Κυριακή Γ’ Ματθαίου (2020) (Ματθ. 6, 22-33) - Εμπιστοσύνη στον Θεό

  Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο Κύριος μας διαχωρίζει το λόγο του Θεού από την διάπραξη της αμαρτίας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να συμβιβάσει και να συνδυάσει τον Θεό με την αμαρτία. «Ο δνασθε Θε δουλεειν κα μαμων» (Ματθ. 6, 24). Εάν θέλουμε να αρέσουμε στο Θεό, δεν συμβιβάζεται η πίστη και η αγάπη μας στο νόμο του Θεού με την αμαρτία. Η ψυχή εξουσιάζεται από έναν μόνο κύριο. Επιλέγουμε Εκείνον που με τη χάρη Του οδηγεί στη λύτρωση και στη σωτηρία ή εκείνον που οδηγεί στην απώλεια;

 



Στη συνέχεια, ο Χριστός μας καλεί να Τον εμπιστευθούμε λέγοντας: «μ μεριμντε», μην αγωνιάτε και βασανίζεστε για τα υλικά αγαθά και τα προβλήματα της ζωής σας. Πιστεύετε στο Θεό και θα ζήσετε με γαλήνη και ηρεμία. Όλα θα γίνονται χωρίς αγωνία και άγχος, αλλά με ειρήνη, ελπίδα και καταφυγή στον Πανάγαθο Θεό. Αφήστε τη βιοτική μέριμνα στην πρόνοια του Θεού, η οποία εκδηλώνεται σε όλη τη κτίση και σε όλα τα δημιουργήματα. Ο Ουράνιος Πατέρας γνωρίζει τις ανάγκες μας και φροντίζει για μας και για τη συντήρησή μας. Μας αγαπά τόσο πολύ ώστε έστειλε τον Υιόν Του το Μονογενή και θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας.

 

Κύριος ευλογεί την εργασία και δεν αμφισβητεί ότι είναι απαραίτητη για την καθημερινή τροφή και το ένδυμα. Αλλά ζητά την απλότητα. Αν ο οφθαλμός είναι απλός, τότε όλο το σώμα θα είναι φωτεινό και γεμάτο από τη Χάρη του Θεού. «Ο λχνος το σματς στιν φθαλμς. ἐὰν ον φθαλμς σου πλος, λον τ σμ σου φωτεινν σται. (Ματθ. ς´ 22).

 

Μία καλή ιεράρχηση στον τρόπο ζωής με πρώτο μέλημα τη βασιλεία του Θεού, θα μας προσφέρει ηρεμία και επανάπαυση, αφήνοντας τα πάντα στα χέρια του Πανάγαθου Θεού. Τότε «όλα τα αναγκαία θα σας χορηγηθούν», μας λέγει, αλλά να υπάρχει μία θεμελιώδης προϋπόθεση: «Ζητετε πρτον τν βασιλείαν το Θεο κα τν δικαιοσύνην ατο κα τατα πάντα προστεθήσεται μν» (Ματθ. 6, 33).

 

Αυτό το  θεάρεστο αποτέλεσμα τονίζει ο άγιος Παΐσιος Αγιορείτης με το λόγο του: «Η εμπιστοσύνη στον Θεό και η απλότητα με τον φιλότιμο αγώνα φέρνουν την εσωτερική γαλήνη και σιγουριά, και τότε γεμίζει η ψυχή από ελπίδα και χαρά! Πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας στα χέρια του Θεού με απόλυτη εμπιστοσύνη και να βλέπουμε την κάθε δοκιμασία σαν δώρο σταλμένο από την αγάπη του Θεού. Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι μία συνεχής μυστική προσευχή που φέρνει αθόρυβα τις δυνάμεις του Θεού εκεί που χρειάζονται και την ώρα που χρειάζονται». 

 

Επομένως ο άνθρωπος όταν αφήσει τον εαυτό του στα χέρια του στοργικού Πατέρα που είναι ο Θεός, τότε αναπαύεται γιατί γνωρίζει ότι ο Θεός ως κύριος της ζωής και του θανάτου, θα διαχειριστεί την ψυχή του με τον πιο κατάλληλο τρόπο για την πνευματική του πρόοδο και προκοπή. Τότε θα υπερπηδά με πίστη τα εμπόδια και τις δυσκολίες της ζωής αυτής και θα ελπίζει μόνο στον Παντοδύναμο Θεό.



 

κ τς ερς Μονς