Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού

  Η Εκκλησία μας στις 24 Σεπτεμβρίου τιμά τη θαυμαστή γέννηση του Βαπτιστή Ιωάννη και Προδρόμου του Χριστού από τη στείρα Ελισάβετ και τον ιερέα Ζαχαρία, ο οποίος όταν γεννήθηκε ο Ιωάννης, πλήρης Πνεύματος Αγίου προφήτευσε την έλευση του Μεσσία και την θεία αποστολή του υιού του.

 



Ο Πρόδρομος δεν είναι απλώς ένας Άγιος, ένας Ασκητής, ένας ομολογητής και Μάρτυρας, ένας τελευταίος Προφήτης, αλλά ο Μείζων Προφήτης, την παρουσία του οποίου προαναγγέλλουν οι πιο μεγάλοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Προφήτες και οι Ευαγγελιστές τον ονόμασαν Άγγελο και όχι άνθρωπο, τον οποίον σύμφωνα με τον προφήτη Ησαϊα θα τον έστελνε ο Θεός να ετοιμάσει την οδό του αναμενόμενου Μεσσία.

 

Το κήρυγμα του Προδρόμου στις όχθες του Ιορδάνη είναι ελπιδοφόρο, μιλάει για τη σωτηρία και λύτρωση του κόσμου. «Μετανοετε, λέγει, γγικε γάρ Βασιλεία τν Ορανν». Η μετάνοια είναι θείο δώρο. Η Βασιλεία των ουρανών πλησιάζει. Το κήρυγμά του, συγκινεί βαθειά τις ψυχές των ανθρώπων, που είναι κουρασμένες από το χάος, το σκοτάδι, την αβεβαιότητα, την αμαρτία και το άγχος. Όλοι από τα Ιεροσόλυμα, την Ιουδαία και τα περίχωρα του Ιορδάνη τρέχουν σ’ αυτόν τον φωτισμένο Ασκητή της Ερήμου, για ν’ απαλύνουν την πίκρα της ψυχής τους.

 



Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν μιλάει μόνο για μετάνοια και βάπτιση, αλλά προχωρά και πιο πέρα, μιλάει για την έμπρακτη μετάνοια. Πολλοί διερωτήθηκαν μήπως αυτός είναι ο Μεσσίας, τον οποίο περίμεναν, μήπως αυτός είναι Χριστός… Όχι, τους απαντά. Εγώ σας βαπτίζω με απλό νερό. Πίσω από μένα όμως έρχεται Εκείνος, που είναι Μεγάλος και Δυνατός: « δέ πίσω μου ρχόμενος σχυρότερός μου στιν». Εκείνου, εγώ, ούτε τα σανδάλια δεν είμαι άξιος να βαστώ στα χέρια μου ούτε τα λουριά των υποδημάτων Του να λύσω.. «Ατός μς βαπτίσει ν Πνεύματι γίω καί πυρί». Αυτός θα σας Βαπτίσει με Πνεύμα Άγιο και φωτιά της θείας Χάριτος.

 

Όταν ο Ιησούς πήγε να βαπτισθεί στον Ιορδάνη, ο Πρόδρομος γίνεται τίμιος και ειλικρινής μάρτυρας. Η μαρτυρία του είναι αξιόπιστη και θεόπνευστη: «Καγώ ώρακα καί μεμαρτύρηκα τι Οτος στίν Υός το Θεο». Πράγματι, εγώ δηλαδή είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει και να μένει σε Αυτόν. Και έχω δώσει μαρτυρία, ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού. Το γεγονός της Βάπτισης του Κυρίου έγινε το έτος 30 μ.Χ.



 

Ο Τίμιος Πρόδρομος ακτινοβολούσε την Χάρη του Θεού και ήταν πλημμυρισμένος με άπειρα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Το διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Χριστός: «μήν λέγω μν, οκ γήγερται ν γεννητος γυναικν μείζων ωάννου το Βαπτιστο». (Ματθ. ια΄11) Ήταν το σκεύος της εκλογής του Θεού, για να αλλάξει ο Θεός την ιστορία του κόσμου. Ο κήρυκας της μετανοίας και της επιστροφής· της δικαιοσύνης και της Βασιλείας του Θεού.

 

Ας ικετεύουμε τον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου μας να πρεσβεύει στον Ελεήμονα Κύριο για μας, ώστε να ζούμε με μετάνοια και άσκηση, πίστη και αγιότητα βίου.



 

 

πολυτκιον. χος δ’. Ταχ προκατάλαβε.

Προφτα κα Πρόδρομε, τς παρουσίας Χριστο, ξίως εφημσαί σε, οκ επορομεν μες, ο πόθω τιμντές σε, στείρωσις γρ τεκούσης, κα πατρς φωνία, λέλυται τ νδόξω, κα σεπτ σου γεννήσει, κα σάρκωσις Υο το Θεο, κόσμω κηρύττεται.



 

κ τς ερς Μονς