Μέγα Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα (2020): η Ανάσταση του Χρίστου


 Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, επιτελείται η πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και η προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο! 
 

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 12.00 του μεσονυκτίου, δηλαδή την Κυριακή, τελείται η ζωηφόρος Ανάσταση του Χριστού μας, με την ήττα του θανάτου και της φθοράς και με την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Την Κυριακή του Πάσχα στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, επιτελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινής Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.






Η Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού αποτελεί ένα κοσμοσωτήριο γεγονός και αναφέρεται στη σωτηρία ολόκληρης της ανθρωπότητος και της δημιουργίας του Θεού. Ο Χριστός με την Ανάστασή Του ελευθερώνει όλους τους ανθρώπους από τον θάνατο και ανασταίνει για πάντα την ανθρώπινη φύση, την νεκρωθείσα από την αμαρτία. Η Ανάσταση μας ανασταίνει, είναι η νίκη του θανάτου, του φοβερότερου εχθρού του ανθρώπου. Τα δώρα της Αναστάσεως του Χριστού είναι η άφεση, η συγχώρηση, η μεταμόρφωση και ανάπλαση της σχέσεώς μας με το Θεό, τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και την ευλογημένη και ταλαιπωρημένη κτίση του Θεού. Η Ανάσταση είναι η βεβαίωση της ελπίδος μας ότι με τη δύναμή της θα εισέλθουμε στη χαρά του Κυρίου μας, στη βασιλεία Του!






πολυτίκιον. χος β.
τε κατλθες πρς τν θνατον, Ζω θνατος, ττε τν δην νκρωσας τ στραπ τς θετητος, τε δ κα τος τεθνετας  κ τν καταχθονων νστησας, πσαι α Δυνμεις τν πουρανων κραγαζον, Ζωοδτα Χριστ Θες μν δξα σοι.






κ τς ερς Μονς