Η Σύναξις τῶν ῾Αγίων ἐνδόξων καί πανευφήμων ᾽Αποστόλων

 Οι σεπτοί Απόστολοι υμνήθηκαν από την Εκκλησία ως άξιοι διάδοχοι και μιμητές του Χριστού. Υπήρξαν νοητοί φωστήρες, αστέρες λογικοί οι οποίοι φωταγώγησαν την οικουμένη. Παραδόθηκαν από τον Κύριο ως στηρίγματα της Εκκλησίας με την αγιότητα, τη σύνεση και την σοφία των θεηγόρων λόγων τους και με την αγία βιοτή τους έγιναν υπόδειγμα μετανοίας και επιστροφής των αμαρτανόντων. Ως φίλοι του Ιησού και αυτόπτες μάρτυρες του Λόγου της σαρκώσεώς Του κήρυξαν στα έθνη τον γλυκασμό του Παραδείσου. Έλαμψαν ως αστραπές με τις ακτίνες του Αγίου πνεύματος και με την ενέργεια των θαυμάτων ως λειτουργοί του Χριστού δίδαξαν τον θεοδίδακτο νόμο και τα μυστήρια. Ο κάλαμος των αλιέων διατάραξε όλα τα συστήματα των φιλοσόφων και των ρητόρων και παρέδωσε το Ευαγγέλιο με θεία διδάγματα και δόγματα ζωής αιωνίου. Ως άξιοι μιμητές και συνεχιστές του Χριστού, οι Άγιοι Απόστολοι κήρυξαν τη διδασκαλία Του με τη ζωή τους και με το μαρτυρικό τους τέλος.

 



Σύμφωνα με τις πηγές και τα μαρτύριά τους, ο απόστολος Πέτρος μαρτύρησε επί Νέρωνος στη Ρώμη πάνω σε σταυρό με την κεφαλή του προς τη γη. Ο απόστολος Ανδρέας μαρτύρησε πάνω σε σταυρό με σχήμα Χ στην Πάτρα. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής υπέστη πολλές κακουχίες, εξορίστηκε στην Πάτμο, επειδή πίστευε στο Χριστό και κοιμήθηκε εν ειρήνη στην Έφεσο προς το τέλος του 1ου αιώνα. Ο απόστολος Ιάκωβος, υιός Ζεβεδαίου, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και με άλλες πηγές θανατώθηκε με αποκεφαλισμό από τον Ηρώδη τον Αγρίππα στα Ιεροσόλυμα. Ο απόστολος Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας. Ο απόστολος Βαρθολομαίος (ταυτίζεται με τον Ναθαναήλ) κήρυξε στην Ινδία, όπου και σταυρώθηκε. Ο απόστολος Ματθαίος ο Ευαγγελιστής κήρυξε στην Αιθιοπία και την Περσία, όπου και μαρτύρησε. Ο απόστολος  Θωμάς κήρυξε στην Ανατολή, όπου και μαρτύρησε διά λογχισμού στη χώρα των Ινδών. Ο απόστολος Ιάκωβος, υιός Αλφαίου κήρυξε το ευαγγέλιο στην Αίγυπτο και σταυρώθηκε στη πόλη Ostracina. Ο απόστολος Ιούδας Θαδδαίος ή Λεββαίος κήρυξε στη Μεσοποταμία και μαρτύρησε. Ο απόστολος Σίμων ο Ζηλωτής ή Κανανίτης κήρυξε στην Περσία και μαρτύρησε στην Αφρική. Ο απόστολος Ματθίας κήρυξε στα Ιεροσόλυμα και στην Αιθιοπία, όπου  λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε. Και ο απόστολος Παύλος, ο απόστολος των εθνών μαρτύρησε στη Ρώμη με αποκεφαλισμό.



 

Αυτοί ήταν οι πρωτόθρονοι Απόστολοι και της Οικουμένης διδάσκαλοι της Παναγίας Τριάδος και του Ευαγγελίου του Χριστού οι οποίοι αξιώθηκαν να γίνουν δόξα και κλέος της Εκκλησίας.



 

 

πολυτκιον. χος δ΄

Ο τν ποστλων πρωτθρονοι, κα τς οκουμνης διδσκαλοι, τ Δεσπτ τν λων πρεσβεσατε, ερνην τ οκουμν δωρσασθαι, κα τας ψυχας μν τ μγα λεος.

 




Δοξαστικόν. χος πλ.β’ Κοσμ Μοναχο

πνσεπτος τν ποστλων, πεδμησεν ορτ, τ κκλησίᾳ Χριστο, προξενοσα σωτηραν μν, μυστικς ον κροτσαντες, τοτοις προσεπωμεν· Χαρετε φωστρες τν ν σκτει, το λου κτνες πρχοντες· Χαρετε Πτρε κα Παλε, δογμτων τν θεων θεμλιοι ρραγες, φλοι το Χριστο, σκεη τμια. Πρεστε μσον μν ορτως, καταξιοντες δωρεν ἀΰλων, τος τν μν ορτν, εφημοντας σμασι.



 



κ τς ερς Μονς