Κυριακή των Μυροφόρων 2020


 Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας
και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου


     Με εφόδια την φλογερή αγάπη και την αληθινή πίστη οι μυροφόρες γυναίκες «ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν» και πορεύθηκαν βαθειά χαράματα της Κυριακής για τον τάφο του Ιησού. Κατά τα ιουδαϊκά έθιμα, ήθελαν να ολοκληρώσουν τις λατρευτικές τιμές στον νεκρό Βασιλέα και Αρχηγό της πίστεώς τους, και ας γνώριζαν ότι ο τάφος ήταν σφραγισμένος και ότι φυλάσσονταν από τους ρωμαίους στρατιώτες. Ήταν καλά εφοδιασμένες με γενναιότητα και τόλμη και όταν ο άγγελος τους έδωσε το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού, οι μυροφόρες έφυγαν τρέχοντας από το μνημείο, και μετέδωσαν το χαρμόσυνο μήνυμα στους αποστόλους.  


    Η κινητήρια δύναμη που ωθούσε τις μυροφόρες να πάνε στο ζωοδόχο τάφο, είναι η αγάπη, ο θείος Έρως. Για την μεγάλη αυτή αγάπη υποβλήθηκαν με μεγάλη προθυμία σε δαπάνη, κόπο, κίνδυνο και εξετέθησαν σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Η θεία αυτή αγάπη είναι τελεία και «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιω. 4,18). Έτσι και κάθε ψυχή που αγαπά με θείο πόθο τον Χριστό, δεν φοβάται όσα εμπόδια κι αν παρουσιασθούν στην πορεία προς την ένωσή της με τον Νυμφίο Χριστό. Αγωνίζεται και θέλει να βρίσκεται πάντα κοντά Του ή να ακολουθεί τα ίχνη Του. Αυτή η αγάπη απελευθερώνει από τα πάθη, λυτρώνει από τις πτώσεις, βρίσκει έλεος για τις αμαρτίες της, όπως βρήκε και η αμαρτωλή εκείνη γυναίκα του Ευαγγελίου: "ότι ηγάπησε πολύ" (Λουκ. 7,47).


      Ο Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ επεξηγεί πώς αισθάνεται η ψυχή που αγαπά απόλυτα τον Κύριο: «Κάθε πλούτος του παρόντος κόσμου είναι μάταιος. Κάθε ηδονή ανούσια. Κάθε δόξα, ψέμα και απάτη. Ένα μόνο πράγμα δεν έχει ούτε σκιά ματαιότητος ή απάτης ή ψεύδους: η αγάπη και η ένωση της νύμφης ψυχής με τον Νυμφίο Χριστό. Μόνο αυτή παραμένει στον αιώνα. Ας είναι για σένα παντοτινή χαρά και αδιάκοπο πανηγύρι η θεία αγάπη Του και η παρουσία Του στη ζωή σου και στο βασίλειο της καρδιάς σου. Τίποτε καλύτερο και τιμιότερο και ενδοξότερο από αυτό δεν θα βρεις ούτε στη γη ούτε στον ουρανό. Καμιά γήϊνη απόλαυση και κανένας ανθρώπινος έρωτας δεν δίνουν στην ψυχή τόσο απόλυτη και ατελεύτητη παρηγοριά, ευφροσύνη και χαρά, όσο ο έρωτας του Θεού, η αγάπη προς τον Κύριο. Αγάπησε, αγάπησε τον Κύριο! Και μην ξεχνάς ποτέ: Απόδειξη της αγάπης σου προς Αυτόν είναι η τήρηση των εντολών Του.




Αρχή της αγάπης σου είναι η τελωνική ταπείνωση. Πλήρωμα της αγάπης σου είναι η νίκη κατά των δαιμονικών παθών και η κάθαρση της καρδιάς σου. Αποτέλεσμα της αγάπης σου είναι η κατοίκηση στην καρδιά σου Εκείνου που είπε· "Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται". (Ματθ. 5,8)»  

Πηγή: "Πνευματικό Αλφάβητο"
Ι.Μ.Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής. 1996.







ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΕΥΛΟΓΗΤΑΡΙΑ. χος πλ. α’
Ελογητς ε, Κριε, δδαξν με τ δικαιματ σου. 
Τν γγλων δμος, κατεπλγη ρν σε, ν νεκρος λογισθντα,   το θαντου δ Σωτρ, τν σχν καθελντα, κα σν αυτ τν δμ γεραντα, κα ξ  δου πντας λευθερσαντα.

Ελογητς ε, Κριε, δδαξν με τ δικαιματ σου.
Τί τ μρα, συμπαθς τος δκρυσιν, Μαθτριαι κιρντε; στρπτων   ν τ τφ γγελος, προσεφθγγετο τας Μυροφροις, δετε μες τν τφον   κα σθητε, Σωτρ γρ ξανστη το μνματος.

Ελογητς ε, Κριε, δδαξν με τ δικαιματ σου.
Λαν πρωΐ, Μυροφροι δραμον, πρς τ μνμ σου θρηνολογοσαι, λλ’ πστη, πρς ατς γγελος, κα επε, θρνου καιρς ππαυται, μ κλαετε, τν νστασιν δ, ποστλοις επατε.

Ελογητς ε, Κριε, δδαξν με τ δικαιματ σου.
Μυροφροι γυνακες, μετ μρων λθοσαι, πρς τ μνμ σου, Στερ νηχοντο. γγλου τρανς, πρς ατς φθεγγομνου΄ Τί μετ νεκρν, τν ζντα λογζεσθε; ς Θες γρ, ξανστη το μνματος.


Δξα Πατρ… Τριαδικν.
Προσκυνομεν Πατρα, κα τν τοτου Υἱόν τε, κα τ γιον Πνεμα, τν γαν Τριδα, ν μι τ οσίᾳ, σν τος Σεραφεμ, κρζοντες τ, γιος, γιος, γιος ε, Κριε.

Κα νν… Θεοτοκον.
Ζωοδτην τεκοσα, λυτρσω Παρθνε, τν δμ μαρτας, χαρμονν δ τ Εὔᾳ, ντ λπης παρσχες, εσαντα ζως, θυνε πρς τατην δ, κ σο σαρκωθες Θες κα νθρωπος. λληλοϊα, λληλοϊα, λληλοϊα. Δξα σοι Θες. (τρις)





κ τς ερς Μονς