Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος και Πρωτομάρτυς (24 Σεπτεμβρίου)

 Η ισαπόστολος Θέκλα καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν κόρη ειδωλολατρικής οικογενείας και είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Την μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια. Στο Ικόνιο, ο Απόστολος Παύλος κήρυττε τον λόγο του Θεού στην οικία του ευσεβούς Ονησιφόρου. Το θείο κήρυγμα του Παύλου μετέστρεψε την Θέκλα στην χριστιανική πίστη, η οποία παρακολουθούσε με δίψα τα κηρύγματά του, που πραγματοποιούνταν στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου.

 



 

Όταν η μητέρα της Θεόκλεια και ο Θάμυρης αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

 

Αλλά η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε αποφασιστικά τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας για τη διακονία του Ευαγγελίου. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια από τον ανελέητο πόλεμο εναντίον της, αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας, για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.

 


 

 

Η εικόνα του Γεωργίου  Στελλακάτου- Λοβέρδου είναι εξαιρετική με μικρογραφίες που δείχνουν το μαρτύριο της αγίας και τη δράση της. Στην εικόνα ο αγιογράφος προσεγμένα παρουσιάζει σκηνές της αγίας από το βίος της σύμφωνα με την προφορική και γραπτή εκκλησιαστική παράδοση. Σε κάθε σκηνή του βίου της που έχει αγιογραφήσει ο Γεώργιος Στελλακάτος- Λοβέρδος, παρέχει μικρό κείμενο στο κάτω μέρος της μικρογραφίας, κάνοντας την εικόνα βιβλίο, για τον κάθε προσκυνητή . Θεωρείται από τις καλύτερες εικόνες που αφορούν στην Αγία Θέκλα. Η  εικόνα  είναι τοποθετημένη σε προσκυνητάρι στο ναό.

 


 

Απολυτίκιον. χος δ΄. Ταχ προκατάλαβε.

Το Παύλου συνέκδημος, ς καθαρ τν ψυχήν, κα πρώταθλος πέφηνας, ν γυναιξν εκλες, Χριστν γαπήσασα· σ γρ τς εσεβείας, πτερωθεσα τ πόθ, θλησας πρ φύσιν, σαπόστολε Θέκλα· δι σ Πανοικτίρμων νύμφην γάγετο.

 


 


τερον πολυτκιον. χος γ΄. Θείας πίστεως.

Θείου κήρυκος διδασκαλίας, πόθ κτίστου σου ναφλεχθεσα, τν γεηρν ς εόντων λόγησας· καί σεαυτήν ερόν καλλιέργημα, τ Θε δοσα ποινν κατετόλμησας. Θέκλα νδοξε, Παύλου το θείου συνέκδημε, τόν σόν Νυμφίον Χριστόν κέτευε, δωρήσασθαι μν τό μέγα λεος.

 

 

Μεγαλυνάριον.

Παύλου λαμπρυνθεσα τας στραπας, λη καλ φθης, λη μωμος τ Χριστ, Θέκλα Πρωτομάρτυς, περφυέσιν θλοις, ν φαίδρυνον τ δόξ τος σ γεραίροντας.

 

 

κ τς ερς Μονς