Οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

Τ Ι' το ατο μηνς, Μνμη τν γων Μαρτρων  Ελαμπου κα Ελαμπας.

 

Στχοι: Κα προφθσασα τν τομν Ελαμπα. Ελαμπίῳ τμηθντι κοινωνε στφους. Τμθησαν δεκτ Ελμπιος δ δελφ.

 

Τ ατ μρ, Μνμη τν γων διακοσων Μαρτρων, τν συναναιρεθντων τ γω Ελαμπίῳ.

 


 
 

Τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών τιμά η Εκκλησία μας στις 10 Οκτωβρίου. Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι’ αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν στο βουνό μαζί με άλλους χριστιανούς.

 

Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών. Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στον Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, διά της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη.

 

Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό.

 

Αλλά διά θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό έκανε να πιστέψουν στον Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι οποίοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.

 

Η Εκκλησία μας τιμά τους αυταδέλφους μάρτυρες για την αγάπη και την πίστη τους στον Χριστό, την γενναιότητα και την αδελφωσύνη τους. Η σταθερή και θαυμαστή ομολογία τους είλκυσε στον Χριστό άλλους διακοσίους μάρτυρες.

 

 

πολυτκιον. χος α’. Τν τάφον σου Σωτρ.

Τς φύσεως θεσμ, συνημμένοι νθέως, μόψυχοι στερρς, ς μαίμονες θεοι, ατάδελφοι Μάρτυρες, ν θλήσει ράθητε, Ελάμπιε, σν τ σεμν Ελαμπία, θεν στέφανον, νικητικν δεδεγμένοι, μς διασζετε.

 


 

 

Κοντκιον. χος γ’. Παρθένος σήμερον.

Τος γενναίους Μάρτυρας, κα δελφος κατ σάρκα, τν σοφν Ελάμπιον, κα Ελαμπίαν τιμμεν, οτοι γρ τν τυραννούντων μηχανουργίας, σχυναν τ δυναστεί το σταυρωθέντος· νεδείχθησαν διόπερ, Μαρτύρων δόξα, μο κα καύχημα.

 

Μεγαλυνριον

Χαίρετε Μαρτύρων σεπτ δυάς, Ελάμπιε μάκαρ, σν τ Ελαμπί τ δελφ, κα διακοσίους, γίους θλοφόρους, πρ μν Κυρί, ε πρεσβεύσατε.

 


 

 Ἐκ τς ερς Μονς