Η Αγία Βάσσα και τα τρία παιδιά της: Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός

  Η Αγία Βάσσα έζησε στην Έδεσσα της Μακεδονίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού, γύρω στο 280. Παντρεύτηκε έναν ειδωλολάτρη ιερέα, τον Βαλεριανό, από τον οποίο απέκτησε τρεις γιους, τον Θεόγνιο, τον Αγάπιο και τον Πιστό. Η Βάσσα όμως αγάπησε την αλήθεια και την αρετή, διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη και μεγάλωσε τα παιδιά της χριστιανικά, από τα πρώτα βήματά τους. Συχνά τα καθοδηγούσε να μην παρασυρθούν και αρνηθούν ποτέ την πίστη τους στον Χριστό. Όταν ο Βαλεριανός (περί το 290 μ.Χ.), προσπάθησε με ποικίλα τεχνάσματα να τους επαναφέρει στην ειδωλολατρία, δεν τα κατάφερε. Διότι και η Βάσσα, αγωνίστηκε να διαφωτίσει τον ειδωλολάτρη άνδρα της. Εξοργισμένος ο Βαλεριανός δεν δίστασε να τους καταγγείλει στον ανθύπατο Βικάριο, ο οποίος αμέσως διέταξε τη σύλληψή τους.

 

 

 

 Ο πρωτότοκος γιος Θεόγνιος ομολόγησε με γενναιότητα την πίστη του στον Χριστό και αφού τον κρέμασαν, του έσχισαν τα στήθη και τις πλευρές και αμέσως απέθανε. Οι υπόλοιποι ρίχτηκαν στην φυλακή. Αλλά επειδή δεν κάμφθηκε το φρόνημά τους, μαστίγωσαν τον Αγάπιο, έγδαραν το δέρμα του από το κεφάλι μέχρι το στήθος και κατόπιν έκαψαν το γδαρμένο σώμα. Το μαρτύριο ήταν φρικτό, αλλά ο νεαρός αθλητής φώναξε: «οδέν οτως δύ, ς τό πάσχειν πέρ Χριστο». Και ο τρίτος γιος, ο Πιστός, φάνηκε αντάξιος του ονόματός του, ως γενναίος αθλητής του Χριστού βασανίστηκε και τελικά αποκεφαλίστηκε. Τη μητέρα Βάσσα την φυλάκισαν και μετά από πολλά μαρτύρια και περιπέτειες, ο έπαρχος Κυζίκου την αποκεφάλισε το 304 στον Ελλήσποντο.

  Η Εκκλησία τιμά την Αγία Βάσσα και τα παιδιά της στις 21 Αυγούστου.

 

 

 

πολυτκιον. χος α’. Τς ρήμου πολίτης.

ς καλλίτεκνος μήτηρ τ Τριάδι προσήγαγες, Βάσσα θληφόρε θεόφρον, τος καρπος τς κοιλίας σου, Θέογνιον γάπιον Πιστόν, θλήσαντας τ λόγ σου στερρς, μεθ' ν θείας πολαύουσα χαρμονς, σζε τος κβοώντας σο· δόξα τ σ δοξάσαντι Χριστ, δόξα τ σ στεφανώσαντι, δόξα τ νεργούντι δι σου, πάσιν άματα.

 

 Μεγαλυνάριον.

Βάσις πρς γνας μαρτυρικούς, Βάσσα νεδείχθης, τν υἱῶν σου τν εκλεν· λόγ γρ κα ργ, ατος νδυναμοσα, σν τούτοις δοξάσθης, στερρς θλήσασα.

 

 

 

κ τς ερς Μονς