Άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης, ο ελεήμων βασιλεύς (1193 - 1254)

 Ο Ιωάννης Δούκας Βατάτζης, διάδοχος και γαμπρός του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη ήταν ο δεύτερος αυτοκράτορας της Νικαίας. Ευσεβής κυβερνήτης και ικανός στρατιωτικός, επέτυχε να υπερδιπλασιάσει τις κτήσεις που παρέλαβε και να ανορθώσει το κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ανακατάληψη της Κων/πόλεως. Η βασιλεία του επί 32 έτη παρουσίασε πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής της εξόριστης Αυτοκρατορίας. Είχε θέσει προτεραιότητα στη ζωή του την ελεημοσύνη! Με βάση το έλεος και την αγάπη αντιμετώπισε με τη βοήθεια του Θεού ακανθώδη ζητήματα της εποχής του. Το χριστιανικό ήθος και η προσήλωσή του στο γράμμα του ευαγγελίου συνέβαλαν στο να επιλύσει το πρόβλημα της φτώχειας. Ο Άγιος Βασιλέας Ιωάννης Βατάτζης για τις μεγάλες ελεημοσύνες του έλαβε την προσωνυμία Ελεήμων.

 



 

Γεννήθηκε στα 1193 μ.Χ. στο Διδυμότειχο και ήταν γόνος της επιφανούς οικογένειας του Βυζαντίου. Το 1204 μ.Χ., μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους σταυροφόρους, η βυζαντινή αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε τέσσερα αντίπαλα βασίλεια, τη λατινική αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως, την αυτοκρατορία της Νίκαιας στη Μικρά Ασία, όπου κατέφυγε ο νόμιμος αυτοκράτορας και ο οικουμενικός Πατριάρχης, το Δεσποτάτο της Ηπείρου στη δυτική Ελλάδα και το βουλγαρικό βασίλειο του Ιωάννη Β΄ του Ασάνη. Στα 1222 μ.Χ., ο Ιωάννης Βατάτζης διαδέχθηκε στο θρόνο της Νίκαιας τον θείο του Θεόδωρο Λάσκαρη και χάρη στην πολιτική του ικανότητα κατόρθωσε να αναδιοργανώσει τις βυζαντινές δυνάμεις κατά τα πρότυπα της παλαιάς αυτοκρατορίας.

 

Ο Ιωάννης ως αυτοκράτορας, επέδειξε τις εξαιρετικές ιδιότητες ενός πολιτικού αρχηγού και τις αρετές ενός χριστιανού ηγεμόνα. Χάρη σε μία σειρά από λαμπρές στρατιωτικές νίκες και έξυπνους χειρισμούς εξασφάλισε μέσα σε λίγα χρόνια τον έλεγχο της Μικράς Ασίας και ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που βρίσκονταν στα χέρια των Λατίνων. Κατέλαβε την Ανδριανούπολη, και το 1254 μ.Χ. όταν πέθανε, η αυτοκρατορία της Νικαίας περιελάμβανε στην πραγματικότητα τα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας πριν τη φραγκική κατάκτηση. Δεν απέμενε πλέον παρά η κατάληψη της Βασιλεύουσας, η οποία επιτεύχθηκε από τον διάδοχό του, Μιχαήλ 8ο τον Παλαιολόγο το έτος 1261 μ.Χ. και η οποία από τους ιστορικούς χρεώνεται στον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Βατάτζη.

 


 

 

Ο ευσεβής ηγέτης της Νίκαιας Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης είχε ήπιο χαρακτήρα, απλό και φιλήσυχο. Όλοι μπορούσαν να τον πλησιάζουν για να βρουν σε αυτόν στήριξη και κατανόηση. Πρώτιστο μέλημά του ήταν ο λαός του. Γι' αυτό έμεινε στην ιστορία γνωστός ως ο πατέρας των Ρωμαίων. Ήταν ένθερμος προστάτης των αδικημένων και ιδιαιτέρως των αγροτών που καταπιέζονταν από τους μεγάλους γαιοκτήμονες. Εκτός από τους πολέμους επέφερε την αναδιοργάνωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σπουδαία άνθηση γνώρισαν τα γράμματα και οι τέχνες, εφόσον ο Αυτοκράτορας έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την παιδεία και τις επιστήμες, με σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός Γεώργιος Ακροπολίτης και ο μοναχός και λόγιος Νικηφόρος Βλεμμύδης, οι οποίοι έδρασαν στην Νίκαια. Ακόμη, με ειδική μέριμνα ιδρύθηκαν μοναστήρια, ναοί, νοσοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μία ημέρα που συνάντησε τον ίδιο τον γιο του, ντυμένο με ακριβά ρούχα να πηγαίνει για κυνήγι, τον επιτίμησε αυστηρά λέγοντάς του: «Πώς μπορείς να ξοδεύεις έτσι το χρήμα των υπηκόων σου, σε τέτοιες μάταιες ασχολίες; Δεν γνωρίζεις ότι τα πολύτιμα τούτα ρούχα με τα χρυσά κεντήματα γίνονται από το αίμα των Ρωμιών, και ότι πρέπει να δίνεις σ’ αυτούς λογαριασμό για ότι ξοδεύεις, αφού ο πλούτος των βασιλέων είναι πλούτος των υπηκόων τους»;

 

Στις 4 Νοεμβρίου του 1254 μ.Χ. ο ευσεβής αυτοκράτορας της Νίκαιας Ιωάννης ο 3ος ο Βατάτζης παρέδωσε εν ειρήνη την ψυχή του στα χέρια του Θεού. Το τίμιο λείψανό του ενταφιάσθηκε στο Μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού, που είχε κτίσει ο ίδιος στο Νυμφαίο της Βιθυνίας. Αναγνωρίστηκε Άγιος μετά από αρκετά χρόνια και η μνήμη του τιμώνταν με ιδιαίτερη ευλάβεια από τους μικρασιατικούς πληθυσμούς. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του στις 4 Νοεμβρίου.

 


 

 

πολυτκιον. χος α΄. Τς ρήμου πολίτης.

Τν λαμπρν Βασιλέα κα Nικαίας τ καύχημα Κωνσταντινουπόλεως ρύστην, ωάννην μνήσωμεν, πτωχεί γρ δείχθη βασιλεύς, ς βάσις διάσειστος λαο. Δι τοτο ο τιμντες Ατόν στερρς συμφώνως νακράζομεν: Δόξα τ Σ δοξάσαντι Χριστ, δόξα τ Σ φθαρτίσαντι, δόξα τ ν σχάτοις τος καιρος μέλλοντι ναστσαι Σε.


 

Κοντκιον. χος δ΄. πεφάνης σήμερον.

ωάννης σήμερον, θεος ναξ, βασιλείαν πρόσκαιρον, καταλιπν τν π γς, πρς Βασιλείαν Οράνιον, κα αωνίαν, πρε γηθόμενος.

 

 

κ τς ερς Μονς