Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι Θαυματουργοί

 Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αυτάδελφοι, κατάγονταν από την Ασία και σπούδασαν την ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον συνάνθρωπο. Παρείχαν ιάσεις σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Είχαν όμως λάβει και ιδιαίτερο χάρισμα από τον Θεό να θεραπεύουν ασθενείς όχι μόνο με φάρμακα αλλά και μετά από θερμή προσευχή.

 


 

* Ένα ιατρικό θαύμα που πραγματοποίησαν οι Άγιοι Ανάργυροι ήταν το γεγονός της μεταμόσχευσης ποδιού περί το 400 μ.Χ. Ακρωτηρίασαν το κάτω άκρο ενός άνδρα, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησαν με ένα άλλο υγιές από έναν Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει! Το θαύμα αυτό αναφέρεται σε ιατρικά περιοδικά και πάμπολλους πίνακες ζωγραφικής τέχνης ως «το θαύμα του Μαύρου Ποδιού». Έκτοτε καταγράφονται άπειρα θαύματα να επιτελούν οι Άγιοι Ανάργυροι, παλαιότερα και νεώτερα.

 

* Στη βιογραφία του αγίου Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη, ηγουμένου της Ι.Μ Οσίου Δαυίδ της Ευβοίας αναφέρεται πως κάποια περίοδο ο Γέροντας υπέφερε από βαριά οσφυαλγία. Ενώ έκανε ενέσεις και θεραπείες δεν είδε καμία βελτίωσε. Τελικά μετά από 29 μέρες πόνου είδε τους Αγίους Αναργύρους, που τον επισκέφτηκαν και τον ιάτρευσαν.

 


 

* Στο βιβλίο που κυκλοφορεί για τον Βίο του Γέροντα Αμβροσίου της Ι.Μ Δαδίου στην Αμφίκλεια Βοιωτίας (+2 Δεκεμβρίου 2006) αναφέρεται το εξής θαύμα των Αγίων Αναργύρων που το αφηγείται ο ίδιος ο γέροντας (περιληπτικά): Όταν ήταν νέος μοναχός στο Άγιον Όρος (και συγκεκριμένα στην Ι.Μ Ξηροποτάμου), ήταν στον κήπο και τον σκάλιζε. Εκεί κοντά είδε ένα δένδρο με καρπούς (νομίζω συκιά, δεν είμαι σίγουρος) και αφού νικήθηκε από τον πειρασμό της λαθροφαγίας (να φάει δηλαδή εκτός της κανονισμένης ώρας) ανέβηκε επάνω στο δένδρο για να κόψει κάποιους καρπούς. Δεν πρόσεξε όμως καλά (ή έσπασε το κλαδί που ήταν ανεβασμένος) και έπεσε κάτω και εξαρθρώθηκε (ή έσπασε) το πόδι του. Μεταφέρθηκε σε ένα κελί για να αναρρώσει. Ενώ βογκούσε από τους πόνους παρακάλεσε τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, που ήταν ένα εκκλησάκι τους εκεί κοντά να γίνει καλά. Το βράδυ, είδε μια λάμψη από το εκκλησάκι και τον επισκέφτηκαν οφθαλμοφανώς οι άγιοι, οι οποίοι αφού έπιασαν το πόδι του προσπαθούσαν να το ισιώσουν (όπως και το ίσιωσαν). Μάλιστα, ο ίδιος ο γέροντας άκουγε και τη συζήτηση που είχαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας!

 

Η δύναμη της πίστεως και η εμπιστοσύνη στον Θεό, καθώς και η αγάπη στους Αγίους της Εκκλησίας μας επιφέρει τα θαύματα. Τίποτε δεν είναι αδύνατο στο Θεό, αλλά «τ δνατα παρ νθρποις δυνατ παρ τ Θε στιν». (Λκ. 18,27)

 


 

  

Στιχηρ διόμελα τν γίων ναργύρων. χος α’.νατολίου

Τν χάριν τν αμάτων, κ Θεο εληφότες, ναργύρως τ πάθη, τν ψυχν κα τν σωμάτων μν, θεραπεύετε, παγκόσμιοι νάργυροι· θεν δι’ μν Χριστς τος πιστος, τν δεδομένην ερωστίαν χαριζόμενος, φωστρας πλανες μς ναδείκνυσι τ οκουμέν, ατ πρεσβεύσατε, σωθναι τς ψυχς μν.

 


 

 

 

χος β’. Γερμανο.

Στίχ. Θαυμαστς Θες ν τος γίοις ατο, Θες ᾿Ισραήλ.

γάλλεται χορς τν γίων ες αἰῶνας· βασιλείαν γρ ορανν κληρονόμησαν. Γ τ λείψανα ατν δεξαμένη, εωδίαν διέπνευσε· Δολοι Χριστο γεγόνασι, κατασκηνώσαντες ες ζων αώνιον.

 

 

Στίχ. Τος γίοις τος ν τ γ ατο θαυμάστωσεν Κύριος, πάντα τ θελήματα ατο ν ατος.

ατρο τν σθενούντων, θησαυρο τν αμάτων, σωτρες τν πιστν, νάργυροι πανευκλεες, τος ν νάγκαις κράζοντας, κα δυνωμένους άσασθε, σν τ Θεοδότ, κετεύοντες, Θεν τν γαθόν, λυτρώσασθαι   μς, τν παγίδων το χθρο.

 


 

κ τς ερς Μονς