Κυριακή ΣΤ’ Ματθαίου 2021 – Η Παραβολή των Ταλάντων (Ματθ.25,14-30)

 «ε, δολε γαθ κα πιστ! π λγα ς πιστς, π πολλν σε καταστσω· εσελθε ες τν χαρν το κυρου σου».

(=Πολύ καλά, δούλε καλέ και πιστέ! Σε λίγα ήσουν πιστός, σε πολλά θα σε εγκαταστήσω. Μπες μέσα για να απολαύσεις την ίδια χαρά με τον κύριό σου. Έλα να απολαύσεις την απεριόριστη μακαριότητα του ουρανού!)

 

 


 

 

Στην Παραβολή των Ταλάντων ο Χριστός αναφέρει κάποιον άνθρωπο, ο οποίος κάλεσε τους τρεις δούλους του και τους εμπιστεύθηκε πέντε τάλαντα, δύο και ένα αντίστοιχα, με την απαίτηση να του αποδώσουν τα οφειλόμενα. Όμως τελικά επιβραβεύει τους πιστούς δούλους που έλαβαν πέντε τάλαντα και δύο, διότι και οι δύο διπλασίασαν τα τάλαντα και παρέδωσαν στον Κύριο όχι μόνο το κεφάλαιο, αλλά και το κέρδος. Ο τρίτος δούλος αδιάφορος και πονηρός έκρυψε το τάλαντο, προσβάλλοντας τον κύριό του και επειδή δεν αξιοποίησε το τάλαντο με αγαθά έργα, εισέπραξε την τιμωρία του με την αφαίρεσή του.

 

Τα τάλαντα είναι τα διάφορα χαρίσματα που μοιράζει ο Θεός με αγάπη και δικαιοσύνη στον άνθρωπο «κάστ κατά τήν δίαν δύναμιν». Είναι δώρα του Αγίου Πνεύματος που μοιράστηκαν με σοφία και διάκριση για το καλό του ανθρώπου, σύμφωνα με την ιδιομορφία του. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο άνθρωπος τα δώρα του Θεού, να τα δέχεται με ευγνωμοσύνη και να τα ενεργοποιεί. Διότι χρεώνεται απέναντί Του και κάποια στιγμή θα απολογηθεί για την αξιοποίησή τους. Όσο καλλιεργούμε τα χαρίσματα αυτά τόσο πλησιάζουμε τον Θεό και ενωνόμαστε μαζί Του.

 

Το έργο του καλού αγωνιστή έγκειται στην ενεργοποίηση του χαρίσματος μέσω της αγαθοεργίας για πνευματική ευεργεσία και οποιαδήποτε προσφορά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Επομένως όταν διαχειρίζεται με αγάπη το χάρισμα που του έδωσε ο Θεός για την ωφέλεια και άλλων ανθρώπων, διπλασιάζεται το δικό του κέρδος απέναντι στο Θεό, ο οποίος του ανταποδίδει πολλαπλάσια και προπάντων ουράνια δώρα. Διότι η θεϊκή Αγάπη με τα χαρίσματα αποσκοπεί στη σωτηρία όλων των ανθρώπων.

 


 

 

Αν χρησιμοποιήσουμε τα τάλαντα για το ατομικό συμφέρον, χάνεται παντελώς η αξία τους. Αν όμως τα προσφέρουμε για τη δόξα του Θεού και για την αγάπη του πλησίον, τότε τα πολλαπλασιάζουμε προς όφελός μας.

 

Ο ιερός Χρυσόστομος για την αξιοποίηση των ταλάντων διακηρύττει: «ας προσφέρουμε και χρήματα και προθυμία και προστασία και όλα για την ωφέλεια του πλησίον· διότι ως «τάλαντα» εδώ εννοείται η δύναμη του καθενός, είτε σε προστασία, είτε σε χρήματα, είτε σε διδασκαλία, είτε σε οποιοδήποτε παρόμοιο πράγμα. Ας μην προφασίζεται κανείς ότι «ένα μόνο τάλαντο έχω και δεν μπορώ να κάνω τίποτε»· διότι μπορείς και με ένα να προκόψεις». Και στην υμνολογία της Μ. Δευτέρας το βράδυ τονίζεται η ίδια προτροπή: «Το κρύψαντος τ τάλαντον, τν κατάκρισιν κούσασα, ψυχή, μ κρύπτε λόγον Θεο, κατάγγελε τ θαυμάσια Ατο».

 

Όσο είναι καιρός ας επιληφθούμε τη σωτηρία μας, ας επιστρατεύσουμε όλες μας στις δυνάμεις, ας καλλιεργήσουμε τα τάλαντα, για να τα αυξήσουμε, ώστε να καρποφορήσουν στους συνανθρώπους μας προς δοξολογία στον Δωρεοδότη Χριστό. Ο πιστός χριστιανός που αγωνίζεται με βάση τη θυσιαστική αγάπη στην παρούσα ζωή και διαθέτει όλα τα τάλαντα που του χάρισε ο Θεός, θα αξιωθεί να ακούσει από τον Κύριο:

«ε, δολε γαθ κα πιστ!...

εσελθε ες τν χαρν το κυρου σου».

 


 

 

κ τς ερς Μονς