυχή του φίλου του με την ένθερμη προσευχή του. Εάν ο Βαρνάβας κατάφερνε να τοποθετήσει τον Παύλο ως αυτοκράτορα της Ρώμης, θα έκανε λιγότερα γι’ αυτόν από ό, τι πέτυχε να κάνει με την προσευχή, για να τον φέρει στην Αλήθεια.

 

* Βαρνάβας/Ιωσής Απόστολος εκ των 70, πρωτόκλητος των 70 Αποστόλων, ιδρ. και προστάτης της εκκλησίας της Κύπρου, αδελφός Απ. Αριστόβουλου, ιερομάρτυς στη Σαλαμίνα Κύπρου (57μ.Χ.)

 

ΠΗΓΗ: http://prologue.orthodox.cn/June11.htm

 


 

 

πολυτκιον. χος γ'. Θείας πίστεως.

Θεα ργανα, το Παρακλήτου, κα κφάντορες, το Θεο Λόγου, νεδείχθητε θεόπται πόστολοι, Βαρθολομαε τν Δώδεκα σύσκηνε, κα Βαρνάβα ς υἱὸς παρακλήσεως. λλ ατήσασθε, Χριστν τν Θεν πανεύφημοι, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.

 


 

κ τς ερς Μονς