Απόστολος Άγιος Ιάκωβος, αδελφός του Ιωάννου του Θεολόγου


 Ο Απόστολος Ιάκωβος ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και πρεσβύτερος αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου. Ασχολούνταν με την αλιεία στη λίμνη της Γενησαρέτ, όπου έγινε η κλήση τους από τον Χριστό να τον ακολουθήσουν και οι δύο αδελφοί «φέντες τν πατέρα ατν Ζεβεδαον ν τ πλοί πλθον πίσω ατο» (Μαρκ. 1,20). Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης εκλήθησαν υιοί βροντής για το μεγάλο ζήλο που επέδειξαν ως μαθητές του Κυρίου και μαζί με τον Πέτρο, έγιναν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα βίωσαν οι άλλοι Απόστολοι. 
 



Έγιναν αποκλειστικοί μάρτυρες της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, είδαν την θαυμαστή ανάσταση της κόρης του αρχισυναγώγου Ιαείρου και είχαν την τιμή να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του, κατά τις ώρες της προσευχής Του στον κήπο της Γεσθημανής. Η οικειότητα αυτή οδήγησε προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους από τον Κύριο πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία. Τον Ιάκωβο χαρακτήριζε ζωηρός ενθουσιασμός και βαθιά πίστη.

Μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος Ιάκωβος ανέλαβε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρέφονταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρις στο έργο του Ιακώβου. Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν το 44 μ.Χ. επί Ηρώδου Αγρίππα. Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων.

Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αποστόλου Ιακώβου στις 30 Απριλίου.





πολυτκιον. χος γ’. Θείας πίστεως.
Γόνος γιος, βροντς πάρχων, κατεβρόντησας, τ οκουμένη, τν το Σωτρος άκωβε κένωσιν, κα τ ποτήριον τούτου ξέπιες, μαρτυρικς ναθλήσας πόστολε, θεν πάντοτε, ξαίτει τος σ γεραίρουσι, πταισμάτων λασμν κα μέγα λεος.




Κοντκιον. χος β’. Τά νω ζητν.
Φωνς θεϊκς, κούσας προσκαλούσης σε, γάπην πατρός, παρεδες κα προσέδραμες, τ Χριστ άκωβε, μετά καί το συγγόνου σου νδοξε, μεθ ο   κα ξιώθης δεν, Κυρίου τήν θείαν Μεταμόρφωσιν.


Κθισμα. χος α’. Τν τφον σου Σωτρ.
Χριστ μαθητευθες, κα πιν τ κενου, ποτριον σοφ, σπερ φη σοι μκαρ, μαχαρ Ἰάκωβε, πεκτνθης πστολε· θεν πασα, κκλησα χορεει, ορτζουσα, τν παναγαν σου μνμην, ν εφημομν σε.






κ τς ερς Μονς