Η Αγία Θεοφανώ η θαυματουργή βασίλισσα

 «γγς Βασιλς Θεοφαν Κυρου, τας ρετας στηκεν στιλβωμνη». (=Η βασίλισσα Θεοφανώ, αστράπτοντας με τις αρετές της, στέκεται δίπλα στον Κύριο.)

 


 

 Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον Χριστό, υπήρξαν οι φίλοι του Θεού. Και αυτοί ήταν οι ΑΓΙΟΙ και οι ΑΓΙΕΣ γυναίκες, των οποίων η ζωή πολιτογραφείται στον Παράδεισο. Γιατί στόχος τους στη ζωή αυτή ήταν ο ουρανός, τα πάντα στη γη παραμερίστηκαν στο περιθώριο. Όλα τα υλικά αγαθά, τα πλούτη, οι τιμές και οι δόξες εκμηδενίσθηκαν. Δεν είχαν καμμία αξία. Μία ήταν η ΑΞΙΑ στη ζωή τους ο Χριστός! Ή καλύτερα η ΥΠΕΡΑΞΙΑ! Έτσι πολιτεύθηκαν και έζησαν θεάρεστα, γιατί πάνω από όλα στη ζωή τους πόθησαν να ακολουθήσουν το δρόμο που βάδισε ο ίδιος ο Χριστός! 

 

Κι αυτό συμβαίνει σε όλες τις εποχές και σε ανθρώπους απλοϊκούς, αλλά και επιφανείς, φτωχούς αλλά και πλούσιους, άρχοντες και βασιλείς. Αυτό ακριβώς συνέβη και με την αγία Θεοφανώ, η οποία κατείχε το υπέρτατο αξίωμα. Την υψηλότερη θέση στη Βασιλεύουσα Πόλη, την Κων/πολη. Αλλά και στο Συναξάρι των αγίων, η βασίλισσα Θεοφανώ κατέχει τη θέση της αγίας, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας την τιμά στις 16 Δεκεμβρίου.

 

Για περισσότερα στην ραδιοφωνική εκπομπή:

https://drive.google.com/file/d/1W3fh2YKYsNXCtweq3T6JmLOby2n7pzo4/view

 

 


 

χος δ'. ψωθες ν τ Σταυρ.

Προελομένη τ οράνια πόθω, Θεοφαν τν βιοτν διεξλθες, γγελικς ν γ περιπολεύουσα, θεν κατηξίωσαι, ορανίων χαρίτων, σν γγέλων τόξεσι, κα γίων χορείαις, παριστάμενη τ Παμβασιλε ν κδυσώπει, ερεν μς λεος.

 


 

 

Κοντκιον. χος δ'. πεφάνη σήμερον.

ορτήν σου σήμερον, τν λαμπροτάτην, κτελοντες κράζομεν, Θεοφανώ, πανευσεβς, τος σε μνοντας διάσωσον, πό παντοίων κινδύνων τος δούλους σου.

 

 

κ τς ερς Μονς