Η Μεσοπεντηκοστή (2020)

 «άν τις διψ, ρχέσθω πρός με καί πινέτω. πιστεύων ες μέ, καθώς επεν γραφή, ποταμοί κ τς κοιλίας ατο ρεύσουσιν δατος ζντος» (ω. 7,37-38).

 



Την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την Δεσποτική εορτή της Μεσοπεντηκοστής, 25 ημέρες μετά το Πάσχα και 25 ημέρες προ της Πεντηκοστής. Είναι δηλαδή ένας σταθμός, ανάμεσα στο Πάσχα και την Πεντηκοστή, με θέμα εορτολογικό, θεολογικό και διδακτικό.

 

Δεν έχει δικό της θέμα η ημέρα αυτή αλλά συνδυάζει τα θέματα, του Πάσχα αφ’ ενός και της επιφοιτήσεως του Αγίου  Πνεύματος αφ’ ετέρου, και «προφαίνει» την δόξα της Αναλήψεως του Κυρίου, που θα εορτασθεί μετά από 15 ημέρες.



 

Μεσούσης της εορτής του Ιουδαϊκού Πάσχα, ο Χριστός ανεβαίνει στο Ιερό και διδάσκει. Η Ευαγγελική περικοπή της Μεσοπεντηκοστής αναφέρεται στο διάλογο του Χριστού με Ιουδαίους διδασκάλους στο Ναό του Σολομώντος. Η διδασκαλία Του προκαλεί τον θαυμασμό, ο Χριστός είναι διδάσκαλος. Εκείνος που διδάσκει στον Ναό, στο μέσον των διδασκάλων του Ιουδαϊκού λαού, στο μέσον της εορτής, είναι ο Μεσσίας, ο Χριστός, ο Λόγος του Θεού. Αυτός που αποδοκιμάζεται από τους δήθεν σοφούς του λαού Του είναι η του Θεού Σοφία.  Από αυτόν τον διάλογο εμπνέεται μεγάλο μέρος της υμνογραφίας της εορτής. «στς διδάσκει τς ορτς ν μέσ, Χριστς Μεσσίας τν διδασκάλων μέσον».

 

Στον διψασμένο άνθρωπο η διδασκαλία του Κυρίου ήλθε ως ύδωρ ζων, ως ποταμός χάριτος που δρόσισε το πρόσωπο της γης.  Ο Χριστός είναι η πηγή της χάριτος, « πηγή δατος λλομένου ες ζωήν αώνιον» (ω. δ’,14), που ξεδιψά και αρδεύει τις ψυχές των ανθρώπων.

 



 

πολυτκιον ορτς. χος πλ. δ’.

Μεσούσης τς ορτς διψσάν μου τήν ψυχήν εσεβείας πότισον νάματα· τι πσι, Σωτήρ βόησας· διψν ρχέσθω πρός με καί πινέτω. πηγή τς ζως, Χριστέ Θεός, δόξα σοι.

 




 Κοντκιον. χος δ’.

Τς ορτς τς νομικς μεσαζούσης τν πάντων ποιητής καί δεσπότης πρός τούς παρόντας λεγες, Χριστέ Θεός· Δετε καί ρύσασθαι δωρ θανασίας. θεν σοι προσπίπτομεν καί πιστς κβομεν· Τούς οκτιρμούς σου δώρησαι μν, σύ γάρ πάρχεις πηγή τς ζως μν.

 

 

Δξα... Κα νν... χος δ'.

Φωτισθντες δελφο, τ ναστσει το Σωτρος Χριστο, κα φθσαντες τ μσον τς ορτς τς δεσποτικς, γνησως φυλξωμεν τς ντολς το Θεο, να ξιοι γενμεθα κα τν νληψιν ορτάσαι, κα τς παρουσας τυχεν το γου Πνεματος.



 

κ τς ερς Μονς