Η Άλωση της Πόλης των πόλεων – 1453 μ.Χ.

  Στις 21 Μαΐου, ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής ζήτησε την παράδοση της πόλης, με την υπόσχεση να επιτρέψει στον Αυτοκράτορα και σε όσους το επιθυμούσαν να φύγουν με τα υπάρχοντά τους. Τον Βασιλιά Κωνσταντίνο θα αναγνώριζε ως ηγεμόνα της Πελοποννήσου.



 

Ο Κωνσταντίνος όμως με πνεύμα αξιοπρέπειας και αποφασιστικότητας δήλωσε: «Τ δ τν πόλιν σο δοναι οτ' μν στίν οτ' λλου τν κατοικούντων ν ταύτ κοιν γρ γνώμ πάντες ατοπροαιρέτως άποθανομεν κα ο φεισόμεθα τς ζως μν».


 

Στις 28 Μαΐου τελέστηκε η τελευταία μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη Εκκλησία της πόλεως, την οποία παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ σε λόγο προς τον λαό του, όπως τον διασώζει ο Φραντζής, τον προέτρεψε να αντισταθεί γενναία, λέγοντας ότι οι Τούρκοι «υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας και κατόπιν στα χέρια μας και στην δύναμή μας που μας έχει χαρίσει ο ίδιος ο Θεός». Ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «...Γνωρίσατε λοιπόν τούτο: Εάν ειλικρινά υπακούσετε ό,τι σας διέταξα, ελπίζω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποφύγουμε τη δίκαιη τιμωρία Του, που κρέμεται επάνω μας. (Γεωργίου Φραντζή. Annales. III, 6 έκδοση Bonn. σελ. 217-279)



 

Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Στα τείχη, όμως, δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον θάνατο του και για τον λόγο αυτό ο θάνατός του έγινε γρήγορα θέμα ενός θρύλου που έχει συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους. Η πολιορκία κράτησε σχεδόν 2 μήνες και, τελικά, ο Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα).   

 

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ!

 



Η Πόλις ήτον το σπαθί, η Πόλις το κοντάρι.

Η Πόλις ήτον το κλειδί της Ρωμανίας όλης

Κ΄ εκλείδωνε κ΄ εσφάλιζεν όλην την Ρωμανίαν

Κ΄ όλον το Αρχιπέλαγος εσφικτοκλείδωνέν το».

(Εμμανουήλ Γεωργιλά, Ρόδιος λαϊκός στιχουργός )

 




Ο γνωστός «Θρήνος της Πόλης» αποδίδει τον απόηχο της αποφράδος ημέρας: «Πάψετε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ’ άγια, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει».

 

Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια

σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα Μοναστήρι,

Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες.

Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και Διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης

κι απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειώνταν οι κολώνες

Να μπούνε στο Χερουβικό και νάβγει ο Βασιλέας,

φωνή του ήρθε εξ ουρανού κι απ' Αρχαγγέλου στόμα:

Πάψατε το Χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα' άγια,

παπάδες πάρτε τα ιερά κι εσείς κεριά σβηστείτε,

γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Μον' στείλτε λόγο στη Φραγκιά να ΄ρθούν τρία καράβια

το ‘να να πάρει το Σταυρό και τα' άλλο το Βαγγέλιο,

το τρίτο το καλύτερο την άγια τράπεζά μας,

μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν.

Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.

Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις

πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι!

 





 

κ τς ερς Μονς