Αρχή της Νηστείας για τα Χριστούγεννα κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας

 Από τις 15 Νοεμβρίου έχει αρχίσει η νηστεία της Μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού μας που απετέλεσε σταθμό στην ιστορία της Χριστιανοσύνης. Η σπουδαιότητα της εορτής των Χριστουγέννων είναι δεδομένη για τους Πατέρες της Εκκλησίας, αφού όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι « πασν τν ορτν σεμνοτάτη κα φρικωδεστάτη... πό γάρ ταύτης τ Θεοφάνεια κα τ Πάσχα τ ερόν κα νάληψις κα Πεντηκοστή τν ρχήν κα τν πόθεσιν λαβον», δηλαδή η γέννηση του Χριστού ήταν η αρχή μίας σειράς σπουδαίων γεγονότων στην πορεία της Θείας Οικονομίας.…

 

 

 Την νηστεία την τήρησε ο ίδιος ο Κύριος και καθιερώθηκε ως θεσμός στην Εκκλησία μας. Στον Χριστιανισμό η νηστεία είναι συνδυασμός εγκρατείας και προσευχής, φιλανθρωπίας και πίστεως, ορθοδοξίας και ορθοπραξίας.

 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διακηρύττει: «Σ δ ταν νηστεύς, δεξόν μοι τν νηστείαν σου κ τν ργων σου. Ποίων ργων, φησίν; Ἐὰν δης πένητα, λέησον. Ἐὰν δης χθρόν, καταλλάγηθι. Ἐὰν δης φίλον εδοκιμοντα, μ βασκάνς... Μ γρ δ στόμα νηστευέτω μόνον, λλ κα φθαλμός, κα κοή, κα πόδες, κα χερες, κα πάντα τ το σώματος μν μέλη...» 

 


 

 

Οι νηστευτές οφείλουν να αποδεικνύουν την καθαρότητα της νηστείας με καλά έργα. Αληθινή νηστεία είναι η αποξένωση από τα όλα τα κακά. Με τη νηστεία συνδέεται στενά και η ειλικρινής μετάνοια, που μας προετοιμάζει για τα Χριστούγεννα, ώστε να συναντηθούμε καθαροί με τον Νεογέννητο Χριστό.

 

Ο Μ. Βασίλειος, μεγάλος γνώστης της ιατρικής επιστήμης, διευκρινίζει: «τ σώματα τν νθρώπων ταν παραφορτώνονται μ τν συνεχ χορτασμό, εκολα ποκύπτουν στς σθένειες. ταν μως κάνουν χρήση στερες κα λαφρς τροφς, κα τ ναμενόμενο π τ νόσο κακ ξεφεύγουν, πως τν κακοκαιρία τ πλοο…» Η νηστεία είναι πολύ ευεργετική στον άνθρωπο για την υγεία του σώματος και της ψυχής.

 

Και ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος τονίζει ότι με τη λατρεία της Εκκλησίας ετοιμαζόμαστε ουσιαστικά για την μεγάλη υποδοχή του Κυρίου: «Σπουδάζετε πυκνότερον συνέρχεσθαι ες εχαριστίαν Θεο κα ες δόξαν. ταν γρ πυκνς π τ ατ γίνεσθε, καθαιρονται ο δυνάμεις το σαταν κα λύεται λεθρος ατο», δηλαδ «Προσπαθεστε μ σπουδ ν ρχεσθε λοι μαζί στ Σύναξη τς Θείας Εχαριστίας (Θεία Λειτουργία), γι ν εχαριστετε τν Θε κα ν Τν δοξολογετε. Διότι ταν συχνά ρχεσθε στ Σύναξη τς Θείας Εχαριστίας, συντρίβονται οι δυνάμεις του σαταν καί λύεται κάθε λέθρια νέργειά του». 

 


 

 

Η συμμετοχή στο ιερό Σαρανταλείτουργο είναι η καλύτερη ευκαιρία να προετοιμάσουμε την φάτνη της ψυχής μας, για να κατοικήσει ο Θεός που έγινε Βρέφος για τη σωτηρία μας. Ας ετοιμασθούμε με αληθινή νηστεία, μετάνοια και προσευχή για το μεγάλο γεγονός της προσωπικής μας αναγεννήσεως και συναντήσεως με τον Σωτήρα μας Χριστό.

 

Καλή Σαρακοστή! Ευλογημένο Σαρανταλείτουργο

με προσευχή, νηστεία και Θεία Κοινωνία!

 


 

 

κ τς ερς Μονς