Ὁ Ὅσιος Ἀρσένιος ὁ Καππαδόκης († 1924) (10 Νοεμβρίου)

 Γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1840 μ.Χ. από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι απέκτησαν δύο παιδιά τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο – Αρσένιο. Παιδιόθεν έμειναν ορφανά και τα προστάτεψε η θεία τους, αδελφή της μητέρας τους. Η θαυματουργική διάσωση από τον Άγιο Γεώργιο του μικρού Θεόδωρου από βέβαιο πνιγμό είχε ως αποτέλεσμα τα δύο παιδιά να δοθούν στον Θεό. Ο Βλάσιος έγινε δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής καταλήγοντας στην Κωνσταντινούπολη και ο Θεόδωρος έγινε μοναχός, αφού τέλειωσε τις σπουδές του στη Σμύρνη.

 


 

 Είκοσι έξι χρονών πήγε στη Ιερά Μονή Φλαβιανών, όπου εκάρη Μοναχός με το όνομα Αρσένιος. Με εντολή του Μητροπολίτη Παϊσίου Β΄ χειροτονήθηκε διάκος και εστάλη στα Φάρασα, για να μάθουν κρυφά τα παιδιά γράμματα. Τριάντα ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Καισάρεια και έλαβε την ευλογία ως Πνευματικός. Με τη θεία Χάρη θεράπευε τις ψυχές και τα σώματα των πονεμένων ανθρώπων. Αγαπούσε πολύ τον Θεό και τους ανθρώπους και θυσιαζόταν γι΄αυτούς.

 

Ο Άγιος Αρσένιος σκορπούσε παντού χάρη και παρηγοριά και θεράπευε αδιάκοπα Χριστιανούς και Τούρκους. Αναρίθμητα ήταν τα θαύματά του χωρίς να παίρνει χρήματα. Συνήθιζε να λέγει «η πίστη μας δεν πουλιέται». Οι Φαρασιώτες έλεγαν «στην Πατρίδα μας τι θα πει γιατρός δεν ξέραμε, στον Χατζεφεντή τρέχαμε. Αιματηρούς αγώνες και προσπάθειες κατέβαλε ο Άγιος Αρσένιος για να διατηρήσει τους συγχωριανούς και τους συμπατριώτες του στην πίστη επί πενήντα χρόνια. Προτιμούσε πάντοτε να βαδίζει πεζός και ξυπόλυτος. Ζούσε απλά και φτωχικά, προσευχόταν στο Θεό ώρες γονατιστός για το λαό του, που τον εμπιστεύονταν στα χέρια του. Ο Χατζεφεντς Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ήταν πνευματικς πατέρας και του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου.

 


 

 

Είχε το προορατικό χάρισμα, πληροφορήθηκε από τον Θεό, ότι θα έφευγαν για την Ελλάδα στις 14 Αυγούστου του 1924 μ.Χ. και όντως έγινε με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τρεις μέρες πριν την εκδημία του ήλθε η Παναγία, τον γύρισε σε όλο το Άγιο Όρος, τα Μοναστήρια, τους Ναούς που τόσο επιθυμούσε να δει και δεν είχε αξιωθεί και του είπε ότι σε τρεις ημέρες θα παρουσιαστεί στον Κύριο, που τόσο πολύ αγάπησε και έδωσε όλο του τον εαυτό σ' Αυτόν. Κοιμήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1924 μ.Χ. στην Κέρκυρα.

 

 

Διά πρεσβειών του Αγίου Αρσενίου,

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον ημάς.

 


 

 

 

πολυτίκιο (χος α')

Τν σίων τν βίον κμιμησάμενος, ν σχάτοις τος χρόνοις, Πάτερ ρσένιε, πληρώθης δωρεν το θείου Πνεύματος, κα θαυμάτων γεγονός, θεοφόρε ατουργός, παρέχεις ν κάστω, τάς κ Θεο χορηγίας, τας κεσίαις σου πρς Κύριον.

 


 


 

κ τς ερς Μονς