Κυριακή της Πεντηκοστής (2020) (Ιωάν. ζ΄37-5 2, η΄12)

  Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιον Πνεύμα, ως το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατήλθε στους μαθητές, τους φώτισε και τους ανέδειξε ως Αποστόλους σοφούς διδασκάλους της οικουμένης και μέσω αυτών εδόθη και στον πιστό λαό της Εκκλησίας. Εορτάζομε σήμερα τα γενέθλια της Εκκλησίας, διότι την ημέρα αυτή άρχισε η Εκκλησιαστική ιστορία με τη μετάδοση της θείας Χάριτος μέσω των Μυστηρίων.

 



Το Άγιον Πνεύμα είναι η κινητήρια δύναμη της Εκκλησίας, η οποία «λον συγκροτε τν θεσμό τς κκλησίας», είναι ο δημιουργός της χριστιανικής Ιστορίας με την αποστολική διαδοχή. Με το Άγιο Πνεύμα, που είναι Θεός, επιτυγχάνεται η θέωση, ο άνθρωπος γίνεται «καθ’ μοίωσιν Θεο».

 

Ως Θεός είναι Πνεύμα «γαθόν, εθές, νοερόν, γεμονεον, καθαρον τ πταίσματα» καθαρίζει τις ψυχές από τις αμαρτίες, θεοποιεί, λαλεί, επενεργεί, και διαμοιράζει τα χαρίσματα στους ανθρώπους του Θεού, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός. Ό,τι καλό προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα.

 

Το Άγιο Πνεύμα τελεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Μας ανακαινίζει στο μυστήριο του Βαπτίσματος, μας χαρίζει «την σφραγίδα της δωρεάς Του» και τα χαρίσματά Του στο μυστήριο του Χρίσματος, μας συγχωρεί και καθαρίζει την ύπαρξή μας στο μυστήριο της Εξομολογήσεως, τελεί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και μας τρέφει με το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου.

 

Ακόμη τελεί το μυστήριο της Ιερωσύνης και χαριτώνει του Ιερείς, ενώνει και ευλογεί τους συζύγους στο μυστήριο του Γάμου και δίδεται εις ίαση ψυχής και σώματος στο μυστήριο του Ευχελαίου. Το Άγιο Πνεύμα «ντυγχάνει πέρ μν στεναγμος λαλήτοις» μεσιτεύει για μας με ανέκφραστους στεναγμούς, διότι στενάζει και θλίβεται για την αποστασία μας και την ποικίλη αμαρτία.



 

Είναι « θησαυρός τν γαθν καί ζως χορηγός», είναι «ατάγαθον και πηγή γαθότητος», «ζωή κα ζωοποιον», όπως ψάλλει η Εκκλησία μας. Είναι μεγίστη η προσφορά του Αγίου Πνεύματος στην καθημερινή μας ζωή.

 

Ας αγωνιζόμαστε με πόθο και αγάπη να Το αποκτήσουμε και να Το εγκολπωθούμε, για να αξιωθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς της ζωής αυτής. Ας επικαλούμαστε αδιαλείπτως το Άγιο Πνεύμα με την προσευχή: «Βασιλε Οράνιε, Παράκλητε, τ Πνεμα τς ληθείας,… λθ κα σκήνωσον ν μν κα καθάρισον μς π πάσης κηλίδος κα σσον, γαθέ, τς ψυχάς μν!» μήν!

 

 



ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ. χος δ’. Κατεπλγη ωσφ

Τν μεθορτον πιστο, κα τελευτααν ορτν, ν ορτσωμεν φαιδρς, ατη στ Πεντηκοστ, παγγελας συμπλρωσις, κα προθεσμας, ν τατ γρ τ πρ, το Παρακλτου εθς, κατβη π γς, σπερ ν εδει γλωσσν, κα Μαθητς φτισε, κα τοτους ορανομστας νδειξε. Τ φς πστη, το Παρακλτου, κα τν κσμον, φτισε.



 

κ τς ερς Μονς