Εορτή Παναγίας Παραμυθίας 2021

 Σ υ ν α ξ ά ρ ι ο ν

Τ ΚΑ΄ το μηνός ανουαρίου, Σύναξιν τήσιον τελομεν ες δόξαν κα τιμν  τς περευλογημένης Δεσποίνης μν Θεοτόκου κα ειπαρθένου Μαρίας, τς πονομαζομένης «Παραμυθίας», ς γία κα θαυματουργς Εκν   ερηται ν τ κατ τν γιώνυμον θω ερ Μον το Βατοπαιδίου.

 

Στίχοι. Παραμυθίαν παρέχει Θεοτόκε,

Παντ εσεβε γία Εκών σου.

 


 

 

 

Η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Η  παράδοση αναφέρει ότι η αρχική έκφραση των προσώπων και η στάση του σώματος του Χριστού και της Θεοτόκου άλλαξαν, με ένα εκπληκτικό θαύμα. Κάποτε στη μεσοβυζαντινή περίοδο, συμμορία πειρατών αποβιβάστηκε στην παραλία της Μονής Βατοπαιδίου, με σκοπό να την λεηλατήσουν στο άνοιγμα της πύλης. Η Υπεραγία Θεοτόκος όμως δεν επέτρεψε να εκτελεσθεί ο σκοπός των αθέων βαρβάρων.

 

Μετά την απόλυση του Όρθρου, ο Ηγούμενος παρέμεινε μόνος στο ναό, να συνεχίσει την κατ’ ιδίαν προσευχή. Ξαφνικά, ακούει φωνή από την Εικόνα της Θεομήτορος να λέγει: «Μ νοίξητε σήμερον τς πύλας τς Μονς, λλ᾿ ναβάντες π τν τειχν, ποδιώξατε τος πειρατάς». Εκπληκτος ο Ηγούμενος στρέφει το βλέμμα στην αγία Εικόνα και είδε το παράδοξο θέαμα: τα πρόσωπα της Εικόνος ζωντάνεψαν το Θείο Βρέφος έστρεψε το πρόσωπο στη Μητέρα Του, απλώνει το δεξί Του χέρι, καλύπτει τα χείλη της και είπε: «Μ Μτέρ μου, μν επς ατος τοτο, λλ τιμωρηθήτωσαν οτοι πρεπόντως».

 

Αλλά η Θεομήτωρ με επιμέλεια περικράτησε με το χέρι της, το χέρι του Υιού και Θεού της, έστρεψε δεξιά το πρόσωπο, για να ελευθερώσει τα χείλη της και επανέλαβε τα ίδια λόγια: «Μν νοίξητε σήμερον τς πύλας τς Μονς κ.τ.λ.».

 

Έκθαμβος ο Ηγούμενος και με θείο φόβο συγκέντρωσε αμέσως την Αδελφότητα και διηγήθηκε τα συμβάντα. Όλοι παρατήρησαν με θαυμασμό ότι το πρόσωπο της Θεοτόκου, του Κυρίου Ιησού και ο σχηματισμός της Εικόνος εκείνης άλλαξε παντελώς ως προς τη θέα και την περιγραφή. Αυτός ο τελευταίος σχηματισμός των προσώπων παρέμεινε μόνιμα στην εικόνα μετά από μία τρίτη εκφώνηση της Παναγίας με τα απαγορευτικά λόγια. Συντετριμμένοι οι μοναχοί απέδωσαν με ευγνωμοσύνη ευχαριστίες και αίνους για την σωτηριώδη πρόνοια και προστασία της Θεοτόκου, δοξάζοντας τον φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Κύριο.

 

Έπειτα ανήλθαν στα τείχη και με την ύψωση του Σταυρού απέκρουσαν την έφοδο των πειρατών. Έκτοτε η θαυματουργός αυτή Εικόνα της Θεομήτορος είναι γνωστή με το όνομα Παραμυθία. Βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο της Θεοτόκου της «Παραμυθίας» στον δεξιό τοίχο του χορού και το πρόσωπό Της έχει ένα σεμνό μειδίαμα και εκφράζει αγάπη, ιλαρότητα, συμπάθεια το βλέμμα της εκπέμπει επιείκεια, ευσπλαχνία και πραότητα, παρηγορία. Αναπαύει, γαληνεύει και στηρίζει, παραμυθούμενη όλους όσοι με πίστη προστρέχουν σε Εκείνη και επιζητούν τη μεσιτεία Της.

 

Το πρόσωπο όμως του προαιωνίου Βρέφους είναι σοβαρό και αυστηρό, ως δίκαιος Θεός, Κριτής πάντων των ανθρώπων ζώντων και τεθνεώτων. Η μητέρα μας Παναγία, η επονομαζομένη Παραμυθία, ας προστατεύει και σήμερα ακαταπαύστως και διηνεκώς όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι Την προσκυνούν ευλαβικά και προστρέχουν υϊκώς στις εορτές Της!

 

Για το θαύμα αυτό η Παναγία η Παραμυθία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου.

 

Αντίτυπα της θαυματουργού αγίας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Παραμυθίας» της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου υπάρχουν πολλά ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη νήσο Ρόδο, μετακόμισε εκεί ένα αντίτυπο εκ της Ιεράς του Αγίου Όρους Σκήτης της Αγίας Άννης, ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Σεραφεμ Παρχαρίδης.

 

κτοτε δεκάδες εκόνες - ντίτυπα τς Παναγίας Παραμυθίας πλούτισαν πόλεις στην λλάδα από τον νυν Καθηγούμενο τς Μεγίστης ερς Μονς Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Γέροντα φραίμ. Το έτος 2017 στις 29 Ιανουαρίου, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε ακριβές αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην πόλη του Αγρινίου και στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου δραστηριοποιείται επί μία δεκαετία η Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία», στο γενικό πλαίσιο της Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας,.

 

Τας τς Γλυκυτάτης Παραμυθίας σου Μητρς γίαις πρεσβείαις, Χριστ Θεός, λέησον μς. μήν.

 





 

 

Δόξα. Κα νν. χος πλ. α΄.

Τν πολλν σου δωρεν, α δαψιλες χορηγίαι, πσα γλσσα διεγείρουσι, πρς μνον κα ανον, τν θαυμασίων σου Παρθένε· πανταχο γρ προφθάνεις, κα τος ν κινδύνοις διασζεις, παραμυθουμένη τος ν θλίψεσιν, ς πηγ συμπαθείας· κα τν γίαν σου Εκόνα, φερωνύμως Παραμυθία κέκληται, ς χέγγυον τς ρωγς σου χοντες, πρς σ λοσχερς φορμεν. λλ᾿ Πανύμνητε Κόρη, παραμυθία μν κα σκέπη, σζε δι παντς τ σν ποίμνιον.

 

κ τς ερς Μονς