Εορτή Γενεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς 2020

  Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου, η πρώτη Θεομητορική Εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους, στην Ιερά Μονή Κατερινούς, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2020.

 


 

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 στις 7.00΄ μ.μ. τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Λαυρέντιο Καρανάσιο, τον οποίο πλαισίωναν επτά ιερείς από ενορίες της Μητροπόλεώς μας. Παρευρέθηκαν και οι Αρχές του τόπου: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, Εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων.

 

Μετά τον Εσπερινό από τις 10.00΄ μ.μ. έως 1.00΄ νυκτερινή, ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία στο καθολικό της Μονής, με λειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη, εφημέριο της άνω Μακρυνούς.

 

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 στις 7.00’ π.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, παρουσία αρχόντων της περιοχής.

 


 

 

Ο Μητροπολίτης στο Θείο λόγο του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η αγία μας Εκκλησία στην Παναγία Μητέρα του Θεού, που σήμερα «διά του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, παρακαλεί και καλεί όλους τους χριστιανούς να χαρούν, να πανηγυρίσουν, γιατί γεννήθηκε η σώτηρα του κόσμου, για να λάβει σάρκα ο Λόγος του Πατρός, ο Ένας της Τριάδος, και να χαρίσει στον άνθρωπο τη σωτηρία. Χαρείτε, λέει ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Πανηγυρίστε. Όλοι μας να πανηγυρίσουμε, γιατί παύει πλέον η λύπη, η οποία είχε προσφερθεί στον κόσμο από την Εύα».

 

Στη συνέχεια, τόνισε την τελεία υπακοή της Παναγίας που μας οδηγεί στην Σωτηρία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανυπακοή της Εύας στον παράδεισο, «την οποία επαναλαμβάνουμε και εμείς σήμερα, δυστυχώς. Γιατί και ανυπακοή κάνουμε και ολιγοπιστούμε, αλλά και αχάριστοι μένουμε απέναντι στο Χριστό, απέναντι στην Ευλογία του Θεού μας, απέναντι στις Δωρεές Του. Γιατί εμείς σήμερα, με τη δικαιολογία των αναγκών και της κοσμικής ζωής, προδίδουμε τον Χριστό και δεν ακολουθούμε σωστά τα πνευματικά, με αποτέλεσμα να αρέσουμε σ’ αυτόν που πλάνεψε την Εύα, εφόσον οδηγούμαστε στην πνευματική παράβαση και αμαρτία. Πόσο όμορφα θα ήταν, όμως, αν θελήσουμε όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, να μιμηθούμε την Παναγία μας και να ενδυναμώσουμε την πίστη μας!».

 

Τέλος έκανε έκκληση να προστατεύσουμε τα παιδιά: «Είναι καιρός, να μην χάσουμε την πίστη μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, σήμερα, που βλέπουμε τόσα πολλά να γίνονται γύρω μας… Μέσα στους Ναούς οι πρόγονοί μας γονάτισαν, προσευχήθηκαν θερμά, απομάκρυναν και λοιμώδεις νόσους και κινδύνους και επαναστάσεις και πολέμους και εχθρούς και τα πάντα. Εμείς φοβούμαστε σήμερα να πάμε στους Ναούς μας γιατί, λένε, “κινδυνεύουμε“! Πού είναι η Πίστις; Μας προσέβαλε η ολιγοπιστία και η αχαριστία. Αμέτρητοι οι εχθροί οι οποίοι επαναστατούν κατά του Χριστού σήμερα, γιατί δεν θέλουν τη Χάρη του Θεού… Ας ενδυναμώσουμε την πίστη μας και να μην είμαστε αχάριστοι απέναντι στο Θεό. Ας μιμηθούμε την πίστη και την υπακοή που είχε η Παναγία μας!».

 


 

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς τέλεσε τον Αγιασμό για την ανακαίνιση της νέας Πύλης της Ιεράς Μονής. Η Ηγουμένη Μαριάμ προλόγισε ευχαριστώντας τους συντελεστές του έργου αυτού, τον ευγενή χορηγό κ. Γιώργο Ράμμο, Δ/ντή Σύγχρονης Μεταφορικής και τον Αρχιτέκτονα κ. Χρήστο Παππά για την επιμέλεια. Ο Μητροπολίτης εξήρε την προσφορά και των δύο και επέδωσε τιμητική πλακέτα και αναμνηστική Εικόνα της Παναγίας της Κατερινιώτισσας.

 

Την Τρίτη το απόγευμα στις 7.00’ μ.μ. εψάλλη ο μεθεόρτιος Εσπερινός και ο Παρακλητικός Κανών στην Παναγία Κατερινιώτισσα. 

 


 

 

 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς

Μαριάμ Σκαβάρα