Κυριακή των Αγίων Πατέρων 2021

 Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α’ Οκουμενικς Συνόδου, η οποία συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., μνημονεύουμε τους αγώνες των Πατέρων της Εκκλησίας μας κατά των αιρέσεων, για την διατήρηση της Ορθοδοξίας.

 

 


 

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι χαρισματικοί άνθρωποι με ορθόδοξο φρόνημα, με αγιότητα βίου και με πνευματική πείρα. Η ορθόδοξη πίστη των Θεοφόρων Πατέρων είναι αυτή η διδαχή και η παράδοση των αγίων Αποστόλων, που φθάνει σε μας με εγγύηση και κύρος διαμέσου της ερμηνείας των αγίων Πατέρων. Αυτή ακριβώς η πίστη υπάρχει στο Σύμβολο της Πίστεως, στο οποίο ομολογούμε ότι η Μία, Αγία και Καθολική Εκκλησία είναι Αποστολική·  είναι δηλαδή η Εκκλησία του Χριστού, σύμφωνα με τη διδαχή και την παράδοση των αγίων Αποστόλων.

 

Ας εκτιμήσουμε κι εμείς τον θησαυρό της ορθόδοξης θεολογίας που μας κληροδότησαν οι Άγιοι Πατέρες, ας αγωνιζόμαστε να τον κρατούμε απαραχάρακτο και να τηρούμε ολοπρόθυμα τις διδαχές τους προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ψυχών ημών. Οφείλουμε να είμαστε συνειδητά μέλη της Εκκλησίας μας, συμμετέχοντας ενεργά στη μυστηριακή ζωή της, καθώς και με την προσωπική μας άσκηση στον πνευματικό  αγώνα με ταπεινό φρόνημα και υπακοή και με τη συνεχή μελέτη του θείου λόγου και των πατερικών έργων.

 

 

 

Λόγοι από την Πατερική Σοφία

*Όποιος λέει την αλήθεια αγιάζει την ψυχή του, το σώμα κι όλα τα μέλη του, γιατί Αλήθεια είναι ο Χριστός (Απόφθεγμα των Αγίων Πατέρων).

 

*Τον αιρετικό τον άνθρωπο πρέπει να τον αποστρεφόμαστε (Μέγας Βασίλειος).

 

*Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη γνώμη. Μεγάλο αγαθό είναι το να ελεεί κάποιος τους φτωχούς. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο το να απαλλάσσει κάποιον από την πλάνη (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

 

*Τους συνήθεις και γνώριμους, όταν είναι πονηροί πρέπει να τους αποφεύγουμε. Τούτο είναι ασφάλεια και τείχος (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

 

*Καλύτερη μια πονεμένη φτώχεια, παρά ένας κακός πλούτος (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός).

 

*Μη νομίσετε ότι η ψυχή πεθαίνει, γιατί είναι αθάνατη. Θάνατος της ψυχής είναι η αμαρτία και η αιώνια κόλαση (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

 

*Όσο περισσότερο αγαπά κανείς τον Θεό, τόσο πιο πολύ βυθίζεται στα Μυστήρια της Θεότητας και γνωρίζει τον Θεό (Άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας).

 

*Με την προσευχή απευθυνόμαστε εμείς στον Θεό. Με την ανάγνωση Ιερών Βιβλίων απευθύνεται ο Θεός σε μας (Απόφθεγμα των Αγίων Πατέρων).

 

*Κανένας δεν μπορεί να λέει Πατέρα τον Θεό, εάν δεν έχει για Μητέρα του την Εκκλησία (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος).

 

*Οι άνθρωποι που ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού, ανήκουν στην αλήθεια, και όσοι δεν ανήκουν στην αλήθεια, δεν ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).

 


 

 

Δξα Πατρί…Τν Πατρων. χος πλ. δ’

περδεδοξασμνος ε, Χριστ Θες μν, φωστρας π γς τος Πατρας μν θεμελισας, κα δι’ ατν πρς τν ληθινν πστιν, πντας μς δηγσας, πολυεσπλαγχνε, δξα σοι.

 


 

 

κ τς ερς Μονς