Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ο Ομολογητής

Από τα πολλά θαύματα του Οσίου

 

 


 

Α. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και ο φίλος του όσιος γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης

 

Ο άγιος γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης έβλεπε ολόσωμο και ζωντανό τον Όσιο, με τον οποίο συζητούσε. Επιστρέφοντας από ιατρικές εξετάσεις, το 1986, πέρασε, όπως πάντα, να προσκυνήσει τον όσιο Ιωάννη το Ρώσο και αφού προσκύνησε τον Όσιο γονάτισε στην αριστερή πλευρά της λάρνακας στο ύψος του κεφαλιού και προσεύχονταν. Σε λίγο βλέπει τον Όσιο και του λέει, καθώς τα διηγήθηκε ο ίδιος ο γέροντας:

 

–Πάτερ Ιάκωβε, έχω μια δουλειά τώρα και πρέπει να φύγω. Εσύ να μη δεχτείς να κάνεις Εσπερινό μέχρι να επιστρέψω.

 

Όταν γύρισε ο Άγιος, μπήκε στη λάρνακά του!

 

Έκπληκτος παρατηρούσε τον όσιο άλλους ευλογούσε και σε άλλους έκανε μια κίνηση αποστροφής. Ρώτησε τότε τον Όσιο Ιωάννη (πνευματικώ τω τρόπω, όπως ο ίδιος έλεγε) γιατί έκανε αυτές τις κινήσεις, αφού όλοι όσοι τον προσκυνούσαν ήταν παιδιά του και τον ευλαβούνταν. Και ο Άγιος του είπε:

–Νομίζεις ότι ευλογώ όλους όσους έρχονται εδώ; Δεν είναι όλοι παιδιά μου αυτοί που έρχονται στην εκκλησία μου. Να, αυτή τη γυναίκα που με προσκύνησε με τα δυο της παιδιά δεν την ευλόγησα…

-Γιατί; ρώτησε ο πατήρ Ιάκωβος

-Γιατί βλαστημάει τα παιδιά της!

 

 

 


 

 

Το Ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννη «αλλάζει πλευρό»- θέση όπως είναι ξαπλωμένο, ενίοτε και μπροστά στον κόσμο (προσκυνητές) και ακούγεται θόρυβος από εκεί. Μάλιστα, μια από τις φορές που έγινε αυτό, το 1990, ήταν παρών και όσιος γέροντας Ιάκωβος, της μονής του Οσίου Δαυίδ, ο οποίος για να καθησυχάσει τον κόσμο που τρόμαξε είπε:

«Χριστιανοί μου μη φοβάστε, ο άγιος είναι ζωντανός απλά άλλαξε πλευρό…»

 

Πολλή η αμαρτία στο κόσμο, πολλή η ασέβεια και πολλή η απιστία.

Πολλοί έρχονται, Πάτερ Ιάκωβε, αλλά λίγα είναι τα τέκνα μου.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ο Ομολογητής

 


 

 

 

 

 

Β. Μια γυναίκα που ήταν παντρεμένη 8 χρόνια και δεν είχε παιδιά, είχε πολλές φορές επισκεφτεί και τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο και τον παρακαλούσε για το θέμα της. Μάλιστα του έλεγε «ότι θα περιμένει την απάντηση από τους Ουρανούς». Είχε αποκάμει όμως από την «υπομονή» της όλα αυτά τα χρόνια. Όντας σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, βλέποντας στο εικονοστάσι της την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου του λέει φωναχτά:

 

– Επιτέλους, τι σου έχω κάνει άγιέ μου; Γιατί ο Θεός δεν μου δίνει παιδιά; Γιατί; Άγιέ μου με μισείς;

 

Περασμένα μεσάνυχτα, αφού έπεσε να κοιμηθεί με το σύζυγό της, άκουσαν και οι δυο κάποιον να ανεβαίνει τα εξωτερικά σκαλιά και ξύπνησαν. Νόμισαν πως ήταν κάποιος από τους υπαλλήλους της εταιρίας που έκανε λάθος την ώρα και για κάποιο λόγο ήρθε στο σπίτι. Άκουσαν να χτυπά η πόρτα (που ήταν κλειδωμένη) και αυτή ξαφνικά άνοιξε, και μέσα σε μια λάμψη εμφανίστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και της είπε γλυκά:

 

– Α, τι προσευχή ήταν αυτή που έκανες απόψε; Οι άγιοι, παιδί μου, δεν μισούν κανέναν. Δεν είναι θέλημα Θεού να κάνεις ακόμα παιδιά. Θα περάσουν άλλα δυο χρόνια και τότε θα έρθει αυτή η χαρά!

 

Πράγματι, πέρασαν τα δύο χρόνια, και ήρθαν από τότε τα παιδιά που τόσο λαχταρούσε… Ο Όσιος άκουσε την προσευχητική κραυγή της γυναίκας!

 

γιε το Θεο πρέσβευε πέρ μν!

 

ΠΗΓΗ: https://iconandlight.wordpress.com/2021/05/26

 


 

 

πολυτίκιον. χος γ'. Θείας πίστεως

Θείας πίστεως, τ φς κατέχων, πικρν νεγκας, αχμαλωσίαν, ωάννη κα σίως βίωσας θεν τ θεόν σου λείψανον γιε, θαυματουργίας πηγάζει ν Πνεύματι προστρέχοντες, μνομεν τν σ δοξάσαντα, τιμντες τ σεπτά σου προτερήματα.

 

 

Κοντάκιον. χος γ'. Παρθένος σήμερον

Εσεβείας δόγμασιν, ντεθραμμένος θεόφρον, κλινς πέμεινας, αχμαλωσίας τς θλίψεις. θεν σε, Ζωοδότης λαμπρς δοξάσας, δέδωκε, πιστος τ τίμιον λείψανόν σου, ναβλζον ωάννη, Πνεύματι θεί εθρα άσεων.

 


 

 

κ τς ερς Μονς