Άγιος Ιερόθεος, ο πρώτος Επίσκοπος Αθηνών

 Ο Άγιος Ιερόθεος γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ως μέλος του Αρείου Πάγου γνώρισε την αληθινή πίστη, από τον μέγα Απόστολο των Εθνών Παύλο. Κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Χριστιανός και αργότερα αξιώθηκε να χειροτονηθεί πρώτος επίσκοπος της πόλεως των Αθηνών. Κατέβαλε κάθε επιμέλεια, ώστε και στην πράξη και στη θεωρία να ξεπεράσει όλους τους φημισμένους άνδρες της εποχής του, διότι κατείχε την αληθινή σοφία, την οποία έφερε ο Θεάνθρωπος στον κόσμο. Ο ένθεος ζήλος και η πίστη του τον ανέδειξαν σοφό διδάσκαλο και πνευματικό καθοδηγητή δύο επιφανών Αθηναίων ανδρών, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο οποίος τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών και του Αγίου Αριστείδου, ο οποίος ήταν Αθηναίος φιλόσοφος, απολογητής και μάρτυρας.

 


 

 

Ο Άγιος Ιερόθεος ανέπτυξε μεγάλη ιεραποστολική δράση στην Αθήνα και ανεδείχθη θείος διδάσκαλος και πολύτιμος εκκλησιαστικός συγγραφέας με βαθυστόχαστα συγγράμματα, που αποκαλύπτουν την σοφία του. Με την συγγραφική και ποιμαντική του δράση, αγιάσθηκε και μετέδωσε τα απόρρητα δόγματα της Πίστεως. Άξιο θαυμασμού είναι το θεώρημα του Αγίου Ιεροθέου περί της Αγίας Τριάδος, το οποίο βρίσκεται σε κώδικα στη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και απεικονίζει την Τριαδική Θεότητα μέσα σε έξι κύκλους, όπου ο ένας είναι μικρότερος από τον άλλο. 

 

 


 

Ο Άγιος ύμνησε την Παναγία και έψαλλε τους υπέροχους ύμνους της στην Κοίμησή Της, όπου παρευρέθηκε με τους Αποστόλους, τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και τον Άγιο Τιμόθεο. Εκοιμήθη σε βαθύ γήρας στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ. Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του την 4ην Οκτωβρίου, την επομένη της εορτής του μαθητού του, Αγίου Διονυσίου, του Αρεοπαγίτου. Η τιμία Κάρα του Αγίου φυλάσσεται στο Μοναστήρι του Αγ. Ιεροθέου κοντά στα Μέγαρα.

 

 

Τας πρεσβείαις το γίου εροθέου,

Θεός, λέησον μς. μήν.

 


 

 

Στιχηρά Προσόμοια το γίου

χος α’. Πανεύφημοι Μάρτυρες

 

φωτοειδέστατος Χριστο, ρως κα θειότατος, τν σν ψυχν κατελάμπρυνε, κα τν διάνοιαν, γλυκυτάτ φέγγει, εσεβς πύρσευσε, κα πσαν ασθητν δυπάθειαν, ς πρ κατέφλεξεν, ορανίων πιλάμψεων, κτελέσας, δοχεον πανέντιμον.

 

μεγαλοπρέπεια τν σν, λόγων ερόθεε, κα τν σοφν ποδείξεων, παναρμόνιος, κα κριβεστάτη, γωγ κα μέθοδος, πιστημονικς  διαθέσεως, καρπς γνωρίζεται, κα φωτίζει τος προστρέχοντας, κα σοφίζει τος ναγινώσκοντας.

 

Τ περιφανέστατον τν σν, συνταγμάτων σιε, περ τ θεα θεάματα, Διονύσιος, πολς τ θεα, τος πιστος κήρυξε, κα τ περφυς τν δογμάτων σου, μεθ’ ο δυσώπησον, δωρηθναι τας ψυχας μν, τν ερήνην, κα τ μέγα λεος.

 


 

 

κ τς ερς Μονς