Προεόρτια των Φώτων 2021

 Παραθέτουμε το Προεόρτιο απολυτίκιο των Θεοφανείων με μία

ερμηνευτική προσέγγιση.

 


 

 

 

πολυτίκιο τν Φώτων. χος δ΄.

τοιμάζου Ζαβουλών, κα ετρεπίζου Νεφθαλείμ. ορδάνη ποταμέ, στθι πόδεξαι σκιρτν, το βαπτισθναι ρχόμενον τν Δεσπότην. γάλλου δμ σν τ Προμήτορι, μν κρύπτετε αυτούς, ς ν Παραδείσ τ πρίν· κα γρ γυμνος δν μς πέφανεν, να νδύσ τν πρώτην στολήν, Χριστς φάνη, τν πσαν κτίσιν, θέλων νακαινίσαι.

 

(= Να ετοιμάζεται η περιοχή της Ζαβουλών, να στολίζεται η Νεφθαλείμ στη Γαλιλαία. Και συ Ιορδάνη ποταμέ στάσου, σκιρτώντας από χαρά να υποδεχθείς τον Ερχόμενον Δεσπότην, για να βαπτισθεί. Και εσύ Αδάμ μαζί με την Εύα την προμήτορά μας να αγάλλεσαι από χαρά. Μην κρύπτετε τους εαυτούς σας, όπως παλαιά στον Παράδεισο. Και τούτο γιατί, όταν ο Κύριος σας είδε γυμνούς, φανερώθηκε για να σας ενδύσει την πρώτην στολήν. Φανερώθηκε ο Χριστός θέλοντας να ανακαινίσει όλην την κτίση).

 


 

 

 

Ο Ζαβουλών και ο Νεφθαλείμ ήταν δύο από τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ και γενάρχες αντίστοιχων φυλών, όταν γύρισαν από την Αίγυπτο και ο Ιησούς του Ναυή τους μοίρασε την γη της Επαγγελίας, την γη Χαναάν. Στις περιοχές Ζαβουλών και Νεφθαλείμ της Γαλιλαίας των Εθνών, που βρίσκονται στα παραθαλάσσια σύνορα της Καπερναούμ, κατά τον ευαγγελιστή Ματθαίο ήλθε και κατοίκησε ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, όταν έμαθε ότι ο Ιωάννης παρεδόθη.

 

Σύμφωνα με το απολυτίκιο, ο Ιορδάνης ποταμός πρέπει να σταματήσει την ροή των υδάτων του, διότι έρχεται να βαπτισθεί ο Δεσπότης, κατά το « ορδάνης στράφη ες τ πίσω» όταν πέρασε η Κιβωτός της Διαθήκης στην Ερυθρά θάλασσα (ψαλμ. 113, 5 και ψαλ. 76, 17).   

 

Ο ιερός υμνογράφος στη συνέχεια απευθύνεται στους πρωτοπλάστους ως ψυχές, που βρίσκονται στον Άδη και τους παίρνει και τους τοποθετεί στον Παράδεισο. Οι πρωτόπλαστοι και οι άλλοι πιστοί πρέπει να χαίρονται, γιατί  η σωτηρία είναι πλέον γεγονός. Εκείνος που θα τους έσωζε, ο Χριστός ήλθε στη γη και είναι ο Ίδιος που είπε τότε το Πρωτευαγγέλιο στους πρωτοπλάστους, την πρώτη χαρούμενη είδηση. Και αποτίνεται στην Εύα ότι θα έλθει να τους σώσει, διότι εκείνη θα έφερνε στον κόσμο τον Μεσσία. Και τους συμβουλεύει να μην κρύβονται, όπως τότε στον Παράδεισο για την γυμνότητά σας, επειδή είχαν ενοχή και τους ενέδυσε με τη δερματίνη στολή (αλογία). Ο Κύριος όμως φανερώθηκε για να τους ενδύσει με την πρώτην στολήν, αυτήν που θα έχουμε στη Βασιλεία του Θεού. Τελικά ο Χριστός φανερώθηκε για να ανακαινίσει όλη την κτίση. Τότε όλα θα γίνουν καινούργια, μεταμορφωμένα.

 

Ας προετοιμασθούμε ιδιαίτερα φέτος να υποδεχθούμε τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου μας εξαγνισμένοι με νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, για να καταυγάσει τις ψυχές και όλη την ύπαρξή μας το σωτήριο Φως του Χριστού, που είναι η Αληθινή Ζωή και Ατελεύτητη.

 


 

 

 

πολυτκιον. χος β’.

τε τ πιφανεί σου φώτισας τ σύμπαντα, τότε λμυρ τς πιστίας θάλασσα φυγε, κα ορδάνης κάτω έων στράφη, πρς ορανν νυψν μς. λλ τ ψει τν θείων ντολν σου, συντήρησον Χριστ Θεός, πρεσβείαις τς Θεοτόκου, κα σσον μς.

 

Κοντκιον.

ν τος εθροις σμερον το ορδνου, γεγονς Κριος, τ ωνν κβο. Μ δειλισς βαπτσαι με· σσαι γρ κω, δμ τν πρωτπλαστον.

 


 

 

κ τς ερς Μονς